SUDAC PROTIV MINISTRA PRAVOSUĐA

VELIKI POLEMIČNI INTERVJU IVANA TURUDIĆA U NOVOM GLOBUSU 'Šprljina je reforma loša, nerealna i megalomanska. Kladim se da nikad neće biti realizirana'

 Darko Tomaš / CROPIX

“Mogu se kladiti da reforma koju ministar pravosuđa Ante Šprlje zaziva neće biti realizirana, zato što je loša, nerealna, megalomanska i bazirana na posve krivim modelima. To je, jednostavno, neprovedivo! Mislim da se u Ministarstvu pravosuđa našla grupa entuzijasta puna revolucionarnog zanosa, pa su odlučili mijenjati svijet, no bez dovoljno znanja i iskustva”, kaže u velikom, polemičnom intervjuu Globusu Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkoga Županijskog suda, koji je na tu dužnost ponovno izabran u prosincu 2016.

Na oštru reakciju ponukao ga je intervju što ga je prošloga tjedna Globusu dao ministar pravosuđa. Šprlje ga je tom prigodom prozvao da je u svojim rukama koncentrirao velike ovlasti – jer je preuzeo na sebe i dužnost predsjednika Kaznenog odjela i šefa Uskočkog odjela najvećeg suda u državi. Uz to, ministar je otkrio da nije dao potporu Turudićevu programu.

“Apsurdno je da ministar prigovara zato što radim. Nije mu smetalo kad su neki drugi suci također znali imati po tri-četiri funkcije. A što se tiče mojega programa, nisam siguran je li ga on uopće čitao. Jer, da ga je pročitao, vidio bi da sam svoj program bazirao na unapređenju rada, smanjenju broja neriješenih predmeta te edukaciji sudaca”, oštro uzvraća Turudić i dodaje: “Naravno da Šprljine izjave nisu ugodne i svakako mi otežavaju poziciju. Ne znam zašto me napada, premda smo se bili dogovorili da ćemo normalno surađivati, što s moje strane i dalje nije upitno.”

Na pitanje kako ocjenjuje situaciju u pravosuđu Turudić odgovara izravno, bez ikakava ublažavanja: “Situacija je loša. Ne samo zbog velikog broja neriješenih predmeta. Najveći je problem pravosuđa sporost. Nema pravde nakon deset ili dvadeset godina sudovanja! Pa makar presuda bila najstručnija i najpravednija, svejedno! U Hrvatskoj nema pravne sigurnosti, nema jednakosti građana pred zakonom, nema efikasnog i učinkovitog pravosuđa.”

Ivan Turudić u intervjuu govori i o potrebi donošenja potpuno novog Zakona o kaznenom postupku; o Ustavnome sudu i o tome zašto neke njegove odluke smatra nezakonitima; o velikome zastoju u antikorupcijskoj kampanji...

Cijeli intervju možete pročitati u tiskanome izdanju novoga broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:07