OD SURADNIKA DO SUPARNIKA

DESNO KRILO HDZ-a IMA NOVOG VOĐU! 'Stier će biti ozbiljna konkurencija Plenkoviću. Vidjet ćete, zajedno s Davorom puhat ćemo za vrat šefu stranke'

 Dragan Matić / HANZA MEDIA

Napuštam Zrinjevac, ali ostajem na Trgu žrtava fašizma – rekao je u ponedjeljak Davor Ivo Stier i odmah otputovao u Oslo u službeni dvodnevni posjet Kraljevini Norveškoj. Čim se vrati, počet će intenzivne pripreme uoči sastanka SEECP-a i kraja hrvatskog predsjedanja te Dubrovnik foruma na koji dolazi Federica Mogherini. Ali, 1. srpnja, kada će se europski političari naći na tradicionalnom skupu u Dubrovniku, Stier više neće biti u prvom planu jer je njegov kratki mandat šefa diplomacije naprasno prekinut kao znak protesta zbog suradnje HDZ-a i HNS-a.

Ovog ponedjeljka, kada je pred novinarima obznanio ostavku, o kojoj se danima šuškalo, Davor Ivo Stier postao je glavni Plenkovićev oponent unutar HDZ-a, vođa desne, konzervativne stranačke frakcije. Ona za sada nije organizirana, ali je posve jasno tko bi joj mogao pristupiti, posebno u borbi protiv onih ideja koje će dolaziti iz HNS-a. Nije riječ o uroti, ali Plenkovićevu krugu poslana je jasna poruka da više neće biti kao do sada da odluke donose samostalno i da ih onda stranački vrh samo blagoslovi kimanjem glava. Na svom rastanku s MVP-om ne bez razloga Stier je dva puta napomenuo demokršćanske vrijednosti koje će promovirati kod građana, u trenutku kada je današnji HDZ ljeviji od bilo kojeg do sada, onog Tuđmanovog, Sanaderovog, Jadranke Kosor, da se o Karamarkovom ne govori.

Ozbiljni konkurent Stier ulazi na domaći teren u trenutku kada se činilo da je Plenković korak do toga da potpuno zavlada strankom. U svom do jučer jednom od najbližih suradnika dobio je tako ozbiljnog političkog konkurenta koji će uskoro imati velik utjecaj na stranačku desnicu koja je sada pritajena, ali se nema namjeru predati. “Sada ćemo se zajedno boriti u Saboru”, odmah je nakon Stierove ostavke reagirao jedan saborski zastupnik iz redova HDZ-a koji nije previše zadovoljan smjerom kojim ide HDZ. Možda slučajno, a možda i ne, vrlo ratoborne izjave dali su na dan objavljivanja Stierove ostavke i neki desničari iz saborske hadezeovske reprezentacije na temu skidanja ploče u Jasenovcu, poručivši Predragu Štromaru da baš neće biti tako lako skinuti “stari hrvatski pozdrav” Za dom spremni. Sve to ukazuje na to da se stranačka desnica, ali i konzervativno krilo HDZ-a ne predaju, a sada u Stieru možda dobiju novog vođu.

Odlukom da odlazi iz diplomacije, a ostaje kao politički tajnik stranke Stier se jasno pozicionirao. Do sada kao šef diplomacije nije imao vremena baviti se HDZ-om, koji je u međuvremenu zaplovio u drugom smjeru od onog koji je vidio kada je iz mirnih voda Bruxellesa krenuo u ovu avanturu s Plenkovićem. Puknulo je s Mostom, a sam Stier je tu suradnju zagovarao znajući da su “dečki iz Metkovića” svjetonazorski bliži njegovom viđenju politike od drugih aktera na hrvatskoj političkoj sceni. Kao i mnogi iz Mosta, Stier je blizak Crkvi i konzervativnim vjetrovima koji iz nje dolaze, a HNS, pa i ovaj Vrdoljakov, daleko je svjetonazorski od njegova viđenja HDZ-a.

“Zapamtite, Stier će biti među prvima koji će napustiti Plenkovića”, uvjeravao me jedan istaknuti hadezeovac dok je još cvjetala ljubav u dvojcu koji je iz Bruxellesa pisao pismo protiv Karamarka, kada je već bilo jasno da će ovaj pasti. Prve iskre su se osjetile u vrijeme dok je Plenković raskidao suradnju s Mostom. Sigurno je da je premijer o namjerama da “otpusti” Mostove ministre obavijestio i Stiera, koji se sve vrijeme u javnosti o tome nije izjašnjavao. Šutio je, kao što su šutjeli i svi ostali hadezeovci, čekajući rasplet. Ali, dok su drugi kalkulirali, Davor Ivo Stier samo je čekao pogodni trenutak da i javno kaže kako se s Plenkovićevom odlukom ne slaže. Kada je to učinio, njihovo političko prijateljstvo bilo je, zapravo, gotovo.

“Ovaj put Plenković je dobio ozbiljnu konkurenciju u stranci. Vidjet ćete, Stier će mu sad puhati za vratom”, uvjeravaju me neki iskusni hadezeovci koji dobro poznaju obojicu.

Cijeli članak možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:38