EKSKLUZIVNO U GLOBUSU

PLENKOVIĆEVIH ČETRNAEST Ovako izgleda kadrovska jezgra nove državne moći, otkrivamo i koga će držati što dalje od vrha moći!

Andrej Plenković, kad se ljetos kandidirao za predsjednika HDZ-a, znao je na koje ljude u stranci može računati i u kampanji je to jasno pokazao javnosti. Nakon pobjede na izvanrednim parlamentarnim izborima 11. rujna samo je potvrdio da s istim ljudima s kojima je odlučio reformirati HDZ namjerava upravljati državom postane li premijer. Riječ je, prije svega, o članovima HDZ-a koji su, kao i Plenković, zastupnici u Europskom parlamentu – Davoru Stieru, Ivani Maletić i Dubravki Šuici.

To su ljudi njegova najvećeg povjerenja. U prvi ešalon Plenkovićevih suradnika idu i Vladimir Šeks, kao savjetnik, te iskusni diplomat Davor Božinović. Tomislav Čuljak, Damir Jelić i Gordan Jandroković, premda su bili dio Karamarkova tima, iskazali su lojalnost novom predsjedniku stranke, i on na njih računa u podjeli ključnih dužnosti u državnom aparatu.

Screenshot: Globus

U krugu najvažnijih suradnika potencijalnog premijera našli su se i Damir Krstičević te Goran Marić, članovi stranke kojima bivši predsjednik Karamarko nije bio sklon. Zdravko Marić, ministar financija u tehničkoj Vladi Tihomira Oreškovića, koji formalno nije član HDZ-a, ima vrlo istaknuto mjesto u timu Andreja Plenkovića.

U drugom ešalonu suradnika, u koje Plenković ima veliko povjerenje, ali koji ne sudjeluju u donošenju svih odluka, jesu Drago Prgomet, Tomislav Ćorić i Zvonko Milas.

Ako okupi saborsku većinu i postane predsjednik Vlade, tih četrnaestero odabranika Andreja Plenkovića postat će kadrovska jezgra nove državne moći.

Milijan Brkić, iako titulom zamjenik predsjednika HDZ-a, neće biti dio tog tima. U donošenju ključnih odluka njegov će utjecaj biti vrlo malen.

VIŠE PROČITAJTE U GLOBUSU

Screenshot Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:12