KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA GLOBUSA

Treba li Milanović strahovati da će završiti kao Karamarko?

Početkom rujna, uoči izbora, na dnevni red Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa mogao bi doći šef SDP-a i slučaj Madison. Nije INA, ali podsjeća na sukob interesa i politički kraj šefa HDZ-a

Žena Borisa Lalovca ušla je u HDZ!?! Iako sliči na vic – potpuna je istina. Tončika Anastasija Lalovac, supruga najpopularnijeg i vjerojatno najboljega Milanovićeva ministra, potpisala je pristupnicu i postala članica trešnjevačkog ogranka HDZ-a u Zagrebu. Loš znak za Zorana Milanovića i SDP? Tko zna, kaže iskusni PR stručnjak, ali jako vrišti sa naslovnica. Prva tema razgovora u kafiću.

Nije dobro počelo, a tako im je bilo krenulo. Kao da im se sve posložilo. Most je srušio Tomislava Karamarka, pala je Oreškovićeva Vlada, novi šef HDZ-a još nije ni upoznao sve svoje suradnike, a rejting agencije uz fanfare su najavljivale sigurnu pobjedu SDP-a na skorim izvanrednim izborima. Deset posto prednosti izgleda nedostižno ako su izbori za samo dva mjeseca.

Prije pet tjedana Božo Petrov je, sa Karamarkovim skalpom u rukama, u razgovoru za Globus zaključio i otvoreno rekao: "Iskreno, ne vidim kako sa ovakvim vrhom SDP-a i HDZ-a možemo funkcionirati". To je protumačeno kao otvaranje drugog fronta, sad protiv Zorana Milanovića. Ili kao, "možemo sa SDP-om, ali bez Milanovića". Za Most su, kažu, i HDZ i SDP isti pa je njihova misija baciti ih u istu političku kloaku. Time je počela bitka koja bi, valjda. trebala završiti slavodobitnim usklikom bombardera iz Sinja Mire Bulja "Oba su pala".

Sada, nakon samo desetak dana baražne vatre, već gledamo iza sebe afere Madison, Costabella i aferu Bonusi u Hrvatskim šumama. U svima su Zoran Milanović ili SDP umočeni do balčaka. Međutim, samo u aferi nazvanoj po MUP-ovoj vili Costabella u Rijeci, u kojoj se na državni trošak dokazano jede i pije već najmanje desetak godina, mogu se vidjeti zavjerenički prsti Mosta.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nakon otvaranja (pro-puštanja?) afere odobrio je da se na službenim stranicama MUP-a objave datumi korištenja vile i cifre potrošene za catering iz hotela Milenij. Najprije je nastradao bivši premijer, neprilagođeni Tihomir Orešković, a zatim i poslovično rastrošni Zoran Milanović. Za njegova premijerskog mandata, 2014. i 2015. trošilo se uvjerljivo najviše. Jasno, Orešković je bio nebitan, cilj je bio upravo Zoran Milanović.

Za druge dvije afere SDP ne može optuživati Most, ali niti nadaleko poznate Plenkovićeve i Stierove paraobavještajne trojke iz briselskog podzemlja. Krivi su si sami. Aferu Madison pokrenuo je vlasnik istoimene marketinške agencije Mladen Hrgarek, donedavni dugogodišnji poslovni suradnik SDP-a. Upućeni kažu da taj odmjereni i u poslovnim krugovima cijenjeni stručnjak nije tek tako, odjedanput okrenuo kaput. Izašao je u javnost, kažu, nakon što je dobro promislio i sam donio odluku. Upućeni tvrde da je ipak bio potican od nekolicine SDP-ovih "mangupa" odbačenih iz partijskih redova. Kako bilo, Hrgarek je teško optužio osobno Zorana Milanovića za pranje relativno sitnog stranačkog novca. Čovjek je bio spreman ići i na poligraf, ali DORH mu nije povjerovao i optužba je odbačena. Dovoljno za ocjenu da je šef SDP "čovjek iznad sustava", a njegova stranka produkt starih i leglo novih udbaša.

U trećoj aferi krimen je na Milanovićevu bivšem ministru poljoprivrede. Tihomir Jakovina svakako nije pripadao maloj skupini boljih i popularnijih ministara SDP-ove Vlade. Još za sobom vuče aferu sa sumnjivom podjelom novca iz europskih fondova u kojoj se (socijaldemokratski!) pogodovalo velikim igračima, a zakidalo sitne poljoprivrednike. Sada se pokazalo da je svom dugogodišnjem prijatelju (koji mu je svojedobno posudio novce kad mu je gadno zagustilo) omogućio da postane predsjednik Uprave Hrvatskih šuma. To očito nije bilo dovoljno pa je s njim i sa dvoje članova njegove uprave potpisao takve menadžerske ugovore na osnovi kojih oni sada mogu tražiti 5,3 milijuna kuna bonusa. Dobro su poslovali, otpustili 1200 ljudi, ostvarili profit... Sve je zarađeno, sve po ugovoru i ništa nije protuzakonito.

Most je to (s pravom) iskoristio. Petrov i Bulj su opet žestoko napali prozivajući Zorana Milanovića. Ni Jakovinu ni SDP ne može izvući to što sada pokajnički priznaju pogreške i apeliraju na te vrle i marljive menadžere da odustanu od novca. Zvuči komično kada svim tim zgroženi Krešo Beljak zaziva trenutak kada će njegov HSS preuzeti kontrolu i nad Hrvatskim šumama. Kao da su svi zaboravili vrijeme od prije sedam godina, kada je jedan HSS-ov kadar na čelu Hrvatskih voda, također javnog poduzeća, snimljen na safariju po namibijskim savanama kako pozira s puškom nad odstrijeljenim afričkim bizonom. Naravno, sve je išlo na trošak tvrtke koja posluje s Hrvatskim vodama. (Toliko o HSS-u, principima i oprobanom stranačkom modelu upravljanja javnim poduzećima.)

Dakle, počela je još jedna prljava predizborna kampanja. Gađaju se i još će se gađati. Početkom rujna, kada se predizborna kampanja bude približavala samom finišu, na dnevni red Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa mogao bi doći Zoran Milanović i slučaj Madison. Pitanje je da li je tadašnji premijer i predsjednik SDP-a zloupotrijebio svoj položaj prisilivši Mladena Hrgareka da preko fiktivnih računa isplaćuje novac njegovom prijatelju Igoru Kneževiću. Nije INA, ali podsjeća na sukob interesa i politički kraj Tomislava Karamarka. Predsjednik HDZ-a podnio je ostavku i napustio političku scenu. Kako vrijeme leti. Bilo je to samo prije dva mjeseca. Hoće li pedantna Dalija Orešković "osuditi" i drugoga s Mostova popisa?

U SDP-u mogu reći da se nalaze "pod napadom". Za sada uglavnom šute i prave se mrtvi. I stranka i Milanović mogu očekivati nova razvlačenja. Za sada su žrtvovali samo Jakovinu, kao kad se u šahu žrtvuje pijuna "radi kvalitete". Međutim, što ako to ne bude dovoljno? SDP nema figuru koja bi bila u stanju dobiti partiju žrtvujući, pa ako treba - i kraljicu.

Treba li podsjećati, još jučer je nije imao ni HDZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:49