VELIKI INTERVJU ZA GLOBUS

DAVOR BERNARDIĆ 'Ja sam protiv promjene imena Trga maršala Tita. Neću se dodvoravati desnici!'

Davor Bernardić
 Emica Elvedji / Hanza Media

“Ne, ja se ne mislim dodvoravati desnici. Ja sam protiv promjene imena Trga maršala Tita i protiv povijesnog revizionizma. Hrvatska je obranjena u Domovinskom ratu u avnojevskim granicama. To je bio rat koji je ujedinio Hrvatsku. U njemu je bio i moj otac kao hrvatski branitelj”, kaže Davor Bernardić, kandidat za predsjednika SDP-a, u velikom intervjuu Globusu.

Predsjednik Gradske organizacije SDP-a i jedan od favorita u utrci za novog lidera ljevice smatra da je inicijativa Andrije Mikulića, čelnika zagrebačkog HDZ-a, za preimenovanje trga koji nosi Titovo ime potpuno promašena i da vodi u nove podjele:

“Protiv sam svakog revizionizma i pokušaja podjela na temama iz prošlosti. Oni koji otvaraju teme iz prošlosti nemaju nikakvih planova za budućnost. HDZ je upravo to pokazao na primjeru Trga maršala Tita.”

U razgovoru sa Zdravkom Milinovićem, glavnim urednikom Globusa, Bernardić potanko iznosi svoj plan za obnovu socijaldemokratskog duha stranke, koji je, po njegovu mišljenju, proteklih godina djelomice iščezao “jer je u SDP-u bilo jako puno lutanja”.

“Mi trebamo redefinirati naše politike u skladu sa stvarnom društvenom pravednošću. Mi ne možemo biti stranka elite ni stranka kapitala, nego stranka rada i radništva”, kaže Bernardić i najavljuje odlučniji lijevi smjer: “U odnosu na dosadašnju politiku skretanje ulijevo je dijelom potrebno u ekonomiji, jer smo u upravo u tome izgubili dio socijaldemokratskog identiteta.”

Utječe li Zoran Milanović na ove izbore?

“Vjerujem da utječe, ali ponajprije svojim glasom. On može imati u SDP-u savjetodavno-borbenu ulogu”, kaže Bernardić.

Na pitanje kakva je budućnost Milanovića u SDP-u i kako ocjenjuje njegovu ostavštinu odgovora pomalo neočekivano, bez gorkih riječi:

“Milanović je napravio puno dobrih stvari za SDP i za Hrvatsku, puno više dobrih nego loših. Ne podržavam one njegove dojučerašnje suradnike koji sada tvrde da je Zoran Milanović kriv za sve.”

Što misli o prvim potezima nove hrvatske Vlade i o Andreju Plenkoviću, kojemu neki predviđaju dva uzastopna premijerska mandata?

“Teško će ova Vlada preživjeti i prvi mandat”, uvjeren je Bernardić. “Sada imamo na vlasti istu koaliciju HDZ-a i Mosta koja se već jedanput pokazala kao nesposobna. Ništa se nije promijenilo. Tri jedine reforme koje su proveli bile su smjene na HRT-u, smjene u SOA-i i smjene u policiji. Prema tome, to je sve samo ne vjerodostojno.”

Hoće li se kandidirati za gradonačelnika Zagreba ako postane predsjednik SDP-a?

“Spreman sam za tu dužnost, ali o tome će odlučiti stranka nakon što prođu izbori.”

Na pitanje što će učiniti s političkom karijerom ako izgubi u utrci za predsjednika stranke Bernardić odgovara kratko i optimistično:

“Uopće ne razmišljam o tome. Politika je moj poziv. Vjerujem u pobjedu i vrlo brzi povratak SDP-a.”

U intervjuu Davor Bernardić govori i o svojim protukandidatima, protivnicima i saveznicima u stranci; o prijedlogu da se Socijaldemokratska partija preimenuje u Socijaldemokratsku stranku; o novoj poreznoj reformi i njezinim nedostacima…

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanom izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:40