MENADŽER TJEDNA

MARICA VIDAKOVIĆ (KRAŠ) Tvrda pregovaračica koja je u krizi oko Agrokora pokazala što zna i može

Marica Vidaković, prokuristica Kraša
 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Što je postigla?

Unatoč problemima s Agrokorom gdje je Kraš bio jedan od najizloženijih dobavljača, kompanija je prvih devet mjeseci ove godine završila s rezultatom 37,5 posto boljim od lanjskog, barem kada je o dobiti riječ. Doduše, čita li se dalje, konsolidirani ukupni prihodi Kraš grupe od 689,3 milijuna kuna manji su za 0,95 posto nego u istom lanjskom razdoblju. Značajno veća dobit uz manji prihod daje naslutiti ozbiljno restrukturiranje u kompaniji. Zašto pišemo o Marici Vidaković, prokuristici, a ne o predsjedniku Uprave Kraša Damiru Buliću? Zato što je Marica Vidaković jedina konstanta Kraša, osoba koja je jača od bilo koje uprave koja provodi njenu korporativnu politiku.

Zašto je to važno?

Zato što pokazuje što znači snažna osoba u vrhu kompanije. Vidaković se, osim svoje uloge u Krašu, kao zastupnica Agrokorovih dobavljača izborila za vjerojatno najbolje moguće uvjete naplate potraživanja. Poznata kao ekstremno tvrd pregovarač nije ostavila puno manevarskog prostora Vladinu izvanrednom povjereniku. Baš kao ni članovima ”svoje” uprave u Krašu.

Kako posluje?

Solidno, ako čitate financijska izvješća. Odlično, ako zamislite što se moglo dogoditi kao posljedica poniranja Agrokora, a pogotovo Konzuma za koji je Kraš vezan možda i previše. Čovjeku se ipak teško oteti dojmu da bi Kraš kao tvrtka sa zavidnom tradicijom i paletom prepoznatljivih brendova mogao biti zanimljiviji i suvremeniji u kreiranju novih proizvoda.


Što će učiniti u budućnosti?

U prvih devet mjeseci ove godine značajno je porastao Krašev izvoz na tržišta SAD-a, Češke, Nizozemske, Velike Britanije, Palestine i Kosova. U izvješću piše da je izvoz rastao i putem povezanih poduzeća na tržištima Bosne i Hercegovine i Makedonije. Čini se da je to i smjer koji drži kompanija. Bez većih promjena, ali s većim tržištem. Pa dok ide.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:15