VELIKI INTERVJU ZA GLOBUS

TONINO PICULA 'Očistit ću SDP od loše baštine Zorana Milanovića'

 Neja Markičević / CROPIX

“Ja se u kampanji ne namjeravam baviti predsjednikom u odlasku, ali se kao predsjednik stranke itekako kanim baviti baštinom koju je Zoran Milanović ostavio iza sebe. A ona je loša”, kaže u velikom intervjuu Globusu Tonino Picula, potpredsjednik Socijaldemokratske partije, zastupnik u Europskom parlamentu i jedan od favorita u utrci za novog šefa SDP-a.

Deset dana uoči izbora na kojima se odlučuje tko će od osmero kandidata biti novi lider središnje hrvatske lijeve stranke, treći u njezinoj povijesti, Picula je uvjereniji nego ikad da za to ima najveće izglede.

“Moja me politička biografija trajanjem i sadržajem, ipak, izdvaja. Ja sam 26 godina u SDP-u, dakle moj je politički angažman vršnjak stranke kojoj želim biti predsjednik. Bio sam ministar vanjskih poslova, gradonačelnik, saborski zastupnik i zastupnik u Europskom parlamentu. U stranci sam bio prvi međunarodni tajnik, predsjednik Glavnog odbora, a trenutno sam potpredsjednik SDP-a”, nabraja Picula.

Na pitanje što točno zamjera Milanoviću, koji je vodio stranku od 2007., izlijeva bujicu kritika.

“Ako ćemo biti brutalno iskreni, treba reći da, dok se u ovih devet godina stranka formalno vodila iz Zagreba, s Iblerova trga, mi smo izgubili troje od četverih izbora za Sabor. Ali više i od gubitaka na izborima mene zabrinjava kontinuirani gubitak našeg političkog identiteta. Bili smo liberali, pa narodnjaci, čak je u jednom trenutku lansirana teza o kalvinistima”, kaže, ne bez sarkazma, i zaključuje: “Ne, mi moramo jasno kazati da smo stranka demokratske ljevice.”

Kako odgovara na prigovore više uglednih članova SDP-a, među kojima su neki i njegovi konkurenti u izbornoj utrci, da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa?

“To je pritisak na mene kao najizglednijeg kandidata za idućeg predsjednika SDP-a. Naravno da nikad nisam rekao da ću voditi stranku iz Bruxellesa. Rekao sam da ću zadržati mandat u Europskom parlamentu i naveo teme tog reduciranog angažmana.”

Znači li to da bi stranku vodio i iz Zagreba i iz Bruxellesa? Kako bi to u praksi izgledalo?

“To je u današnje vrijeme lako rješivo. Bruxelles je udaljen oko dva sata leta, manje nego što nekima treba autom od Dalmacije do Zagreba”, objašnjava Picula te samouvjerno zaključuje: “Stanje je u SDP-u takvo da nakon tolikih izbornih neuspjeha stranka mora imati ambicioznog predsjednika. Koji želi raditi više, a ne manje.”

U intervju Globusu Tonino Picula govori i o svojem odnosu s Andrejom Plenkovićem, donedavnim kolegom u Europskom parlamentu, te o prvim potezima njegove Vlade; o najnovijim optužnicama iz BiH; o krizi europske socijaldemokracije…

Cijeli intervju možete pročitati u novom broju tiskanog izdanja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:11