SAMO U GLOBUSU

EKSKLUZIVNO IZ MADRIDA Dr. Niko Mihić, Hrvat koji će liječiti Ronalda i Modrića

Niko Mihić
 Agustin Iglesias

Kolovoz je 2015. Na travnjaku stadiona Santiago Bernabéu hrvatski vezni nogometaš Mateo Kovačić tehnicira s loptom pred fotoreporterima. Malo dalje njegovi zastupnici Mario Mamić i Nikky Vuksan samodopadno okidaju mobitelima selfije. Sunce se već diglo visoko iznad sjevera Madrida, a Florentino Pérez se spušta iz svečane lože po plavoj tribini do aut linije igrališta. Gleda nogometaša kojeg je doveo iz milanskog Intera. Predsjednik Real Madrida se zatim okreće prema manjoj grupi okupljenih novinara i zastaje u neformalnom druženju. Pruža ruku dopisniku Globusa.

- U momčadi imamo Luku Modrića, vi ste ovdje, sada imamo i Matea Kovačića, a i moj liječnik Niko Mihić je Hrvat - govori Pérez.

- Gdje god da se okrenem, vidim Hrvate, vi ste uvijek oko mene - dodaje. Do tog trenutka nitko ondje nije bio čuo za Niku Mihića niti je itko znao tko je Pérezov liječnik. I španjolskim novinarima koji godinama izvještavaju o Real Madridu to je bila nova informacija.

Objava vijesti

Od tada su prošle dvije godine tijekom kojih se u nogometnim krugovima više nije spominjalo ime hrvatskog liječnika. Sve do prošlog tjedna, kada je španjolska radijska postaja Onda Cero objavila vijest da Mihić postaje novi šef liječničke službe Real Madrida. Od ponedjeljka je i službeno član dvanaesterostrukog prvaka Europe, čime počinje njegova karijera u nogometu. Posao u kojem će njegov rad biti pod povećalom, a on sam medijski izloženiji.

Niko Mihić je posljednjih devet godina radio u privatnoj bolnici Hospital Universitario Sanchinarro na sjeveru Madrida, udaljenoj nekoliko kilometara od poslovne četvrti Chamartín. U toj četvrti, nad kojom se uzdižu stakleni neboderi, nalazi se stadion Real Madrida. U tamošnjem glavnom uredu Pérez i generalni direktor José Ángel Sánchez donose odluke vezane za klub star 115 godina. No, u četvrti Chamartín smješteno je i sjedište najveće španjolske građevinske kompanije, Actividades de Construcción y Servicios (ACS), u kojoj je Pérez predsjednik i suvlasnik. Grupacija ACS zapošljava diljem svijeta 176.755 radnika, a njeni zaposlenici koji rade u Madridu idu na preglede u Hospital Universitario Sanchinarro. Među njima je i 70-godišnji Pérez, o čijem zdravlju Mihić vodi brigu.

- Dobar dan, doktor Mihić danas nije ovdje - rekao je ženski glas preko telefona kada smo u petak nazvali odjel bolnice na kojem radi. Niko Mihić nije zatim odgovorio na upite poslane e-mailom, niti se javljao na mobitel. On je ondje direktor odjela za prevenciju bolesti te osobno pregledava pacijente koji se registriraju preko interneta. Odjel otvoren 2009. nudi klijentima periodične preglede u cilju sprečavanja bolesti, a u slučaju njihova nastanka, liječenje i praćenje.

- Ova struktura za pregled pacijenata je potpuno jednaka onima u Americi, samo što su ondje cijene pregleda pet puta veće - rekao je Mihić tijekom jednog javnog predstavljanja odjela 2012. godine.

- U jednom od tri slučaja otkrijemo patologiju za koju je potrebna preporuka o tretmanu. Svojim pacijentima nudimo daljnje praćenje.

Šef tima

Mihić koordinira multidisciplinarni tim liječnika specijaliziranih u raznim područjima. On sam je specijalist opće i obiteljske medicine, hitnih slučajeva, kardiologije i anestezije, navodi zdravstveni internetski portal Bueno para la Salud (hrv. Dobro za zdravlje). Objavljivao je članke u znanstvenim časopisima te sudjelovao na medicinskim kongresima, navedeno je u njegovoj biografiji objavljenoj na stranici bolnice.

Hospital Universitario Sanchinarro jedna je od sedam bolnica u Madridu u vlasništvu lanca HM Hospitales osnovanog prije 27 godina. Suvlasnici lanca, španjolski liječnici Juan Abarca Campal i Carmen Cidón drže većinu dionica preko svoje tvrtke Cidaba s kojom ulažu u nekretnine. Obiteljska kompanija konzervativnog svjetonazora dobro je umrežena, a poslovanje joj se uglavnom odvija na sjeveru Madrida. Kroz Mihićev odjel prođe godišnje između 550 i 700 pacijenata, među kojima su zaposlenici 20 strateških kompanija, rekao je prije tri godine Juan Abarca Cidón, generalni direktor HM Hospitalesa.

Njegov otac i suvlasnik Juan Abarca bio je jedan od liječnika generala Francisca Franca prije nego što je ovaj umro 1975., nakon 36-godišnje vladavine. Danas poslovanje vode liječnikova djeca.

Te 1975. godine Mihić se tek pripremao za odlazak na fakultet u Kanadi. Godinu dana kasnije upisuje medicinu na Sveučilištu u Torontu, a nakon završetka studija nastavlja se obrazovati na medicinskoj školi u američkom Detroitu. Vraća se zatim na Sveučilište u Toronto, gdje se bavi istraživanjem krvnih žila i srca u bolnici St Michael. Idućih je godina u Quebecu i Montrealu fokusiran na obiteljsku medicinu.

U Kanadi živi sve do 2000. godine, a potom odlazi u Madrid. U španjolskoj prijestolnici dobio je mjesto liječnika primarne njege u američkom odjelu tamošnjeg ureda NATO-a smještenog u predgrađu Pozuelo de Alarcón. Istovremeno je medicinski koordinator američke kompanije zdravstvenog osiguranja HTH koja u Španjolskoj pruža osiguranje studentima i turistima. Radi i u madridskom medicinskom centru Somosaguas koji se također nalazi u Pozuelo de Alarcón. Mihić živi u tom predgrađu na sjeverozapadu Madrida.

Španjolska u to vrijeme proživljava gospodarsku ekspanziju. Novcem iz fondova EU financirana je gradnja cesta, aerodroma i ostale infrastrukture. Turisti i stranci dolaze u zemlju u kojoj niču čitava nova naselja. Banke odobravaju kredite. To podmazuje ambicije ljudi poput Florentina Péreza. Inženjer i direktor građevinskih kompanija već se 80-ih okušao u politici kao član Unije Demokratskog Centra, stranke koja danas ne postoji. No istinski san bilo mu je vođenje Real Madrida, simbola Španjolske.

Godine 2000. ukazuje mu se nova prilika nakon što nije bio izabran na izborima pet godina ranije. Obećava dovesti Portugalca Luisa Figa iz vječnog rivala Barcelone te stvoriti “galacticosa”, momčad pune zvijezda. Pobijedio je pa u bijeli dres obukao Zinedinea Zidana, Davida Beckhama i brazilskog Ronalda. No od 2004. do 2006. Real Madrid ne osvaja niti jedan trofej. U veljači, prije isteka treće sezone zaredom bez naslova prvaka Pérez podnosi ostavku.

Mihić, pak, u to vrijeme napušta Somosaguas i HTH pa postaje predavač iz područja obiteljske medicine na Sveučilištu u Montrealu. Ostaje, međutim, i dalje vezan uz Madrid, gdje osim posla u NATO-ovu uredu postaje i zdravstveni savjetnik zrakoplovnih kompanija Air France i KLM za Španjolsku.

Novi kamp

Real Madrid otvara svoj novi sportski kamp još sjevernije, pored aerodroma, usred pustoši predgrađa Valdebebas. Novi predsjednik Ramón Calderón s trenerom Fabijom Capellom nastoji vratiti trofeje u vitrinu. Dva puta osvaja prvenstvo. No, na izborima 2009. vraća se Pérez, pobjeđuje, a onda za rekordnih 96 milijuna eura dovodi Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda.

Portugalac s briljantinom u kosi slijeće u madridsku zračnu luku Barajas, a ondje se uskoro spušta i avion s putnikom iz Montreala. Mihić je prestao predavati na tamošnjem sveučilištu i prihvatio ponudu lanca HM Hospitales. Zauzima mjesto liječnika opće medicine. I do tada je često bio na relaciji Kanada - Španjolska. Od 2007. je, naime, radio i u bolnici Quirón u Madridu.

Florentino Peréz na početku svog drugog mandata sluša suradnike i odustaje od ranijeg modela momčadi s nekoliko enormno plaćenih zvijezda i slabije plaćenih igrača iz pomlatka. Gradi “srednju klasu”. U svibnju 2012. pod trenerom Joséom Mourinhom napokon osvaja prvenstvo nakon tri sezone. Tri mjeseca kasnije dolazi Luka Modrić.

Nova liječnička služba

Te godine Real Madrid mijenja pravila o izboru predsjednika. Svaki kandidat mora biti član kluba najmanje 20 godina bez prekida, a ne kao ranije 10 godina. U lokalnoj banci mora imati osobnu imovinu vrijednu 15 posto klupskog proračuna koja može služiti kao garancija, što sada iznosi 75 milijuna eura. Ta prepreka u startu eliminira dio Pérezovih protivnika pa on pobjeđuje na izborima 2013. Nakon izbora ruši novi rekord na tržištu kupnjom Garetha Balea za 101 milijun eura, ali to ljeto mijenja i liječničku službu.

Šef postaje traumatolog Jesús Olmo. U klub dolazi s mjesta šefa rehabilitacije madridske bolnice Quirón. Moguće da se ondje sreo i s Mihićem koji je od 2007. do 2009. radio na čelu hitne službe te bolnice. Olmo je došao na preporuku Pérezova prijatelja iz djetinjstva, kardiologa Jerónima Farréa koji je jedan od dužnosnika Real Madrida i koji je odlazio i dolazio u klub zajedno s Pérezom. Farréova kći je Olmova supruga. Olmo postavlja novu ekipu pomoćnih liječnika, a prijašnji su otpušteni.

Mihić u veljači 2009. otvara tvrtku Dr Niko Mihic Health Center za pružanje medicinskih usluga u madridskom predgrađu Pozuelo de Alarcón. Kao liječnik opće prakse počinje primati pacijente u bolnici Hospital Universitario Sanchinarro. Primarnu zdravstvenu njegu pruža i britanskim zračnim snagama u Madridu, medicinski je savjetnik Europske svemirske agencije (ESA), a predaje i na medicinskoj školi privatnog sveučilišta CEU. Godine 2013. zatvara se ured NATO-a u madridskom predgrađu Pozuelo de Alarcón koji su 14 godina ranije otvorili premijer José María Aznar i generalni tajnik NATO-a Javier Solana.

U svibnju 2014. Real Madrid osvaja Ligu prvaka prvi put nakon dvanaest godina. To je ujedno i kraj prve sezone pod Olmom kao glavnim klupskim liječnikom. Tada se, međutim, u španjolskim medijima pojavljuju prve vijesti da Olmo prenosi upravi informacije iz svlačionice. To se ne sviđa nekim igračima. Smatraju da ih špijunira. Kada je u svibnju 2015. otišao trener Carlo Ancelotti, kojeg su igrači voljeli, neki su vjerovali da je tome pridonijelo i njegovo razilaženje mišljenja s Olmom. U listopadu su pak igrači međusobno glasovali i tražili liječnikov odlazak, no sve je ostalo na tome, tvrde sportske novine Marca. Uskoro je dobio nadimak “Doktor istezanje” jer je brojne ozljede mišića pripisivao nedovoljnom istezanju tijekom treninga.

Ozljede

Prošle godine, pak, momčad je bila pokošena ozljedama. U travnju 2016. Real Madrid ostaje bez trojice u veznom redu - Luke Modrića, Casemira i Jamesa Rodrígueza - a izvan pogona su lijevi bek Marcelo i napadač Karim Benzema. Poseban slučaj je Gareth Bale koji se od dolaska u klub redovito ozljeđuje. Njegova situacija kulminirala je ovog proljeća kada se nakon duljeg izbivanja vratio na teren pa ga odmah morao napustiti, čime je u pitanje došao njegov nastup u finalu Lige prvaka.

Ozljede su doduše poharale i druge klubove, poput Barcelone, no Olmovi protivnici u klubu i oko njega upiru prstom u liječnika. Njegove metode našle su se na udaru kritika, premda je u posljednje četiri godine Real Madrid tri puta bio prvak Europe.

Prošli mjesec Florentino Pérez dobio je novi četverogodišnji mandat za vođenje kluba do ljeta 2021. godine. Na izborima nije imao protukandidata pa bi iz Real Madrida mogao otići u 74. godini. Povjerenje u liječnike već neko vrijeme mu je bitno i na osobnoj razini. S Mihićem ima srdačan odnos, a za pretpostaviti je da su znali razgovarati i o nogometu. Tijekom 14 godina na čelu Real Madrida bilo mu je važno imati ljude od povjerenja uz koje je držao sustav pod kontrolom, ali isto tako mu je bitno biti okružen onima koji donose rezultat. Kada bi neka osoba postala kontroverzna ili nepopularna u medijima, poput trenera Joséa Mourinha, nije se ustručavao napraviti rez. Iako iz kluba dolaze informacije da Olmo odlazi kako bi se posvetio drugom projektu.

Odlazak na pripreme

- Doktori Jesús Olmo i Mikel Aramberri (njegova desna ruka) razriješeni su s mjesta liječničke službe Real Madrida nakon dogovora s klubom. Želimo im zahvaliti na profesionalnom radu svih ovih godina - navedeno je u priopćenju Real Madrida objavljenom 3. srpnja.

U ponedjeljak (10. srpnja) počele su pripreme španjolskog prvaka za novu sezonu. Igrači su se okupili u sportskom kampu Valdebebas, gdje ih je pregledao liječnički tim pod vodstvom Nike Mihića. Ovo mu je prvi radni tjedan u izoliranom sportskom centru. Klupski glasnogovornik Carlos Carbajosa i ostali dužnosnici Real Madrida nisu odgovarali na telefonske pozive i upite. Više osoba iz Hrvatske u Madridu s kojima je kontaktirao Globus ne poznaje hrvatskog liječnika.

Mihić i igrači odlaze ovaj tjedan na pripreme u SAD, gdje će igrati prijateljske utakmice protiv Manchester Uniteda, Manchester Cityja i Barcelone.

- Uspije li ovaj čovjek postići to da Real Madrid više ne bude momčad s najviše ozlijeđenih igrača u Europi, ovaj transfer bit će važniji od dolaska Cristiana Ronalda 2009. godine - komentirao je jedan navijač. Drugi je rekao: “Ne znam tko je taj tip, no nadam se da će raditi bolje od svojih prethodnika. I on i ostatak liječničkog tima, jer toliko ozljeda po sezoni nije normalno”. Neki smatraju da će ofenzivni Bale, kao najčešći pacijent, biti pravi test Mihićeva rada.

Modrićevo izbivanje

Hrvatski kapetan i vezni igrač Luka Modrić imao je pet ozljeda od kada je prije pet godina došao u Madrid. I dok po dolasku 2012. nije imao problema, u studenome 2014. ozlijedio je unutarnji bedreni mišić lijeve noge pa u svibnju 2015. i desno koljeno tijekom prvenstvene utakmice protiv Málage. Oba puta je izbivao s travnjaka nekoliko mjeseci.

- Imao sam ozlijeđeno koljeno i dobro se vratio. Bio sam u dobroj formi, dobro igrao i baš kada sam bio na vrhuncu, došla je druga ozljeda unutarnjeg bedrenog mišića - rekao je Modrić prošli tjedan u razgovoru za španjolske novine Marca.

U listopadu 2015. istegnuo je, naime, unutarnji bedreni mišić desne noge pa ga opet ozlijedio u ljeto 2016. na Europskom prvenstvu. Prije šest mjeseci ga je nanovo povrijedio, i to u utakmici protiv Málage na Santiago Bernabéu, gdje je već bio pretrpio ozljedu koljena.

- Trebalo mi je nešto vremena da se vratim na prijašnju razinu. Puno sam razgovarao s trenerom, osobljem i kondicijskim trenerima kako bih se vratio u formu. Nisam se bojao jer su svi vjerovali u mene, a to puno znači kada ne igraš - rekao je. Real Madrid je pred kraj sezone rotirao igrače jer ima kvalitetne rezerve na klupi pa su sami igrači te trener Zinedine Zidane tome pripisali rezultatski uspjeh.

Prošle sezone većina ozljeda nogometaša u Španjolskoj odnosila se na mišiće pa je klinika Cemtro iz Madrida počela istraživački projekt zajedno s udrugom nogometaša, čime se nadaju dodatno rasvijetliti misterij ozljeda. Prošle godine su se nakon samo sedam prvenstvenih kola ozlijedili Barcelonini napadač Lionel Messi, branič Samuel Umtiti i vezni Ivan Rakitić, dok je Real Madrid istovremeno ostao bez Modrića, Casemira, Jamesa, Marcela te Benzeme.

- Ako tražite od igrača manje, manje se i ozljeđuju. Tražite li više, više je i ozljeda - kaže Pedro Guillén, šef traumatološke klinike Cemtro u Madridu. On ne smatra da je razlog u velikom broju utakmica, već intenzitetu koji zahtijevaju treneri, ali i igrači sami od sebe. Pogledi su zatim uprti u medicinsko osoblje od kojeg se traži hitan oporavak. Pritisak je izražen u velikim klubovima poput Real Madrida koji sve više sliče sportskim kompanijama.

Pad prihoda

Dok su njihove zvijezde izvan terena, ne samo da bi sportski rezultati mogli patiti već i oni financijski poput manje prodaje dresova, gledanosti, većih odšteta i sličnog. Liječnici pak napominju kako prilikom zahvata daju sve od sebe, no da je ponekad teško procijeniti vrijeme oporavka, premda je to glavno pitanje koje im upućuju klubovi, treneri i novinari.

- Nama liječnicima ne preostaje drugo nego djelovati kako se očekuje od nas - kaže José Gonzaléz iz madridskog medicinskog centra Deyre.

- Nakon toga možemo samo čekati i pratiti razvoj ozljede. I poput svih ostalih nadati se da se oporavak neće oduljiti.

Fotografije: Arhiva dr. Nike Mihića, Health Care i Reuters

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01