INTERVJU

EKSKLUZIVNO U NOVOM GLOBUSU Žan Mahnič, predsjednik Odbora za obranu slovenskog parlamenta: 'Miro Cerar prijeti Hrvatskoj ratom, a ne ja'

 
 Jože Suhadolnik / DELO / HANZA media

Kada je Žan Mahnič, predsjednik Odbora za obranu slovenskog parlamenta, sazvao sjednicu na kojoj je trebalo raspravljati o mogućoj ulozi vojske u primjeni arbitražne presude, na noge su se digle i Slovenija i Hrvatska. “Janšin Kekec” zvecka oružjem, mlađahni poletarac SDS-a bi ratovao s Hrvatskom, samo su neki od komentara koji su se čuli.

- Ne, to nije uopće točno, ako je netko zveckao oružjem to su političari s jedne i druge strane - kategorički je u intervjuu za novi broj Globusa odgovorio na optužbe Mahnič i nabrojao redom hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, slovenskog premijera Miru Cerara, šefa diplomacije Karla Erjavca.

Objašnjavajući glavni razlog sazivanja parlamentarnog Odbora za obranu na kojem se trebalo raspravljati o ulozi vojske u provođenju arbitražne odluke, Mahnič kaže:

- Sve od proglašenja presude arbitražnog suda u Sloveniji stalno slušamo vladajuću koaliciju kako je potrebno primijeniti arbitražnu odluku. Premijer Miro Cerar i šef diplomacije Karl Erjavec govore da će to Slovenija provesti i da se Hrvatsku mora uvjeriti da poštuje međunarodno pravo. Hrvatska tu presudu ne priznaje, jer je odlukom Sabora izašla iz arbitraže koja je po njenom mišljenju kompromitirana nakon što su bili objavljeni prisluškivani razgovori između slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i Simone Drenik. Želim još reći da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srpnju rekla da Hrvatska neće dopustiti jednostranu primjenu arbitražnog sporazuma od strane Slovenije i da je Hrvatska oko toga odlučna, ima moć i sredstva. Kako je moguće da tada nitko nije rekao da se zvecka oružjem i poziva na rat? Kada bi imali jednaka mjerila za sve, to bi učinili.”

Mahnič za “zveckanje oružjem” izravno optužuje i slovensko vodstvo:

- U posljednje vrijeme slušamo premijera Cerara i ministra Erjavca kako govore da prolazi strpljenje, da je bilo dovoljno diplomacije i da Hrvati razumiju samo prijetnje i da će Slovenija primjeniti presudu arbitražnog suda. Erjavec je otvoreno govorio da je potrebno kupiti dva nova policijska broda i poslati ih u Piranski zaljev, koji nam po arbitražnoj presudi pripada. Ovih sam dana dobio informacije da je Republika Hrvatska neke svoje brodove, koji su dio hrvatskih Oružanih snaga, premjestila prema Istri i da su bile neke aktivnosti u tom dijelu mora nakon proglašenja odluke arbitražnog suda. Zbog svega toga sam sazvao sjednicu Odbora za obranu pod nazivom ‘Spremnost Slovenske vojske na moguće incidente pri primjeni arbitražnog sporazuma’. Neka mi netko kaže gdje tu vidi objavu rata. Ili možda prijetnju oružjem. O tome nisam govorio nikada, jer sam svjestan ozbiljnosti situacije. Sve što sam htio na toj sjednici, koja je trebala biti zatvorena za javnost, jest pitati Vladu Slovenije koja govori da će Slovenija primijeniti arbitražnu odluku, a Hrvatska da to neće dozvoliti, kakav je scenarij za provedbu i hoće li biti incidenata u Piranskom zaljevu te kako bi se u tom slučaju postupalo. Slovenska vojska po novom zakonu o obrani može dobiti određene policijske ovlasti da u mirnodopsko vrijeme nadzire i čuva državnu granicu. Samo prema tome je išlo, ništa drugo. Zatim je Miro Cerar uz pomoć koalicije i medija dao lažne informacije da se zvecka oružjem. Ako tko zvecka oružjem, to je on, koji govori o jednostranoj primjeni arbitražne odluke.”

Mahnič za Globus pojašnjava da je očekivao da će članovi Vlade doći na sjednicu i pojasniti tijek implementacije arbitražne odluke te da li u tom procesu očekuju neke incidente i je li potrebno Slovenskoj vojsci dati neka policijska ovlaštenja u okviru Zakona o obrani.

- Mogli su doći na sjednicu i reći da imaju nacrt primjene arbitražne presude, da ne očekuju incidente i da pomoć Slovenske vojske nije potrebna. To se Miro Cerar nije usudio reći, jer zapravo i ne zna što će se dogoditi, nije došao na sjednicu i zabranio je svojim ministrima da dođu - otkriva Mahnič.

Cijeli intervju sa Žanom Mahničem možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:02