VIRO HIT NA BURZI

DIONICA SKOČILA ZA 10 POSTO Nakon objave da pregovaraju s kupcima, Viro vrijedi 917 milijuna kuna

Vrijednost dionice Vira do 11.30 sati porasla je za 9,84 posto na prosječnu cijenu od 662,70 kuna

Vrijednost dionice Vira, tvornice šećera iz Virovitice čiji najveći dioničar Marinko Zadro pregovara s kupcima o prodaji svojeg udjela porasla je danas do 11:30 za 9,84 posto na prosječnu cijenu od 662,70 kuna, a popratio ju je i rast cijene dionice IPK Kandid, vlasnika šećerane u Osijeku koja je narasla za 11,63 posto na 202, 18 kuna.

Vrijednost kompanije Viro na burzi tako je danas porasla za 63 milijuna kuna, sa 854 milijuna koliko je iznsila tržišna kapitalizacija u petak na 917 milijuna kuna koliko iznosi jutros.

Ulagači na burzi tako su reagirali nakon što je Viro jutros Zagrebačkoj burzi potvrdio pisanje Jutarnjeg lista u posljednja dva dana o planovima vlasnika koji kompaniji traže strateškog partnera.

- U strateškom razmatranju budućnosti, radi zaštite najboljih interesa Vira i njegovih dioničara, razmatramo razne opcije te smo u preliminarnim razgovorima s više zainteresiranih strana koje su do sada izkazale interes za ulaganje u Društvo - stoji u obavjesti Vira Zagrebačkoj burzi koju potpisuje Željko Zadro , predsjednik Uprave šećerane i sin Marinka Zadre najvećeg dioničara tvrtke.

Marinko Zadro preko kompanije EOS-Z i osobno drži 42,78 posto Vira, a njegov poslovni partner Dražen Robić ima 30,1 posto dionica.

- Nadozrni odbor odobrio je Upravi da zainteresiranim ulagačima omogući dubinsko snimanje poslovanja društva. Pojedini od tih ulagača već su proveli dubinsko snimanje, a neki od tih postupaka još su u tijeku - dodatno su pojasnili iz Vira te ističu da bi ulazak stranog partnera doprinio dugoročnoj stabilnosti i održivosti proizvodnje šećera u Hrvatskoj.

Dioničari Vira su i dva obvezna hrvatska mirovinska fonda AZ mirovinski fond i mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje. Uđe li strateški partner u vlasničku strukturu Vira sa udjelom od 25 posto obvezan je predati javnu ponudu za preuzimanje ostalim dioničarima. Šećerni biznis u Europskoj uniji je regulirana i subvencionirana djelatnost pa su ulaskom Hrvatske u EU i hrvatske šećerane dobile kvote u proizvodnji koje imaju osiguran plasman na tržištu Unije. Kako svega nekoliko kompanija u Uniji kontrolira taj biznis, rast cijene dionice IPK Kandid, odnosno šećerane u Osijeku posljedica je očekivanja ulagača prema kojima je moguća konsolidacija šećernog biznisa, odnosno otvra se mogućnost da se kupci iz EU zainteresiraju i za osječki šećer u vlasništvu Marka Pipunića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:15