ALARMANTNI PODACI

Na dnu: Samo Grčka i Španjolska imaju više nezaposlenih od nas

Posao traži 25 milijuna Europljana, a u godinu dana otkaz su dobila 2 milijuna

U svibnju je gotovo 25 milijuna stanovnika Europske Unije bilo u potrazi za poslom. Alarmantan je to podatak Eurostata, koji pokazuje da je posljednji proljetni mjesec Uniji donio daljnje povećanje nezaposlenosti, sad već jednog od najvećih europskih problema.

Prema podacima eurostatističara, stopa nezaposlenosti u EU u svibnju je dosegla 10,3 posto, dok je u zoni eura bila i veća, 11,1 posto.

Kao cijeli Split

U odnosu na travanj, kada je bez posla u EU bilo 10,2% radno aktivnog stanovništva, a u eurolandu 11%, tijekom svibnja broj nezaposlenih u Uniji povećan je za 151.000, što je grad veličine Splita. U odnosu na svibanj prošle godine, kada je stopa nezaposlenosti u EU iznosila 9,5 posto, a u zoni eura 10 posto, broj nezaposlenih na jedinstvenom je europskom tržištu povećan za nešto manje od dva milijuna.

- Stanje na tržištu rada odraz je stanja u realnom sektoru gospodarstva. Najgore je u perifernim članicama zone eura, koje su i prije krize imale visoku nezaposlenost - ocjenuje Zrinka Živković-Matijević, makroekonomistica Raiffeisena.

Španjolski rekord

Najvišu stopu nezaposlenosti u EU i dalje ima Španjolska, u kojoj je četvrtina radne snage, 24,6% bez posla.

Novog pacijenta na europskim financijskim aparatima u stopu slijedi onaj stari, Grčka, u kojoj je stopa nezaposlenosti još u ožujku (to je posljednji podatak) dosegla 21,9 posto. U slučaju obje mediteranske države radi se o znatnom rastu nezaposlenosti u samo godinu dana. Naime, u svibnju prošle godine u Španjolskoj je nezaposleno bilo 20,9 posto radno aktivnih građana.

Kada bi Hrvatska u ovom trenutku bila članica EU, zauzela bi neslavno treće mjesto. Naime, s anketnom stopom nezaposlenosti od 15,8 posto u svibnju, stanje na tržištu rada u nas gore je od onog u Latviji, koja zauzima treće mjesto EU ljestvice nezaposlenosti.

Inače, valja upozoriti da Eurostat objavljuje međunarodno usporedive podatke o anketnoj nezaposlenosti, koje propisuje Međunarodna organizacija rada. Kod nas je pak uobičajenija administrativna stopa. Takvi podaci za nas su još gori, jer pokazuju da smo svibanj završili s više od 306.000 nezaposlenih i stopom od 18 posto.

Najbolja je Austrija

- Mi smo po tržištu rada najsličniji perifernim članicama Unije: kako po visokoj stopi nezaposlenosti tako i po nedovoljnoj fleksibilnosti radnih odnosa. Bez jačih reformi neće biti nikakvih pomaka - u zaključuje Živković-Matijević.

Najmanju stopu nezaposlenosti ima Austrija, samo 4,1%, zatim Nizozemska.

Bez posla 5,5 milijuna mladih

Eurostatistika otkriva i da je u posljednjih godinu dana došlo do prave eksplozije problema nezaposlenosti mladih. Naime, u svibnju je u EU bilo više od 5,5 milijuna nezaposlenih koji su mlađi od 25 godina, dok je stopa nezaposlenosti mladih iznosila 22,7 posto. Prije godinu dana bez posla je u EU bilo 254.000 manje mladih. Mladima je posao najlakše naći u Njemačkoj i Austriji, a najteže u Španjolskoj i Grčkoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:16