POGLED NA IZBORE

PREDSJEDNICA EKSKLUZIVNO ZA GLOBUS 'Vlast i moć pretvorili su Milanovića u arogantnu i konfliktnu osobu. A nekoć je bio pristojan dečko...'

 Neja Markičević / CROPIX

“Kad se podvuče crta ispod izbornih bitaka Zorana Milanovića, dolazi se do vrlo porazne spoznaje. Jedine izbore dobio je protiv Jadranke Kosor, koja nikad u politici nije dobila nijedne izbore”, kaže predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u ekskluzivnom intervjuu Globusu u povodu nedjeljnih izbora, na kojima su SDP i njegov šef pretrpjeli neočekivani poraz.

“Vlast i moć pretvorili su Milanovića u arogantnu i konfliktu osobu”, ocjenjuje predsjednica politički karakter lidera ljevice i bivšega premijera, s kojim nikad nije imala skladne odnose, ali ističe: “Sve bi se to još moglo koliko-toliko tolerirati da se to nije prenijelo na cjelokupno hrvatsko društvo.”

Ipak, šefica države, koja se s Milanovićem poznaje još od 90-ih, ima i pokoju lijepu riječ za njega.

“Zorana poznajem jako dugo. Dok smo zajedno radili u Ministarstvu vanjskih poslova, imali smo korektan i kolegijalan odnos. U nekim, za mene teškim životnim situacijama ostali smo u dobrim odnosima. Zoran je tada bio pristojan i dobar dečko. Ne znam što se s njim dogodilo nakon ulaska u politiku. Naš narod kaže: daj nekome vlast i vidjet ćeš kakav je.”

Kako komentira najavu Zorana Milanovića da se više neće kandidirati za predsjednika SDP-a?

“Držim da je za hrvatsku politiku vrlo važna promjena na čelu SDP-a. Nadam se da će novi predsjednik stranke pridonijeti spuštanju tenzija u društvu i politiku učiniti poligonom za suprotstavljanje ideja i programa, a ne za vrijeđanje, omalovažavanje i produbljivanje podjela”, kaže predsjednica.

Zagreb, 120916. 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic, dan nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, u svom uredu na Pantovcaku.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

U razgovoru s Globusovim glavnim urednikom Zdravkom Milinovićem, kojega je primila u Uredu na Pantovčaku, šefica države iznijela je i svoje poglede na političku situaciju nakon parlamentarnih izbora, koji ni ovaj put nisu dali apsolutnog pobjednika. S obzirom na to da kao predsjednica Republike ima izvanredno važnu ustavnu ulogu u formiranju nove Vlade, pobliže je objasnila koje su njezine obveze i što će poduzeti da se ne ponovi mučni poslijeizborni scenarij iz 2015.

“Očekujem da pregovori među strankama ovaj put budu puno brži i učinkovitiji nego što je to bilo nakon prošlih izbora. Sljedeća godina bit će teška za gospodarstvo, čekaju nas otplate i dugova i kamata. Nemamo vremena za gubljenje”, smatra predsjednica te odlučno poručuje:

“Neću dopustiti nikakva odugovlačenja koja iritiraju hrvatsku javnost. Umjesto ucjena i ultimatuma treba nam dijalog i brzo formiranje stabilne Vlade. Drago mi je čuti kako se sada, neposredno nakon izbora, čelnici svih parlamentarnih stranaka slažu oko toga da Vlada treba biti stabilna. Željela bih vjerovati da će čvrsto stajati iza tih svojih riječi i da će se tako i ponašati u toku procesa konzultacija i međusobnih pregovora.”

Hoće li mandat za sastavljanje Vlade dati relativnom pobjedniku izbora ili će on morati dokazati da ima većinu u Saboru?

“Kao i prošli put, moje su pozicije vrlo jasne. Strogo ću se držati slova Ustava. Striktno sam se pridržavala Ustava i tijekom proteklih konzultacija pa ću tako i sada. Kao što se zna, Ustav propisuje da mandat dobiva onaj tko dokaže da uživa potporu većine izabranih saborskih zastupnika. To za mene znači da, ako bilo tko traži mandat, mora doći sa 76 potpisa”, kaže predsjednica Republike.

Zagreb, 120916. 
Predsjednica Kolinda Grabar Kitarovic, dan nakon izvanrednih parlamentarnih izbora, u svom uredu na Pantovcaku.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Budući da je relativni izborni pobjednik HDZ, jasno je da će se prvi s takvim popisom pred njom pojaviti predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Što misli o njemu, je li on doista tako brzo promijenio HDZ i može li, kao što sam kaže, promijeniti Hrvatsku?

“Prije svega, čestitam gospodinu Plenkoviću i HDZ-u kao relativnom pobjedniku izbora. Želim im puno uspjeha kao i ostalim parlamentarnim strankama bez obzira na to hoće li biti u oporbi ili u Vladi. Gospodina Plenkovića poznajem već godinama, zajedno smo radili u Ministarstvu vanjskih poslova, bili smo poznanici, kolege i suradnici. Poznajem njegov stil rada. Cijenim njegove stavove o europskoj budućnosti Hrvatske, o funkcioniranju pravne države, jačanju institucija te rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima. Posebno cijenim to što su se gospodin Plenković, pa i ostale stranke, u ovoj kampanji puno više usredotočili na gospodarstvo”, govori predsjednica.

Nova Vlada, po njezinu mišljenju, ne bi smjela biti glomazna kao dosadašnje.

“Vjerujem da je ovaj proces prilika da se uđe i u reorganizaciju Vlade. Hrvatskoj treba manja i učinkovitija Vlada.”

Predsjednica Republike u intervjuu govori i o suradnji s premijerom u ostavci Tihomirom Oreškovićem i konzultacijama uoči njegova odlaska na summit europskih lidera u Bratislavi, o odnosima sa Srbijom i Subotičkoj deklaraciji, o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini...

CIJELI INTERVJU S PREDSJEDNICOM RH MOŽETE PROČITATI U NOVOM GLOBUSU

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03