LONDONSKO TRŽIŠTE

Cijene nafte stabilne, popustili strahovi zbog eurozone

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 37 centi, na 118,41 dolara, nakon što je početkom tjedna pala za više od dva posto.
 AP

LONDON - Cijene nafte na londonskom tržištu u srijedu su se stabilizirale iznad 118 dolara za barel, uslijed smanjene napetosti oko europske dužničke krize.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu kliznula je za 37 centi, na 118,41 dolara, nakon što je početkom tjedna pala za više od dva posto. Na američkom je tržištu barel prodavan po gotovo istoj cijeni od 104,35 dolara, nakon što je u utorak na zatvaranju dosegnuo najvišu razinu od 2. travnja.

Zabrinutost u vezi dužničke krize u eurozoni utišala se nakon uspješno provedene aukcije španjolskih trezorskih zapisa. Ipak, u srijedu objavljeni podaci da su loši krediti u španjolskim bankama na najvišoj razini od listopada 1994. i dalje ističu izazove s kojima se suočava to četvrto po veličini gospodarstvo eurozone.

"Sada kada smo gotovi s Grčkom, fokus je na Španjolskoj. Slika gospodarskog stanja i dalje je mješovita, s nešto više pozitivnih pokazatelja iz SAD-a nego iz EU-a", rekao je Thorbjoern Bak Jensen iz Global Risk Managementa.

MMF je oprezno optimističan u vezi globalnog rasta, ocijenivši u utorak da se polako ubrzava oporavak u SAD-u dok se u Europi se smanjuje opasnost da će doći do gospodarskog pada.

"Slonost riziku se povećala nakon uspješne aukcije u Španjolskoj. MMF je povisio globalnu prognozu rasta, a pojavili su se i podaci o optimizmu njemačkih ulagača", rekao je Robertson Natalie iz tvrtke ANZ.

Dobra perspektiva daljnjih razgovora između šest svjetskih sila i Irana smanjuje također pritisak na naftno tržište. Novi se sastanak očekuje u sljedećem mjesecu, nakon što su pregovarači ocijenili da konstruktivnima razgovore održane prošloga vikenda.

"Glavnim razlogom rasta cijena nafte u razdoblju između siječnja i travnja smatraju se napetosti u Iranu. Cijene se sada kreću naniže, budući da je najavljen i novi sastanak s Iranom", izjavio je Bak Jensen.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) izvijestila je da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 116,27 dolara, što znači da je bila 71 cent niža nego prethodnog radnog dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:41