POZADINA ODLASKA

GLOBUS OTKRIVA Kome je Vrdoljak otvorio put za novog šefa HNS-a i što se sve događalo na burnoj 8-satnoj sjednici Predsjedništva stranke

Ivan Vrdoljak nakon najdramatičnijeg tjedna u svojoj političkoj karijeri, u kojem je sklopio pakt s HDZ-om i dao ostavku na sve dužnosti, okreće se poslovnim izazovima. No prije odlaska s političke scene trasirao je put svojem "nasljedniku"
 Srđan Vrančić / CROPIX / CROPIX

Ivan Vrdoljak, bivši predsjednik HNS-a, tek je jučer, u utorak, podnio novi, drugi službeni zahtjev administraciji Hrvatskog sabora za korištenje prava na naknadu plaće po principu “šest plus šest”. Kad je u petak od svoje tajnice zatražio da pokrene nužnu proceduru, nakon što je javno obznanio da napušta politiku, bio je poprilično zbunjen i u velikoj žurbi. Strka je nastala zato što je sve moralo biti gotovo taj isti dan, u petak, kako bi se u Saboru izabrali novi ministri. A Vrdoljak je najprije podnio ostavku na svoje predsjedničko mjesto u HNS-u, zatim ostavku na funkciju potpredsjednika Sabora, a potom je odlučio potpuno napustiti i zastupničke klupe.

Zaboravio je da, ako zastupnički mandat stavi u mirovanje, kao što je u prvi mah formalno i učinio, istovremeno ne počinje teći rok od godinu dana u kojem zbog mogućeg sukoba interesa ne smije nigdje obavljati nikakve odgovorne dužnosti. Vrdoljak se, naime, odlučio vratiti u poslovne vode, opet pokrenuti svoj biznis, ali da bi to mogao službeno raditi “pod svojim imenom”, mora pričekati da prođe godinu dana. Tek kada je shvatio taj svoj propust, podnio je novi zahtjev.

Kriza u stranci

Vrdoljakova zbunjenost nije neobična s obzirom na to da je u tih 48 sati koliko je trajao sam vrhunac krize Vlade odigrao ključnu ulogu u spašavanju premijera Andreja Plenkovića. Najprije je tražio od Predsjedništva svoje stranke da HNS uđe u koaliciju s HDZ-om. Nakon sedam sati rasprave shvatio je da nema većinu i da HNS-u prijeti raskol. Povukao se, sam predložio da se njegov vlastiti zahtjev odbije i potom objavio da podnosi ostavku na sve svoje funkcije i napušta politiku. Samo 24 sata kasnije, na sjednici Središnjeg odbora HNS-a pobijedila je njegova struja i HNS je sada u Plenkovićevoj Vladi, na mjestu Mosta, kao manji i mlađi partner.

Epilog je poznat. Iz stranke izlaze, što svojevoljno, što po slovu Statuta, počasna predsjednica Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Goran Beus Richembergh, Nada Turina-Đurić, zatim bivši veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko... Neki članovi pale svijeće ispred sjedišta stranke ili ostavljaju prerezane članske iskaznice, drugi se samo ispisuju, a nekoliko ogranaka kolektivno napušta HNS. Stranka nije prepolovljena, ali u ozbiljnoj je krizi. Podijeljena je na lijevo krilo, koje se ni u snu ne može zamisliti ni u kakvom političkom braku s HDZ-om, i na većinski, centristički blok, koji je i realizirao Vrdoljakove planove.

Teške optužbe i kritike na račun HNS-a i još teže upućene samom Vrdoljaku dolazile su i slijeva i zdesna. Gotovo identičan rječnik koristili su Željka Markić i Gordan Maras, Nikola Grmoja i Ivan Pernar. Možda je najdalje otišao Božo Petrov, koji je sa saborske govornice optužio HNS za političku prostituciju. Uobičajene diskvalifikacije kao što su klijentelizam, trgovačka stranka, politički prevaranti... postale su preslabe za “slučaj HNS”.

Dramu koja se tih nekoliko dana odvijala u njihovoj stranci nekolicina visokopozicioniranih HNS-ovaca koji su podržali Ivana Vrdoljaka opisuju kao najveću krizu i najznačajniju prekretnicu u gotovo tri decenije postojanja stranke. Velikih sukoba i razilaženja je bilo i ranije. Miko Tripalo je napustio Savku Dabčević-Kučar pa nije bilo raskola. Kada je Ratko Čačić iz zatvora pokušavao uspostaviti koaliciju s Milanom Bandićem, na vidjelo je izašao njegov zatomljeni, ali tektonski sukob s Vesnom Pusić. Hladno ga je odbacila i istjerala iz stranke. HNS je opstao i ostao u vladajućoj koaliciji s Milanovićevim SDP-om. Ni tada nije bilo raskola.

Promjena paradigme

“Ovo je do sada najteži razlaz u povijesti HNS-a”, kažu mi sugovornici izu vrha stranke. Naime, u HNS-u je došlo do promjene političke paradigme. Napustili su jednu veliku političku stranku i ljevicu da bi se pridružili desnici i drugoj, još većoj političkoj stranci. Vrdoljak je nekoliko puta javno govorio da HNS mora biti stranka liberalnog demokratskog centra i zalagao se za politiku ekvidistance, jednake udaljenosti i od SDP-a i od HDZ-a. On misli da je ulaskom u koaliciju s Plenkovićevim HDZ-om to i realizirao. Platio je to “svojom glavom”, prekidom političke karijere, ali, kažu, više je nego zadovoljan. HDZ se odmakao od svoje desnice a HNS-ova ljevica je otišla sama. Stranke su se, ako ne i ideološki onda svakako politički, značajno približile. Vrdoljak je, kažu njegovi suradnici, baš zato i uvjeren da su taj pakt napravili u interesu Hrvatske i da koaliciji može opstati barem nekoliko godina.

Prema mnogobrojnim rekonstrukcijama ovog burnog ali uspješnog preslaganja, koji se sada objavljuju po medijima, jasno je da se plan kovao u diskretnim razgovorima u četiri oka između Andreja Plenkovića i Ivana Vrdoljaka. U HNS-u kažu da je Srećko Ferenčak, glavni tajnik stranke, bio jedini koji je znao sve detalje tajnih pregovora između šefova HDZ-a i HNS-a. Nakon što je nekolicina visokih stranačkih dužnosnika javno ustvrdila da je za pregovore znala i sama počasna predsjednica, to je napokon potvrdila i sama Vesna Pusić. Priznala je da je za pregovore znala nekoliko tjedana.

“Znala sam da Vrdoljak razgovara s Plenkovićem i smatram da je to normalno i moguće, naravno u situaciji u kojoj je zemlja već tako dugo u pat poziciji... Od samog početka sam rekla da neću u tome sudjelovati”, rekla je Vesna Pusić.

Moji sugovornici iz HNS-a uvjeravaju me da Vesna Pusić nije “samo znala” nego da je rekla ono presudno “idi”. Kažu da se Ivan Vrdoljak nikada ne bi usudio sam donijeti tako važnu stratešku odluku. Kao i svi u HNS-u, dobro je znao koliko je njezin neformalni utjecaj snažniji od ugledne, ali politički nebitne funkcije počasne predsjednice.

Lijevo krilo

Vesna Pusić je u HNS-u predstavljala lijevo krilo koje je godinama “zabetoniralo” stranku uz SDP. Istina, SDP je u toj vezi puno više davao nego što je dobivao. Ponajprije zahvaljujući Milanovićevoj benevolentnosti, ali i Vrdoljakovoj trgovačkoj umješnosti i tvrdom pregovaračkom gardu Vesne Pusić. Većinskom tehnokratskom i krajnje pragmatičnom dijelu vodstva HNS-a nikada se nije sviđala ta principijelna i ideološki konzistentna politika koju je vodila Vesna Pusić. Uvijek su priželjkivali poziciju Genscherovih njemačkih liberala i taktiziranje između velikih političkih igrača.

Nova strategija HNS-a je jednostavna. Vlada u kojoj je sada i HNS mora provesti kurikularnu reformu, progurat će je upravo HNS preko svoje ministrice obrazovanja i samim time prisvojiti sve zasluge. Tako bi se HNS oprao od sve gadnijih napada koje sada trpi. Praktički, budućnost i obraz HNS-a u rukama je nove ministrice obrazovanja Božene Divjak. Baš zato je dosadašnji šef strateških komunikacija stranke, mladi Maro Alavanja, postao najvažniji čovjek njezina tima. Nije ostao uz bok novog v.d. predsjednika HNS-a i potpredsjednika Vlade Predraga Štromara.

Vesna Pusić misli da ova Vlada i HNS nemaju šanse provesti kurikularnu reformu i da bi se kreator ovog HNS-ova preslaganja Ivan Vrdoljak morao vratiti na čelo stranke. Iz krugova bliskih samom Vrdoljaku saznajemo da on o tome uopće ne razmišlja. Želi se vratiti u biznis i, baš kao i Milanović, napokon zaraditi neke ozbiljne novce. Ali, Vrdoljak ima svoga favorita za izborni Sabor HNS-a koji bi se trebao održati do kraja ove godine, najvjerojatnije u listopadu ili studenom. Predrag Štromar je već postao ministar graditeljstva, a ima i važnu, potpredsjedničku ulogu u Vladi. Zato je Vrdoljakov, ali i, kako se čuje, Štromarov izbor - Matija Posavec, stari i novi međimurski župan koji je izbornu pobjedu izvojevao uvjerljivo u prvom krugu. I to, kažu, bez i jednog zalijepljenog plakata ili plaćenog radiospota. Ali, zato ima niz PR stručnjaka koji ga savjetuju i pripremaju za javne nastupe.

Suradnja s HDZ-om

Posavec je prototip novog uspješnog HNS-ovca. Dok je Vrdoljak još bio potpredsjednik Milanovićeve Vlade, a Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova, Posavec je vrlo dobro surađivao s HDZ-om. Koju godinu kasnije lijepo je ugostio Tomislava Karamarka, tada prvog potpredsjednika Oreškovićeve Vlade. Na ovim izborima uspješno je koalirao s Čačićevim reformistima. Ovih dana putuje širom Hrvatske i obilazi stranačke organizacije. Očito nije riječ samo o tumačenju promjene stranačke nacionalne politike i sprečavanju odljeva članstva. Matija Posavec već je u kampanji i predstavlja se članstvu.

Upućeni članovi najužeg vodstva HNS-a kažu da je Vrdoljak odluku o povlačenju donio u toku osmosatne sjednice Predsjedništva stranke na kojoj je trpio teške kritike, ali i uvrede. Jedan ga je pitao koliko su mu platili za prelazak HDZ-u, a drugi je rekao: “Pa kako ćeš vlastitu djecu pogledati u oči?!” Teško je to podnio, a poslije je svojim najbližim suradnicima objašnjavao da je njegovo povlačenje iz politike preduvjet uspjeha nove politike HNS-a. Svjestan je, kažu, da se njegovo ime povezuje uz političku trgovinu i klijentelizam i da ono ne ide uz mukotrpan proces političkog faceliftinga stranke. Vratit će se IT biznisu, kojim se bavio prije nego što je 2009. ušao u profesionalnu politiku. Ima veliko iskustvo i odlična poznanstva ne samo u energetici i ne samo u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:04