ISPOVIJEST U GLOBUSU

EKSKLUZIVNO: KAKO SAM U HRVATSKU '91. DOPREMIO 19 TONA ORUŽJA I PAO U RUKE NEPRIJATELJA U zatvoru JNA rekli su mi: Ode ti svom poglavniku!

 Neja Markičević / CROPIX

Anton Kikaš, ugledni Hrvat iz Kanade i uspješni poduzetnik, o kojem je Jakov Sedlar snimio dokumentarno-igrani film “Nisam se bojao umrijeti – Domoljubna misija Antona Kikaša 1991.”, razgovarao je u Zagrebu, uoči premijere, s Globusovim novinarima. Kikaš je postao poznat kad je u kolovozu 1991. avionom Uganda Airlinesa pokušao dopremiti lako naoružanje za hrvatsku policiju, ali su avion na zagrebački vojni aerodrom bila prizemljila dva MiG-a JNA.

Kikaš prvi put otkriva mnoge nepoznate detalje o toj uzbudljivoj epizodi novije hrvatske povijest, primjerice kako je tadašnji državni vrh reagirao na njegovu ideju da, umjesto da donira novac koji je prikupio u Kanadi, sam organizira kupnju i prijevoz oružja. “Premijer Gregurić i Josip Manolić nisu baš bili oduševljeni da se oružje kupuje mimo njihove kontrole”, prisjeća se Kikaš. “Gregurić je smatrao da je to dobra zamisao, ali i upozorio da oni imaju svoje kanale. Manolić je smatrao da bi bilo bolje da damo novac.”

Nakon prisilnog slijetanja na zagrebački aerodrom Kikaša i posadu oficiri JNA pod prijetnjom uperenih pušaka privode, a vojni zapovjednik aerodroma Ljubomir Bajić predaje ga vojnicima uz naredbu: “Sredite to ustaško đubre!” Kikaš je bio uhićen, a oružje oduzeto.

Sljedeća tri mjeseca Kikaš je proveo u ćeliji broj 59 vojnog zatvora u Beogradu. Uz slomljena rebra i gubitak slobode, trebalo je preživjeti i prijetnje da će ga streljati – “ode ti svom Poglavniku”, “mi samo čekamo naredbu da te izbušimo ko fudbalsku loptu”, govorili su mu.

Kikaš otkriva kako je bio spreman angažirati osam odvjetnika, po jednoga iz svake od tadašnjih jugoslavenskih republika i pokrajina. “Ali planirao sam sam iznijeti svoju obranu”, kaže Kikaš. “Imao sam pripremljenu tek jednu rečenicu: ‘Ne priznajem ovaj sud, jer nije nadležan’! Htio sam citirati Titove riječi kojima se on branio 1928., kad je rekao da ne priznaje taj sud.”

Naposljetku su hrvatska i srpska strana dogovorile razmjenu, te je Anton Kikaš bio razmijenjen za generala Aksentijevića, kojeg su hrvatske snage zarobile u okolici Karlovca.

CIJELI INTERVJU MOŽETE PROČITATI U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Globus/HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:48