GLOBUSOVA ANALIZA

MOŽE LI ZBOG NATPISA 'ZA DOM SPREMNI' PASTI PLENKOVIĆEVA VLADA? Visoki dužnosnik HDZ-a tvrdi: 'Koalicija ostaje, neće biti novih izbora!'

 

Naći ćemo zakonsko rješenje za ploču koja je postavljena u Jasenovcu – rečeno je Globusu iz izvora bliskog Andreju Plenkoviću. Premijer se ovih dana čuo sa svojim koalicijskim partnerom Miloradom Pupovcem, a ovaj tjedan priprema se i zajednički sastanak svih članova koalicije na tu temu na kojem će sudjelovati i predstavnici HNS-a.

Kada će se i kako doći do “zakonskog rješenja” koje spominju Banski dvori za izlazak iz ove političke krize što je iznenada erumpirala, nitko za sada ne otkriva. Iz Plenkovićeva okruženja na kapaljku se mogu dobiti informacije, ali prevladava stav da je vrijeme da se napokon zakonski regulira ne samo sporni pozdrav “Za Dom spremni” nego i sve drugo što je vezano za razne totalitarne režime kojih je na ovom području bilo napretek u prošlosti.

Znači li to da će se ići u proceduru o kojoj je govorio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ili pak u neki užurbani postupak, u kojem bi glavnu riječ imalo Ministarstvo uprave, također u ovom trenutku nije jasno, ali je očito da se natpisu “Za Dom spremni” na ploči u Jasenovcu bliži kraj. Taj smo dojam dobili u razgovoru s mnogim ljudima bliskim Banskim dvorima i ostaje samo pitanje tajminga kada će se donijeti zakonska regulativa koja će se jasno odrediti i prema ustaškom pozdravu i prema ploči u Jasenovcu na kojoj je taj pozdrav.

Bilo kako bilo, trebat će brzo donijeti neko zakonsko rješenje, jer bi se u protivnom kriza mogla nastaviti. Manevarski prostor za reteriranje više nemaju ni Štromar niti Pupovac, ali ni Plenković, s time da svi očekuju premijerovo očitovanje upravo o detaljima kako će se doći do “zakonskog rješenja”.

“Često se ovih dana čuje teza da su ljudi ginuli pod tim sloganom koji je zapisan i na ploči u Jasenovcu, pa je to glavni argument da se ne može skinuti ili ukloniti ‘Za Dom spremni’. To nije neki argument, jer važna je žrtva koju su dali HOS-ovci, a ne slogan koji su koristili”, tvrdi jedan od premijerovih suradnika koji objašnjava da se u cijeloj ovoj priči često koriste pseudoargumenti. “Zato je važno doći do zakonskog rješenja koje bi reguliralo ne samo pitanje ove ploče nego i mnogo šire”, kaže naš sugovornik.

Plenkovićevi koalicijski partneri nemaju više mnogo strpljenja, postavljaju i rokove, a sve se vrti oko toga da se do rješenja mora doći u rujnu. Je li to realno, drugo je pitanje, kao i dilema hoće li puknuti sadašnja koalicija ako se ne nađe to ekspresno rješenje. Mnogi visoki dužnosnici HDZ-a uvjeravaju nas da se to neće dogoditi i da je riječ o pritiscima koalicijskih partnera koji su bili očekivani. “Znali smo da će Pupovac jačati pritisak, ali ne vjerujemo da će se ići u radikalna rješenja koja bi vodila novim izborima”, kaže nam jedan istaknuti hadezeovac koji tvrdi da je ploča u Jasenovcu bila samo povod da se, brže nego što se smatralo da će se to dogoditi, počnu odvijati politički procesi nakon ljetne stanke. Po njemu nije u pitanju samo jasenovačka ploča, mnogo je više stvari u igri, pogotovo kada je riječ o odnosima u koaliciji. “Nije to tako sve harmonično kako se čini na prvi pogled, ali su svi svjesni da drugih rješenja nema. Što bi donijeli novi izbori? Ništa posebno, opet bi se nastavilo klepanje novih koalicija. Zato je bolje da se ova kriza prevlada uz strpljenje svih, bez tenzija i da se pričeka zakonsko rješenje kojeg će se onda svi morati pridržavati”, kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

Po njemu vrše se mnogobrojni pritisci na premijera, iz HDZ-a i izvan njega, ali su HDZ i Plenković dovoljno jaki da se njima suprotstave. “Morate znati da se i odnosi u stranci moraju razjasniti. Milijan Brkić lojalan je Plenkoviću, ali traži svoje mjesto u stranci. Ovaj njegov posljednji istup sigurno nije godio ušima svih u vrhu stranke, ali Brkić naprosto želi dobiti podršku jednog dijela članstva. Tu je i Davor Stier koji ima svoj planove za daljnju demokratizaciju stranke, a tu je i stranačka desnica koja je za sada ušutkana, ali još uvijek živa”, govori naš sugovornik. Tako sve više hadezeovaca smatra da su pritisci oko ploče jedan od scenarija kojim svi nezadovoljni Plenkovićem žele umanjiti premijerov rejting. Svatko ima svoju računicu i svoj cilj, ali svima je zajedničko to da žele što slabijeg premijera i šefa stranke. Tako stranačka (uspavana) desnica šalje poruke da bi Plenković, ako pod okriljem noći makne ploču, pokazao slabost i popuštanje partnerima, prije svega SDSS-u. To bi bio dobar teren da se premijera prikaže kao popustljivog političara i da mu se s vremena na vrijeme to stavlja pod nos. Tvrđa desnica, izvan HDZ-a, sanja da će zadobiti simpatije javnosti ako beskompromisno brani “stari hrvatski pozdrav”, ocjenjujući da bi Plenkovića baš na tom terenu “domoljublja” mogli kompromitirati.

S druge strane, Plenkovićevi partneri imaju također svoje razloge da zaoštre retoriku. Haenesovci su svjesni da više ne mogu biti statisti na političkoj sceni ako žele sačuvati stranku i da moraju pokazati odlučnost u temama koje su dogovorene kada se sklapala koalicija. U protivnom bi sadašnje vodstvo stranke došlo u još veće probleme, jer bi im leđa okrenuli i oni koji su benevolentno dočekali suradnju s HDZ-om. Svako malo se u javnosti plasira teza da su “prirepak” HDZ-a koji može preživjeti samo ako bezrezervno slušaju i povinuju se svim odlukama koje se donose na Markovom trgu i Trgu žrtava fašizma.

Ni Milorad Pupovac više nema lagodnu poziciju. Bio je, mora se priznati, vrlo strp­ljiv i tolerantan kad je riječ o stvaranju nove koalicije i bezrezervno je podržao Andreja Plenkovića. Čini to i sada, ali i on sam je pritisnut svojim stranačkim članstvom koje traži “barem” da se ploča u Jasenovcu skine. Kad bi se Pupovac pokazao i dalje tolerantan u rokovima i načinu kako će se to učiniti, njegov rejting unutar SDSS-a sigurno bi padao, a “konkurencija” unutar srpskih stranaka u Hrvatskoj to bi iskoristila. Sam Pupovac ima previše političkog iskustva da bi to dopustio, tako da ne začuđuje njegov rezolutan stav oko jasenovačke ploče.

Ostaje i pitanje što su točno Plenković i njegovi partneri dogovorili u vezi s pločom u Jasenovcu u trenutku kada je sklapana koalicija. Je li tada bio dogovoren i točan rok da se nađe rješenje da ona bude skinuta i je li premijer u razgovoru sa Štromarom i Pupovcem obznanio scenarij po kojem treba sve biti strogo zakonski regulirano, kako bi se izbjegli nesporazumi? U tom smislu je i osnovano Povjerenstvo, na čijem je čelu akademik Zvonko Kusić, oko kojeg od prve zajedničke sjednice vlada silenzio stampa. U ovom je trenutku dosta nerealno da će se pričekati da članovi Povjerenstva završe posao i da nakon toga krene zakonska regulativa. Jer, tada bi se zaista i dogodio scenarij o kojem je govorio Bošnjaković, da se do rješenja ne može prije ožujka sljedeće godine.

Nejasno je i zašto je ministar Bošnjaković, ničim posebno izazvan, istupio i najavio ožujak kao ciljani datum za zakonsko rješenje, da bi kasnije reterirao i otvorio mogućnost neke druge solucije. “Teško je pretpostaviti da Bošnjakovićev istup nije koordiniran s premijerom i da je solirao, a opet – zašto bi Plenković slao u javnost takve poruke prije nego što to uskladi s partnerima. Nije jasno zašto se uopće ta tema otvarala u ljeto, umjesto da se pričekala jesen”, kaže nam jedan član Predsjedništva HDZ-a.

Dok Milorad Pupovac vrlo rezolutno postavlja rokove i tvrdi da je vrijeme iscurilo, iz njegove stranke dolaze vrlo pomirljivi tonovi prema samom premijeru i radu ove Vlade. U razgovoru s nekoliko dužnosnika SDSS-a mogli smo čuti da i oni smatraju kako krajnja desnica Plenkovića želi dovesti u situaciju da mu okrene leđa dio hadezeovaca koji više “vuku” više udesno. “Mi vjerujemo u Plenkovićeve dobre namjere i zato smo imali i imamo strpljenja, ali i tome mora doći kraj. Sada očekujemo potez koji je dogovoren u vrijeme slaganja ove koalicije”, kaže nam jedan dužnosnik SDSS-a. Srpska zajednica svakako mnogo očekuje od ove Vlade, pogotovo od Plenkovića, a očito se i na relaciji Zagreb – Beograd događaju pomaci koji bi mogli dovesti do prave normalizacije odnosa između dviju država. I u kontekstu toga važno je da se što prije riješi pitanje sporne ploče, pa ima i onih koji tvrde da Pupovac sve požuruje kako bi ploča bila skinuta s dnevnog reda prije nego što se susretnu Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić.

Tako se Andrej Plenković oko jasenovačke ploče našao u procjepu između HNS-a, SDSS-a, tvrde desnice i vlastite stranačke mekše desnice. Tu je još i većina, najveći dio hrvatskih građana kojima je puna kapa rasprava o prošlosti, ustašama i partizanima, tako omiljenoj temi hrvatskih političara koji naprosto nisu u stanju ponuditi ništa drugo. Sada i Plenkovića guraju na taj teren, a sigurno je da bi premijerov rejting porastao kada bi se jasno odredio i omogućio da se zaista što prije dođe do zakonskog rješenja.

U atmosferi kada svi imaju neke račune i kalkulacije premijer nikako ne može sve zadovoljiti i toga je svjestan. Uostalom i ne treba sve zadovoljiti, ali ne bi bilo dobro sada donijeti rješenje “preko koljena”. Zato i ne čudi što se u Banskim dvorima ovih dana najviše govori o “zakonskom rješenju”, koje će dugoročno ukinuti dileme u vezi s tim može li se isticati pozdrav “Za Dom spremni”. Pa kada se tako dugo čekalo, može se i još malo, bez nervoze u koaliciji.

Udar na Plenkovića, od stranačke desnice do koalicijskih partnera, ipak neće u konačnici biti tako jak da bi premijer i šef HDZ-a bio ozbiljnije ugrožen, a time i Vlada. Tvrde nam to mnogi koji dobro poznaju mehanizme sadašnje Vlade i HDZ-a, ali svi kažu da jesen može donijeti još mnogo trzavica u ionako teško okupljenoj većini.

Ako premijer sluša raspoloženje većine građana, onda bi poruka mogla glasiti da upravo ta većina smatra da treba doći kraj života “u retrovizoru”, stalnog gledanja u prošlost, kako bi se napokon okrenuli rješavanju životnih problema kojih je napretek. A ne da se stalno vode stare bitke iz prošlosti. Plenković je sigurno svjestan da se u nastavku mandata neće moći svima svidjeti, ali njegov rejting ne ovisi o tome kako će (diplomatski) izvesti akciju skidanja ploče u Jasenovcu, već o tome hoće li pokrenuti Hrvatsku. Najmanje se mora zabrinjavati time što se ponovno aktivirao Đuro Glogoški najavljujući planove B i C, jer je prošlo vrijeme kad se tako mogla destabilizirati Vlada i njezin čelnik. Savska se neće i ne može ponoviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:21