TKO JE KONOBAR KOJI JE ODBIO IZDATI RAČUN MINISTRU

‘Ja Liniću svaki put kad popije kavu uredno izdam račun!’

Važnost fiskalizacije Slavko Linić , hrvatski ministar financija, pokušao je prikazati na vlastitom primjeru. Ispričao je kako su baš njemu neki dan u jednom zagrebačkom kafiću konobari odbili izdati račun.

Ministar nije želio odati o kojem se to kafiću radi niti hoće li taj konkretan slučaj biti prijavljen Poreznoj upravi.

Ponukani ovim primjerom, posjetili smo nekoliko kafića u Hrvatskoj i upitali konobare bi li izdali račun da im glavom i bradom u kafić ušeta nitko drugi doli sam ministar financija.

Caffe bar Šetač, Osijek

Mrtav-ladan izdao bih račun Liniću, kao i svakom drugom gostu, a formulari za fiskalnu blagajnu već su ovdje - rekao je konobar Deki iz kafića Šetač na osječkom Trgu slobode.

Caffe bar Luxor, Zagreb

- Račun uvijek izdajem svima, pa bih ga tako izdala i Slavku Liniću. U stvari, ne! Njega bih počastila pićem. Ne bih takvoj osobi mogla naplatiti uslugu. On je za mene osoba godine! - sarkastično je prokomentirala Brankica Bračun, vlasnica kafića.

Caffe bar Že-Žo, Zagreb

- Ne, ministru nikako ne bih izdao račun. Smatram da nije u redu to što radi - konobar kafića.

Caffe bar Ferrari, Rijeka

- Linić, Josipović, naftni magnat ili čistač ulice, meni je svejedno - kaže Nenad Jerković, vlasnik kafića. - Slavku Liniću izdavao sam račun kada bi ovdje došao na kavu i prije. Kakva je to glupost s neizdavanjem!? Oduvijek uredno prijavljujemo svoj dnevni promet, a za fiskalnu kasu pripremili smo se na vrijeme. Sutra ću dobiti certifikat od Fine, slijedi mala prilagodba i sve će biti spremno za primjenu 1. siječnja.

Caffe Latina, Zagreb

- Uvođenje fiskalne kase smatram katastrofalnim potezom ministra Linića. Bit će velikih problema - misli mladi konobar zaposlen u ovom kafiću. - Ali, da upravo on sada dođe u Latinu i naruči piće, naravno da bih mu izdao račun kao što ga uvijek izdajem svim svojim gostima.

Tablet Caffe Kelt, Sisak

- Neki dan sam pročitao kako kafići u Sisačko-moslavačkoj županiji imaju više prijavljenog prometa od kafića u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tu nešto nije u redu - oni imaju turističku sezonu, puno više gostiju i turista, a prijavljeni promet manji od nas u Sisku. Za kafić smo već kupili fiskalnu blagajnu, samo se još trebamo spojiti na internet. Mi i sada izdajemo svakom gostu račun i možemo živjeti od prometa - kaže poslovođa Mario Bogeljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:18