KARLOVAČKO PODUZEĆE

Adriadiesel u suvlasništvu Danka Končara na koljenima: Radnici pokrenuli štrajk jer nisu dobili plaću još od ožujka

 Sebelić/CROPIX

KARLOVAC - Adriadiesel, karlovačko poduzeće za proizvodnju dizelskih motora i energetska postrojenja sa 65-godina tradicije i 250 radnika, od danas je na koljenima. Kako Uprava pooduzeća nije ispoštovala dogovoreno, da im se ovaj mjesec uplate dvije zaostale plaće, zarađene u ožujku i travnju, radnici su prestali raditi te su proglasili štrajk dok se ispune njihovi zahtjevi. Najveći paket dionica nad Adriadieselom imaju pulsko brodogradilište Uljanik, Republika Hrvatska, odnosno državna agencija AUDIO, te Jadranska ulaganja Danka Končara, nesuđenog vlasnika hrvatskih škverova.

- Za veljaču smo dobili plaću nakon postupka mirenja, a na isti način prije pet dana nam je trebala sjesti plaća za ožujak, te do kraja mjeseca i za travanj. Ruski ulagač navodno je trebao isplatiti tri motora koja smo odradili, ali nije. Razgovarli smo s Upravom, alio oni kao da su se pomirili sa svime. Mi ne možemo ovako unedogled - izjavio nam je Tihomir Vrbanić, glavni sindikalac Adriadiesela.

Vrbanić smatra da ovo ne bi trebao biti kraj priče za poduzeće koje je pred krahom zbog propasti brodogradnje, s obzirom da su živjeli od proizvodnje brodskih dizelskih motora.

- Imamo šansu, evo raspisan je tender za gradnju 10 motora vrijednih 30 milijuna eura za jednog ruskog ulagača. Kada bi to dobili, mi bi preživjeli. Ali, čini se da nemamo podršku vlasnika. Da države, koja je zatražila dionice suvlasnika na upravljanje, ali ne i ostalih, koji ne pristaju na taj model, a istovremeno ne nude alternativu - priča Tihomir Vrbanić, dodajući da im je direktor Vladimir Hristov rekao kako će razgovarati s dioničarima.

Isto je preko tajnice poručio nama, da ne daje izjave te da se obratio AUDIO-u, Uljaniku i Jadranskim ulaganjima.

Poteškoće za Adriadiesel počele su smanjenjem narudžbi iz Uljanika i Brodosplite, ali i otkazivanjem poslova za Kraljevicu i 3. Maj koji su se okrenuli finskom proizvođaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:10