ZAKON O FISKALIZACIJI

KAKO JEDNOSTAVNO DO POREZNE BLAGAJNE Fiskalni tablet: Najbolje i najjeftinije rješenje za sve obrtnike

Tisuće hrvatskih obrtnika od početka iduće godine bit će obuhvaćene Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Radnje, urede, poslovne prostore i lokale morat će opremiti i fiskalnom blagajnom - tehnološkim rješenjem koje podrazumijeva elektronsku naplatu koja će Poreznoj upravi omogućiti uvid u svaku transakciju svakog obrtnika.

Kao osnovni preduvjet fiskalizacije obrtnicima će trebati blagajna koja će se moći povezati s internetom i digitalni certifikat Fine. Uz pomoć tog certifikata računi će se slati Poreznoj upravi, koja će natrag slati jedinstveni identifikator (JIR), a koji će morati biti otisnut na svakom računu.

Računalo i softversko rješenje koje će ga povezati s Poreznom upravom mogu stajati i više od 10.000 kuna. Novi zakon uvodi se kako bi država preko fiskalnih blagajni bilježila baš svaki promet gotovinom u kafićima, restoranima i trgovinama i tako naplatila puno veći iznos PDV-a. Procjenjuje se da bi se već u 2013. zbog novog zakona u državni proračun moglo sliti oko milijardu kuna.

Otkako je najavljen novi zakon, mnoge informatičke tvrtke prepoznale su njegov potencijal. Internet su preplavili oglasi IT tvrtki, ali raznolikost ponude, nesrazmjer cijena, nuđenje nepotpunih i dvojbenih usluga samo dodatno zbunjuju buduće obveznike. Jutarnji je istražio ponude na tržištu, a u suradnji s informatičkim stručnjacima pokušali smo pronaći najkvalitetnije i istodobno financijski najpovoljnije rješenje.

Utrka za klijentima

Pritom smo se posebno posvetili dijelu koji se odnosi na manje poduzetnike, dakle one koji se prvi put susreću s fiskalnim blagajnama. Očekuje se, naime, da se za velike poduzetnike o tehnološkim rješenjima brinu njihovi stalni isporučitelji.

Uvjerljivo je najpovoljnija nabava tableta s Android sustavom, koji se može kupiti za manje od 1500 kuna (bez PDV-a). Tu je uključen i hardverski i softverski dio, kao i sam pisač, a sustav ne podruzumijeva niti jedan dodatni trošak. Cjelovito rješenje može se podijeliti na tri jedinice: programski dio, odnosno blagajnički program koji je osposobljen za fiskalizaciju, hardverski dio (računalo ili još bolje tablet) i komunikacijski dio koji omogućuje vezu s Poreznom upravom.

Dodatni trošak

Neki ponuđači nude samo jedan ili dva dijela ove cjeline, a u utrku za novim klijentima nedavno je krenuo i Hrvatski telekom koji nudi sva tri dijela. Njihovo integralno rješenje nema prodajnu cijenu nego se nudi isključivo u formi najma. Najam nude i drugi ponuđači, a cijene se kreću od 50 do 250 kuna za programski dio i od 200 kuna naviše za računalo.

Kad je prodaja u pitanju, sustav znatno oscilira: programi se nude od 1200 kuna naviše te 2500 kuna naviše za računala. Nude se i polovna računala.

Većina ponuda na tržištu uključuje i operativni sustav Windows. Problem je što to predstavlja dodatnu investiciju, oko 900 kuna za licencu, a ujedno je riječ o sučelju koje je sklono prihvaćanju virusa. Čitaj: dodatni trošak od barem 200 kuna za antivirusni program.

Nekoliko ponuđača nudi svoja rješenja na Linux platformi koja je za razliku od Windowsa besplatna, a na tom operativnom sustavu virusi gotovo ne postoje. Ujedno, riječ je o programu koji “vrte” i računala skromnijih konfiguracija, pa se biranjem Linuxa može uštedjeti i na samom računalu.

Treba reći i da su današnja računala uglavnom presnažna (time i skuplja) za jednostavan zadatak kao što je maloprodajna blagajna. To nas dovodi do još jednog rješenja: operativni sustav Android OS koji se uglavnom koristi na smartphoneovima. Riječ je zapravo o sustavu koji je dijelom zasnovan na Linuxu, nije zahtjevan prema hardveru i može ispunjavati gotovo svaku zadaću. Mobiteli nisu adekvatno rješenje za blagajnu, ali zato se tableti nameću kao logično, jeftino i daleko najkvalitetnije rješenje.

Tablet računalo sa zaslonom osjetljivim na dodir može poslužiti za apsolutno sve poslove. Kao i kod Linuxa, ne plaća se licenca za operativni sustav i nema virusa. Na tablet se spaja jedino termički pisač. Linux rješenje, međutim, svojim je cijenama bliže klasičnim PC blagajnama srednje klase, a njihovo se programsko rješenje nudi samo kroz najam.

Finin certifikat

Rješenje s tabletom i Androidom nudi kompletan sustav fiskalne blagajne po upola manjoj cijeni od svih dostupnih na tržištu. To je ujedno jedina cijena koju će obveznik ikada platiti.

10-inčni tablet s Android operativnim sustavom, odnosno kompletna fiskalna blagajna nudi se već za 1496 kuna plus PDV, a uključuje hardver, softver i pisač. Jedini dodatni troškovi bit će Finin certifikat, čime se ova ponuda svrstala u sam vrh ponuda na tržištu, ne samo kvalitetom nego i najpristupačnijom cijenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:31