ČLAN PREDSJEDNIŠTVA SDP-A ZA GLOBUS

HAJDAŠ DONČIĆ OTVORENO PROGOVORIO O 'NEMOGUĆOJ OPCIJI' 'Nakon izbora moguća je i velika koalicija SDP-a i HDZ-a, ali premijer treba biti Mršić!'

 Tomislav Kristo / CROPIX / COPYRIGHTED

“Po meni, postoje samo dva moguća postizborna scenarija. Prvi je da će Most ponovno odlučivati o tome hoće li na vlasti biti lijeva ili desna koalicija. Druga je opcija – što se čak bojim izgovoriti – stvaranje nekakve velike koalicije. Ako dođe do toga da nam nakon izbora trebaju Mostove ruke za formiranje većine ili ako – ne daj Bože! – HDZ ponudi suradnju SDP-u, predložit ću provođenje stranačkog referenduma. Neka članstvo stranke samo odluči s kim ćemo u koaliciju”, kaže u velikom intervjuu Globusu Siniša Hajdaš Dončić, saborski zastupnik i član Predsjedništva SDP-a te jedan od predvodnika tima zaduženog za pregovore o stvaranju nove lijeve koalicije.

Bivši bliski suradnik predsjednika SDP-a Zorana Milanovića procjenjuje da bi građani mogli izići na prijevremene parlamentarne izbore još ove godine.

“Najbolje je da se na izbore ide najesen, nakon turističke sezone. Teze da su izbori preskupi pale su u vodu onog trenutka kad se vidjelo koliko košta kupovanje pojedinačnih glasova u Saboru. Obećanja koja je premijer Plenković potpisao zastupniku Željku Glasnoviću teška su više od milijardu kuna. Izbori su mnogo jeftiniji od takvih aranžmana”, kaže Hajdaš Dončić.

Je li se u SDP-u uopće razgovaralo o mogućnosti formiranja velike koalicije?

“Nije. Ali vjerojatno se iste misli vrte po glavi i drugim članovima stranačkog rukovodstva. Raspravu o mogućim postizbornim raspletima, pa i o formiranju velike koalicije, SDP bi morao otvoriti odmah nakon ljeta, svakako prije izbora.”

Kako komentira izjave koje dolaze iz HDZ-a da bi, nakon gorkih iskustava s Mostom, velika koalicija bila najbolje rješenje?

“Velika koalicija značila bi da se SDP više nikad ne bi smatrao i nazivao komunističkom strankom, kao što ni HDZ više ne bi bio lopovska stranka”, smatra Hajdaš Dončić.

Što misli o ideji, o kojoj se proteklih dana počelo javno govoriti, da bi SDP-ov kandidat za premijera na idućim izborima trebao biti donedavni šef Podravke Zvonimir Mršić, a ne Davor Bernardić?

“Ako izbori budu u kratkom roku, onda će Bernardić, bojim se, teško prevladati svoju trenutno nedovoljno dobru percepciju u javnosti”, smatra Hajdaš Dončić. “Zato treba biti otvoren i za alternativna rješenja. Ako treba, ponuditi i neko drugo ime za premijera. Dati koncesiju možda na osobnu štetu, vodeći računa o tome što je dobro za SDP i za Hrvatsku. Što ne znači da Bernardić ne ostaje šef stranke.”

Hajdaš Dončić uvjeren je da bi Mršić bio izvrstan kandidat za budućeg predsjednika Vlade.

“On ima sve predispozicije, dugogodišnji je član SDP-a, vodio je veliku kompaniju, ne može mu se naći nijedna mrlja. Ako može biti game changer, zašto to ne podržati?”

U intervjuu Siniša Hajdaš Dončić govori i o posljedicama moguće suradnje HNS-a i HDZ-a, o sumnjama u HSS, o stanju u SDP-u i tvrdnjama da je stranka u rasulu, o Tomislavu Sauchi i njegovu glasu kojim je pomogao Plenkoviću...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 04:54