KERUM U DUGOVIMA

Končarov plan za hotel Marjan: Cijeli hotel može kupiti tri puta jeftinije kad ga banka oduzme Kerumu

ZAGREB - Biznismen Danko Končar odustao je od kupnje polovice vlasništva splitskog hotela Marjan od Željka Keruma. Najvažniji razlog odustajanja je što bi, prema procjenama, za sanaciju Kerumovih dugova Hypo banci i izvođačima građevinskih radova te za dovršetak radova i obuku osoblja Končar trebao investirati između 540 i 615 milijuna kuna.

Končar o tijeku pregovora ne želi govoriti, a njegov odvjetnik i partner Anto Nobilo potvrdio je medijima da se nisu dogovorili s Kerumom. No, džentlmenski je, u maniri pristojnog biznismena, izjavio da će ponovno pokušati dogovoriti posao za otprilike tjedan dana.

Glavni problem je, naravno, novac. Kerum je u dosadašnji tijek obnove hotela, ili na temelju te obnove na neke druge stvari, potrošio previše novca, oko 850 milijuna kuna. Kako je sam priznao, u ovom poslu, s kreditima u ukupnom iznosu od oko 250 milijuna kuna pratila ga je Hypo banka, a tvrdio je i da je dosad uložio oko 600 milijuna kuna vlastitog novca, odnosno sredstava iz svojih kompanija. To je samo djelomično točno, jer je od tih 600 milijuna kuna danas izvođačima radova dužan oko 110 milijuna kuna.

Jasna računica

Dakle, Končar i Nobilo jednostavno su mogli izračunati: Hypo banci moraju podmiriti oko 250 milijuna kuna, izvođačima oko 110 milijuna, a za završetak radova, prema procjenama, potrebno je između 185 i 260 milijuna kuna. Dakle, 50 posto vlasništva hotela Marjan i upravljačka prava Končara bi stajalo između 545 i 620 milijuna kuna.

Uz toliku investiciju, od 600-tinjak milijuna kuna, i uz kapacitet od oko 600 ležajeva, potrebno bi bilo da hotel ostvaruje godišnju dobit od oko 75 milijuna kuna da bi taj posao bio isplativ. A to je veoma teško moguće. Zapravo, sigurno nije moguće prvih nekoliko godina, barem dok se poslovanje hotela ne uhoda, za što su potrebna dodatna sredstva.

Problematičan bazen

Osim Kerumovih megalomanskih financijskih zahtjeva, splitskoga gradonačelnika i saborskog zastupnika, čije se poslovno carstvo očito ipak urušava, vezano uz hotel Marjan muči još niz problema, prije svega projektantsko-građevinskih. Naime, mnogi bitni gabariti unutarnjeg uređenja - poput veličine soba - nisu izvedeni po standardima hotela s pet zvjezdica.

Planirani kapacitet od oko 600 kreveta trebat će biti smanjen da bi zadovoljio najviše hotelijerske standarde. Nadalje, ustanovljeno je da je veličina zgrade izašla iz dopuštenih gabarita, bazen je premali i krivo je koncipiran, a njegov stakleni krov zaklanja pogled prema gradu i moru...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:37