VELIKI INTERVJU

GLAVAŠ 'Treba nam hrvatski Orban, a ne briselski i NATO-činovnici koji vode podaničku politiku'

 Emica Elvedji / CROPIX

- Svjedočimo zaoštravanju odnosa Srbije prema Hrvatskoj, a ne Hrvatske i Srbije. U zaštiti nacionalnih interesa i utjecaju na donošenje odluka u Bruxellesu i svjetskim centrima moći Hrvatskoj je potreban 'hrvatski Orban', a ne nekakvi briselski i NATO-činovnici - kaže u velikom predizbornom intervjuu Globusu Branimir Glavaš, osnivač Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i nositelj koalicije liste HDSSB-a i Hrvatske konzervativne stranke u 4. izbornoj jedinici.

Premda je njegova stranka regionalnog karaktera, usmjerena prije svega na boljitak slavonsko-baranjskog stanovništva, Glavaš ne bježi od pitanja državne politike. Naprotiv, živo je za njih zainteresiran te izrazito kritičan prema premijeru i šefici države, kao glavnim kreatorima vanjskopolitičke strategije:

- Hrvatska vodi podaničku politiku preko institucija predsjednika Republike, ali i preko tehničkog premijera Oreškovića. Te su dvije institucije sukreatori vanjske politike i kod mene oboje nemaju prolaznu ocjenu. Kao država moramo imati više hrabrosti, znati se pozicionirati i konzumirati činjenicu da smo ravnopravna članica zajednice europskih država, a ne kad se odlučuje biti kao pudlice pod stolom. Ili nas za stolom uopće nema - oštar je Glavaš.

O velikim naporima predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da ubrza normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa, za što je dobila pohvale i u domovini i u svijetu, nema dobro mišljenje:

- Da je predsjednica srljala u zagrljaj Vučiću na mostu u Bogojevu kao guska u maglu, potvrđuje ponašanje Aleksandra Vučića, ali i cijelog državnog vrha Srbije proteklih mjesec dana. Vučić je bio aktivni sudionik velikosrpske agresije na Hrvatsku još devedesetih godina i takvu se čovjeku ne ide u zagrljaj na državnoj granici. On je osoba kojim se trebaju baviti DORH, policija i hrvatsko pravosuđe, a ne susretati se s njime kao državnikom - upućuje Glavaš prijekor predsjednici Republike i zaoštrava: 'Vučića treba hapsiti, a ne dopuštati da se šepuri na predsjedničkoj inauguraciji na Markovu trgu u Zagrebu.'

Branimir Glavaš u dužem razgovoru s Globusovim glavnim urednikom Zdravkom Milinovićem potanko je analizirao nove odnose snaga na političkoj sceni uoči parlamentarnih izbora.

Kako procjenjuje promjene koje donosi Andrej Plenković? Koja je budućnost HDZ-a i Plenkovića kao šefa stranke nakon 11. rujna?

- Promjena prvog čovjeka nije promjena HDZ-a. Skeptičan sam oko Plenkovićeve ambicije dugoročnog ostvarivanja promjena na način koji je njemu prihvatljiv. U mjesecima koji slijede homogenost HDZ-a će padati, a nezadovoljstvo će i dalje rasti. Ako Plenković ne složi Vladu, raslojavanje će se nastaviti i razbuktati. U tom slučaju to će biti njegov liderski politički kraj i HDZ će ponovno morati birati predsjednika - procjenjuje Glavaš.

HANZA MEDIA

Kako gleda na uvjete koje Most postavlja HDZ-u i SDP-u kao eventualnim partnerima za sastavljanje vlasti nakon izbora?

- Što sebi Petrov umišlja? Da je Mesija? Da će uređivati odnose u drugim strankama? Vjerujem da to SDP neće dozvoliti, a više ni HDZ. Podržavam Plenkovića u stavu da u slučaju HDZ-ove relativne pobjede više neće popustiti ucjenama Petrova oko pitanja kome pripada premijerska pozicija. A Milanovićeva budućnost sigurno neće ovisiti o željama Petrova i Mosta, nego o rezultatu parlamentarnih izbora te njihovim unutarstranačkim odnosima. Kad čujem takve izjave i zahtjeve, sve mi se više čini da se doktor Petrov od psihijatra pretvara u pacijenta - kaže Glavaš ironično.

Na koliko mandata HDSSB računa na ovim izborima?

- Očekujemo tri do pet mandata. HDSSB je u proteklim godinama, a naročito u zadnjem turbulentnom mandatu sačuvao svoju političku vjerodostojnost i principijelnost. Vjerujemo da će nam birači na to odgovoriti davanjem povjerenja. Računamo i na koalicijski potencijal birača razborite pravaške opcije.

Ali, HDSSB se, upozorava Glavaš, ne bori samo za glasove desnog biračkog tijela.

- Kao regionalna stranka mi okupljamo i glasače centra te umjerenih lijevih regionalista. Vjerujem da ćemo oko naše ideje ponovno okupiti dio 'zdravih' starčevićanaca desnice i centra, a ekstremne glasove ostavljamo Peri Ćoriću. Računamo i na dio tradicionalnih HDZ-ovih birača razočaranih Plenkovićem i njegovim mentalitetom briselskog činovnika koji s izvornim HDZ-om nema veze. Vjerujem da su naši birači prepoznali da nema znaka jednakosti između HDSSB-a i HDZ-a, a posebno između HDSSB-a i SDP-a. Vjerujem da shvaćaju i to da nismo rigidni desničari, ali ni Milanovićevi rezervni džokeri - kaže čelnik HDSSB-a.

Branimir Glavaš u intervjuu govori i o mogućoj velikoj koaliciji, o odnosima s Milanovićem i SDP-om, o dvojezičnim natpisima u Vukovaru, o potrebi revizije Erdutskog sporazuma, o zaštiti srpske manjine...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. ožujak 2024 15:49