TRI RAZLIČITA SLUČAJA

PREMIJEROVA KAZNA ZA NEPOSLUŠNE 'Plenković je već više puta opomenuo Tolušića, no mnogo više problema će imati s jednom drugom osobom u Vladi'

 
 Dragan Matic / CROPIX

Kriza koja bi ugrozila Vladu Andreja Plenkovića na jesen neće biti galopirajuća, ali je sigurno da će već od rujna početi vrlo turbulentno razdoblje za premijera i za ekipu iz Banskih dvora. Plenković će, doznajemo iz izvora bliskih premijeru, ovo kratko razdoblje koje koristi kako bi napunio baterije za nove izazove iskoristiti i za svojevrsni rezime prve godine mandata, u kojoj su postojale dvije posve različite Vlade, od kojih je prva, s Mostom, otišla u trajni zaborav, a druga, s HNS-om, tek se treba potvrditi. Premijeru ide u korist, što je gotovo nezabilježeno u povijesti hrvatske politike, to da oporba gotovo ne postoji odnosno da je ovakva kakva postoji posve bezopasna za aktualnu vlast. Tako Plenkovića očekuju veći problemi “od svojih” nego od mlakog i neprepoznatljivog SDP-a i jednako ne­efikasnih strančica koje ga još podržavaju.

Tri različita slučaja

Ovih dana moglo se u medijima pročitati kako se sve više osjeća i napetost između premijera i nekih njegovih ministara, što se iz Banskih dvora u više navrata demantiralo. Spominjali su se Tomislav Tolušić nakon soliranja koje je dovelo do sukoba sa zemljama u okruženju, Zdravko Marić nakon što je neslavno propao pokušaj uvođenja poreza na nekretnine i Blaženka Divjak nakon njezine očite namjere da iz procesa reforme obrazovanja isključi Dijanu Vican, koju premijer zdušno podržava.

“Tri su to različita slučaja. Kod Tolušića treba znati da ima jaku stranačku podršku u HDZ-u, posebno u Slavoniji, da je omiljen u stranci u kojoj gradi svoj autoritet i da je tvrdoglav, samostalan te osoba kojom se ne može samo tako manipulirati. Marić nema nikakav utjecaj u HDZ-u i on ovisi isključivo o samom premijeru, dok je ministrica Divjak ‘cijena’ koju je trebalo platiti za koaliciju s HNS-om. Međutim, sve troje su ministri koji imaju jasne stavove i sigurno će i dalje dolaziti u povremene ‘sukobe’ s Plenkovićem”, kaže za Globus izvor blizak Banskim dvorima.

Samom ministru Tolušiću Plenković je u posljednje vrijeme više puta poslao opomenu zbog njegova soliranja, rekavši da je “imao dobru namjeru, no loš tajming i metodologiju”. Ukratko, odluku o naknadama za uvoz voća i povrća Tolušić je donio samostalno, bez konzultacija s premijerom, što je izazvalo velike probleme na vanjskopolitičkom planu, jer je Srbija odmah uvela protumjere koje bi itekako pogodile hrvatsko gospodarstvo. Kad se pogleda rezime ove ljetne storije, jasno je da Plenković ima pravo, jer za takve odluke mora znati premijer, s obzirom na to da one imaju posljedice i na političkom, a ne samo na ekonomskom planu.

“Međutim, dublje su stvari u pitanju. Tolušić nije bio Plenkovićev izbor, a u Vladu je ušao s karizmom odličnog župana koji je za svoj kraj napravio mnogo toga. Sam Tolušić u HDZ-u ima jako zaleđe i često se u stranci govori kako bi u budućnosti mogao biti ozbiljni protukandidat Plenkoviću. U cijelom slučaju prisutna je i doza taštine, jer se Tolušić osjetio pogođen što je ostao potpuno izoliran, a njegova inicijativa odbačena”, kaže nam izvor iz HDZ-a, uz dodatak da su “obični” članovi Tolušićevu inicijativu da se zaštite domaći proizvođači hrane dočekali uz odobravanje. “Ovih dana od mnogih hadezeovaca stiže podrška Tolušiću, s time da ljudi ne ulaze dublje u problematiku. Dovoljno je što se dobio dojam da želi zaštititi hrvatske poljoprivrednike.

Ipak, nitko ne očekuje da će ova sada završena priča stvoriti nove probleme na relaciji između Plenkovića i Tolušića. “On dobro zna kako funkcionira HDZ, da šefa treba slušati dok je na vlasti i čvrsto drži stranku. A s Plenkovićem je to sada tako, bez obzira na to što nisu svi zadovoljni”, kaže naš izvor.

KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:00