PORUKA UGOSTITELJIMA

Linić: 'Od 1. siječnja kreće fiskalizacija, prvo blago onda rigorozno'

 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Vlada neće odustati od Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, tako da fiskalne blagajne kreću od 1. siječnja, pri čemu će Ministarstvo financija i Porezna uprava u prvih mjesec dana biti blagi prema obveznicima koji se nisu na vrijeme pripremili, no od veljače će biti vrlo rigorozni prema svim prekršiteljima zakona koji mogu očekivati visoke novčane kazne ili zatvaranje lokala, upozorili su danas iz Ministarstva financija.

Budući da je projekt fiskalizacije pokrenut još u lipnju, svi su imali dovoljno vremena pripremiti se za provedbu zakona, tako da nakon što u siječnju inspektori obiđu 22.000 obveznika fiskalizacije i upozore one koji još eventualno nisu spremni, porezne vlasti više neće imati milosti prema bilo kome, istaknuo je ministar financija Slavko Linić.

Odbacio je žalopojke pojedinih ugostitelja da im uvođenje fiskalnih blagajni predstavlja dodatno financijsko opterećenje, jer će ukupni materijalni troškovi fiskalizacije po poduzetniku iznositi između 1500 i 2000 kuna, a neke tvrtke koje prodaju fiskalne blagajne nude čak i kreditiranje poduzetnika. Također je podsjetio da od Nove godine PDV na ugostiteljske usluge pada s 25 posto na 10 posto.

Ministarstvo financija odlučno kreće u obračun sa sivom ekonomijom kako bi osiguralo uredno punjenje državnog proračuna i lojanu tržišnu utakmicu, kaže Linić, a dokle ide neodgovornost pojedinih ugostitelja pokazuje slučaj od prije tri dana kada su njemu, ministru financija, u jednom zagrebačkom kafiću odbili izdati račun.

Što se tiče najava da će neki vlasnici kafića zbog fiskalnih blagajni stupiti u štrajk, Linić im poručuje da "tko god hoće neka ide u štrajk", a gosti će ići u one kafiće koji će provesti fiskalizaciju.

Takva čvrsta stajališta Ministarstva financija dobila su potporu u rezultatima istraživanja koje je nedavno proveo Ipsos na reprezentativnom uzorku od 1000 građana, a koji pokazuju da većina građana smatra kako je suzbijanje sive ekonomije i utaje poreza najvažnije pitanje, važnije i od sređivanja financijskih problema u zdravstvu.

Ispitanici također smatraju da je raširenost sive ekonomije vrlo velika, a najveća je u odvjetničkim uredima i ugostiteljstvu. Čak 78 posto ispitanika drži kako sivu ekonomiju treba suzbijati bez obzira na posljedice, makar zbog toga neki kafići morali staviti "ključ u bravu".

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec upozorila je kako je od 22.000 obveznika dosad svega 8700 kupilo certifikat za fiskalizaciju, bez kojeg fiskalna blagajna ne radi, tako da je posljednjih dana velika navala na Finu koja jedina izdaje certifikate.

U vezi mogućih tehničkih problema, Čavlović Smiljanec kaže da će u slučaju pucanja internetske veze u fiskalnoj blagajni ostati pohranjeni podaci o dnevnom prometu, a ako se blagajna pokvari ugostitelj će morati sam bilježiti promet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:04