GLOBUS OTKRIVA

Kalmeta opet u utrci za Zadar? 'Nemamo mnogo izbora, ako se on ne kandidira, mogli bismo izgubiti vlast'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Božidar Kalmeta mogao bi u utrku za još jedan mandat na čelu Zadra. Iako se donedavno nagađalo da bi se aktualni zadarski gradonačelnik zbog optužnica mogao povući, čini se da bi HDZ bez Kalmete u igri mogao ostati i bez Zadra. Naime, naši izvori iz stranke kažu kako su istraživanja koja HDZ provodi o predstojećim lokalnim izborima pokazala da bi HDZ s drugim kandidatom u Zadru izgubio tu svoju dugogodišnju utvrdu.

– Ne iznenađuju me takvi rezultati istraživanja. Ostali kandidati su prilično neprepoznatljivi, a sada je kasno za isticanje nekog novog. Tako da stranka i nema puno izbora ako želi ponovno pobijediti u Zadru. Uvjeren sam da će Kalmeta ponovno u utrku – kazao nam je izvor iz stranke. Što se tiče kandidata za tamošnjeg župana, u stranci se spominje kako bi u utrku, uz aktualnog Stipu Zrlića, mogao i Božidar Longin.

Plan za Knin

Iako pouzdanih informacija nema, neki u stranci ne isključuju mogućnost da se u Kninu ponovno kandidira dugogodišnja bivša gradonačelnica Josipa Rimac. HDZ je u tom gradu uvijek išao samostalno na izbore i redovito pobjeđivao, a čini se da interna stranačka istraživanja također idu u prilog Rimac.

– I Kalmeta i Rimac godinama su donosili pobjede, pa ne vidim razlog da se to sada mijenja – smatra jedan istaknuti član HDZ-a.

Službeno, iz HDZ-a već neko vrijeme poručuju kako o kandidatima još nije odlučeno, te da će sva imena biti poznata na vrijeme, vjerojatno tijekom siječnja. Za sada je poznato da će HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika biti Mato Franković. No, neki su iz stranke prilično sumnjičavi oko njegovih šansi za pobjedu. Ističu kako najprije treba pričekati odluku Ustavnog suda oko slučaja Andre Vlahušića.

– Bude li se Vlahušić mogao ponovno kandidirati, naš će kandidat vjerojatno izgubiti u prvom krugu. Pa, Vlahušić je, bez obzira na presudu, pobijedio i na zadnjim izborima, a pogotovo bi uspio sada nakon cijele buke koja se digla oko njegova slučaja – kaže naš sugovornik iz HDZ-a dobro upućen u zbivanja u stranci.

HDZ-ovci najviše nade polažu u osvajanje Splita s kandidatom Androm Krstulovićem Oparom, te će u osvajanje grada pod Marjanom uložiti najviše snage. Iako dio HDZ-ovaca nije zadovoljan Oparom kao kandidatom, smatraju da su im u Splitu ipak najveće šanse za pobjedu.

– Ako Opara uspije, bit će to uglavnom zbog okolnosti koje su se posložile u našu korist i zbog loše situacije u splitskom SDP-u, a ne zbog njega kao kandidata. No, pitanje je još što će i tamo biti, u igru se vraća Željko Kerum, Mostov kandidat trebao bi, kako se priča, biti Robert Pauletić, a tu je i stranka Pametno s Marijanom Puljak. A bit će i veliki problem ako osvojimo Split, a izgubimo Zadar – analizira jedan od naših sugovornika iz stranke.

Što se ostalih gradova tiče, poznato je da u utrku u Vukovaru ide Ivan Penava, u Sisku Franjo Šaban, za kojeg u stranci kažu kako je potpuno neprepoznatljiv kao kandidat, u Šibeniku Željko Burić, u Varaždinu Damir Habijan, u Velikoj Gorici Dražen Barišić, u Virovitici Ivica Kirin, u Zaprešiću Željko Turk, u Karlovcu Damir Mandić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Karlovac i ravnatelj tamošnje gimnazije.

Osječko pitanje

Problema bi moglo biti, kako doznajemo, s kandidatom za gradonačelnika Požege. Šef stranke Andrej Plenković i njegov krug žele da po novi mandat ide aktualni gradonačelnik Požege Vedran Neferović, no veliki je problem, kažu HDZ-ovci, to što se tomu oštro protivi njegova matična organizacija, požeški HDZ.

Za sada nije sigurno tko će biti HDZ-ov kandidat u Osijeku, gdje se u kuloarima najveće šanse za pobjedu daju Ivici Vrkiću. Prema nekim informacijama, u utrku bi mogao šef osječkog HDZ-a Vlatko Kopić, no tom varijantom, navodno, nije zadovoljna ni središnjica stranke, ali ni sam osječki HDZ u kojem već dugo traje borba više struja.

U stranci kažu kako nije siguran ni kandidat za gradonačelnika Vinkovaca. Aktualni Mladen Karlić, koji je na čelu grada već nekoliko mandata, točnije još od 1997., navodno nema ambicija za još jedan mandat. Prema nekim informacijama, tamo bi se mogao kandidirati Ivan Bosančić, dopredsjednik HDZ-a Vinkovci.

Još nisu sigurni ni kandidati za Bjelovar, Slavonski Brod, Rijeku, Omiš, Koprivnicu, te, naravno, za Zagreb koji u ovom trenutku HDZ-ovcima zadaje najviše glavobolje. Osim što u metropoli ne mogu pobijediti sa svojim kandidatom, Andrej Plenković i njegov tim još nisu odlučili ni koga će poslati u bitku za glavni grad čiji proračun iznosi više od sedam milijardi kuna. Otvorenu želju za kandidaturom za sada je pokazao samo šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, no tom opcijom u središnjici nisu zadovoljni. Mikuliću se, naime, ne daju velike šanse, a šefovi mu nisu još oprostili soliranje s promjenom imena Trga maršala Tita, a upitna je bila i priča o rušenju Bandićeva proračuna u koju se stranka upustila pa odustala. I rezultati internih stranačkih istraživanja pokazali su da Mikulić stoji loše.

U HDZ-ovim kuloarima kao potencijalni kandidati za Zagreb spominju se još Drago Prgomet, Domagoj Milošević te odnedavno ponovno i bivši šef Sabora Željko Reiner. Što se tiče bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg bi u toj ulozi htjelo vidjeti desno krilo HDZ-a, njemu pak nije naklonjen šef HDZ-a Andrej Plenković. Ipak, Hasanbegovićevo ime uvršteno je u interno istraživanje koje je HDZ-ovcima trebalo otkriti koji bi njihov kandidat imao najviše šansi u Zagrebu. Uz Hasanbegovića, u istraživanju su, kako se priča u stranci, bila još tri imena – Prgomet, Milošević i Mikulić.

Istraživanje u kojem su anketirani samo birači HDZ-a, doznajemo, radio je bivši analitičar iz SOA-e Robert Kopal, koji je slična istraživanja za HDZ radio i ranije i to s priličnim uspjehom. Rezultate tih istraživanja u stranci pomno skrivaju, no prema onome što se moglo čuti u kuloarima, najbolje je prošao Hasanbegović, ali u onoj skupini birača kojima je HDZ siguran i jedini izbor. Međutim, u skupini, u kojoj je biračima HDZ prva opcija, ali su otvoreni i za neke druge opcije, navodno su bolje prošli Prgomet i Milošević. Najlošije rezultate, prema toj anketi, ostvario je Mikulić.

Uz ovo, navodno, rađeno je još jedno istraživanje u koje su uvršteni i ostali kandidati za gradonačelnike, ali su prema tom istraživanju, priča se u stranci, svi kandidati HDZ-a prošli loše, a navodno su bili ispod deset posto. Slična istraživanja HDZ, doznajemo, planira ponoviti u siječnju, a navodno je Plenković zatražio da novo istraživanje napravi neka od poznatih agencija poput Ipsos Pulsa ili Cro Demoskopa, a nakon toga će vjerojatno donijeti i konačnu odluku o imenu za Zagreb.

Članak u cijelosti pročitajte u novom broju tiskanog izdanja Globusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:09