INTERVJU S MINISTROM

PAVO BARIŠIĆ ZA GLOBUS 'Napadom na mene žele blokirati rad cijele Vlade'

 Ronald Goršić / HANZA MEDIA

Onog trenutka kada je objavljen izbor Andreja Plenkovića da vrući resor znanosti i obrazovanja preuzima filozof prof. dr. sc. Pavo Barišić, počela je kanonada optužbi protiv njega. Izvučene su stare afere, od tvrdnji da je uzimao dvostruke dnevnice i bio smijenjen s funkcije ravnatelja Instituta za filozofiju do optužbi za plagijat. Dio tih optužbi bit će još dugo na dnevnom redu u vezi s tim ministrom kojeg su mediji najavili i kao “najslabiju kariku” nove Vlade.

Pavo Barišić u velikom razgovoru za Globus detaljno odgovara na sve optužbe tvrdeći da su posrijedi “reciklirane klevete” protiv njega. “Najmasivnije ih je s lijevoga političkog spektra izrekao bivši ministar Željko Jovanović, koji je rekorder po broju zakona i pravilnika što ih je ukinuo Ustavni sud”, kaže Barišić. “Gospodin Jovanović pod zaštitom imuniteta saborskoga zastupnika javno iznosi laži. Mogu samo nagađati da su njegovi napadaji na mene motivirani strahom od onoga što ću tek otkriti iz njegove ostavštine u Ministarstvu.”

Barišić napominje da se blokiranjem resora znanosti i obrazovanja, jednoga od najvažnijih, blokira i strategija gospodarskoga rasta, demografije, socijalne politike, demokratizacije zemlji. “Kao da netko priželjkuje takav scenarij”, kaže.

Govoreći o optužbama za plagijat Barišić otkriva da je riječ o slučaju iz 2011. kada je “jedna skupina kolega na etička tijela u znanosti i visokom obrazovanju te na druge institucije, ukupno na 28 različitih adresa, uputila masovnu prijavu za plagijat i druge etičke prijestupe protiv akademika prof. dr. sc. Branka Despota, prof. dr. sc. Ante Čovića, prof. dr. sc. Mislava Kukoča, prof. dr. sc. Milana Polića, prof. dr. sc. Lina Veljaka i dr. U tako uglednoj skupini znanstvenika u polju filozofije bio sam i ja.”

Etičko povjerenstvo Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, dodaje Barišić, odbacilo je prijave kao neosnovane, a Etički savjet Sveučilišta u Zagrebu dao je mišljenje “da se u dostavljenim predmetima ne radi o plagijatu ili njegovim pojavnim oblicima”.

Ministar Barišić u razgovoru za Globus najavljuje i nastavak reforme obrazovanja. “Jedan je od mojih ključnih prioriteta nastavljanje započete cjelovite reforme naobrazbe od osnovnoga do visokoga školstava”, najavio je. “Zalagat ću se osobito za vraćanje ugleda i dostojanstva učitelja i nastavnika.”

NOVI BROJ GLOBUSA PRONAĐITE NA KIOSCIMA OD SRIJEDE, 26. LISTOPADA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:58