JUTARNJI U INSPEKCIJI

PROBLEM S FISKALNIM KASAMA Porezna: 'Za sporu vezu krivi su internetski poslužitelji, a ne mi!'

Čavlović Smiljanec: Sustav se nije rušio, na povratnu se informaciju čeka sekundu; Informatički stručnjak: Očekujem česta rušenja sustava, naročito u siječnju
Zagreb, 281212.Trnjanska ulica, kafic "Trnjanski kutic".Obrtnici u Hrvatskoj uvode nove fiskalne blagajne za sustav naplate, no neki su se nasli pred problemima zbog sporog izdavanja racuna.Na fotografiji: konobarica Katarina Katusic izdaje racun u kaficu "Trnjanski kutic".Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Kristo / CROPIX

Za tri dana na snagu stupa Zakon o fiskalizaciji, a informatički sustavi Porezne uprave već sada, iako ih trenutno koristi samo 700 od očekivanih 22.500 poduzetnika, pokazuju slabosti zbog kojih bi cijela izvedba zakona mogla doći u pitanje.

Iako nam je Nada Čavlović Smiljanec, šefica Porezne uprave, u petak rekla da sustav funkcionira besprijekorno, mnogi ugostitelji i informatičke tvrtke tvrde da problema itekako ima.

- Kupili smo fiskalne blagajne, odgovarajuće softvere, povezali se s Poreznom upravom, ali kada smo testirali ispisivanje računa, nismo dobili povratne informacije. Umjesto sekundu-dvije, koliko nam tvrde da trebamo čekati, mi smo čekali nekoliko minuta da bismo ispisali račune. Niti mi možemo tako raditi, niti naše mušterije mogu toliko dugo čekati - tvrde nam neki ugostitelji koji su već pokušali testirati sustav.

Do dvije sekunde

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom kreće 1. siječnja 2013. godine. To znači da tisuće obrtnika već moraju imati spremne fiskalne blagajne, a Porezna uprava kvalitetan informacijski sustav. Novi zakon uvodi se kako bi država preko fiskalnih blagajni bilježila baš svaki promet gotovinom u kafićima, restoranima, dućanima, frizerskim salonima, cvjećarnicama i tako, naravno, naplatila mnogo veće poreze.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 281212.Trnjanska ulica, kafic "U prolazu".Obrtnici u Hrvatskoj uvode nove fiskalne blagajne za sustav naplate, no neki su se nasli pred problemima zbog sporog izdavanja racuna.Na fotografiji: konobar Marko Lemo izdaje racun u kaficu "U prolazu".Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Marko Lemo, kafić U prolazu

- U petak smo instalirali sustav i kao što vidite funkcionira besprijekorno. Računi nam se printaju u roku odmah. Nismo nabavljali novu kasu, već samo program, ali za nas nema osobite promjene. Računi su samo dijelom drukčiji jer je na njima otisnut identifikator koji dodjeljuje Porezna.

Procjenjuje se da bi se već u 2013. zbog novog zakona u državni proračun moglo sliti oko milijardu kuna.

Sustav je naoko jednostavan.

Poduzetnik naplati uslugu. U fiskalnu kasu upiše cijenu. Budući da je priključena na internet, blagajna šalje podatke u Poreznu upravu. Ona bilježi transakciju i natrag šalje jedinstveni identifikator (JIR) koji mora biti otisnut na svakom računu. Sve to mora se odviti u roku od jedne do dvije sekunde.

Opasne špice

No, informatički stručnjak koji je uključen u izradu sustava Porezne uprave, pod uvjetom anonimnosti, Jutarnjem tvrdi da će sustav zakazati već u siječnju.

- Da bi cijeli sustav kvalitetno funckionirao, nama bi trebala još najmanje tri, četiri mjeseca.

Rokovi su prekratki, Ministarstvo financija želi da fiskalizacija krene za nekoliko dana, što su nerealna očekivanja. Očekujem česta rušenja sustava, osobito u siječnju. Zato vjerujem da će do proljeća Vlada ipak dopustiti da sustav funkcionira i bez fiskalnih blagajni - rekao je naš upućeni sugovornik.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 281212.Trnjanska ulica, kafic "Trnjanski kutic".Obrtnici u Hrvatskoj uvode nove fiskalne blagajne za sustav naplate, no neki su se nasli pred problemima zbog sporog izdavanja racuna.Na fotografiji: konobarica Katarina Katusic izdaje racun u kaficu "Trnjanski kutic".Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Katarina Katušić, konobarica u kafiću Trnjanski kutić





- Naš caffe bar još uvijek nije uveo fiskalnu blagajnu. Naravno, uskoro ćemo se i mi prilagoditi, ali moje je mišljenje da je cijela provedba zakona urađena pomalo nezgrapno. Nemamo dovoljno povratnih informacija, što trebamo učiniti a što ne, kao niti koje je najbolje rješenje za implementaciju cijelog sustava. Osobno, mislim da cijeli zakon neće nešto osobito promjeniti.

Njegove riječi potkrepljuje i ugostitelj s Trnja. Josip Milković, vlasnik caffe bara Neda u novu fiskalnu blagajnu uložio je točno 7900 kuna. Skeptičan je oko početka fiskalizacije. - Moj dobavljač softvera tvrdi mi da će trebati još neko vrijeme da fiskalizacija zaživi. Kaže da serveri Porezne uprave ne mogu podnijeti to opterećenje. Osobno ću s njim cijeli ovaj vikend raditi na implementaciji programa pa se ipak nadamo najboljem - izjavio je.

Cijela računica sa serverima rađena je na procjeni da će se dnevno izdavati 10 milijuna gotovinskih računa. Pod pretpostavkom da se oni izdaju u 12 radnih sati (recimo od 8 do 20 sati), ispada da bi u Poreznu upravu svake (baš svake) sekunde stizalo prosječno 230 računa. To serveri mogu izdržati.

No, riječ je o prosjeku. Što ako u jednoj sekundi dođe 10 tisuća računa?

- Desettisućiti će na redu čekati 10 sekundi da dobije račun. A to će blokirati sve one obrtnike koji su račun slali u svakoj idućoj seknudi. Dakle, procjenjujem da ima šanse da dao zagušenja dođe, ali ne vjerujem da će ono biti značajno za same kupce ili obrtnike - ustvrdio je jedan informatički stručnjak.

Navala korisnika

Nada Čavlović Smiljanec rekla je da je od četvrta ujutro, kada su produkcijski serveri pušteni u pogon, do petka ujutro Porezna obradila 145.000 računa, bez ijednog problema.

- Nema kašnjenja ni problema niti se sustav rušio. Čeka se sekundu, sekundu i pol na povratnu informaciju - izjavila je ona.

Tomislav Kristo / CROPIX
Zagreb, 281212.Trnjanska ulica, kafic "Nada".Obrtnici u Hrvatskoj uvode nove fiskalne blagajne za sustav naplate, no neki su se nasli pred problemima zbog sporog izdavanja racuna.Na fotografiji: vlasnik Josip Milkovic pokraj blagajne u kaficu "Nada".Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Josip Milković, vlasnik kafića Neda na Trnju





- U fiskalnu blagajnuu ložio sam 7900 kuna. Moj dobavljač softvera tvrdi da će trebati još neko vrijeme da fiskalizacija zaživi. Kaže da serveri Porezne uprave ne mogu podnijeti to opterećenje. Osobno ću s njim cijeli ovaj vikend raditi na implementaciji programa pa se ipak nadamo najboljemu.

Na naše zapažanje da problema možda nema jer je trenutno u sustavu samo 700 obveznika (za nekoliko dana bit će ih više od 20.000), N. Čavlović Smiljanec dodala je da su serveri osposobljeni i za taj broj obveznika. Još prošli tjedan s tvrdnjama o sporim serverima suočili smo i sam APIS.

Serveri su u prostorijama te tvrtke u vlasništvu Grada Zagreba i države i upravo je ta tvrtka izradila cijeli informacijski sustav.

APIS pere ruke

Prošli tjedan u redakciju se javila tvrtka koja je odlučila isprobati tada još testne servere.

Poslali su tisuću računa odjednom. Na posljednji su čekali 800 sekundi, odnosno više od 13 minuta. APIS nam je tada rekao da su njihovi serveri kapacitirani tako da mogu izdržati svaku navalu.

- Produkcijski sustav je dimenzioniran sukladno zahtjevu Porezne uprave da podnese opterećenje od 1000 poruka u sekundi. Naglašavamo da na brzinu odziva do krajnjeg korisnika ima utjecaj i propusnost internetske mreže, kao i lokalne postavke informacijskog sustava krajnjeg korisnika.

Na navedene uvjete APIS IT nema nikakvog utjecaja te su u domeni odgovornosti krajnjeg korisnika.

APIS IT ne sumnja da će rad produkcijskog sustava biti u skladu sa zahtjevima iz Porezne uprave - zaključili su u APIS-u.

Nestane li struje, račune na ovjeru u Poreznu

Svi koji u sljedeća tri dana ne uvedu fiskalnu blagajnu riskiraju kaznu do 500.000 kuna

Što ako ne uvedem fiskalnu blagajnu i povežem se s Poreznom?

- Vremena ima još tri dana. Svi koji ne uvedu blagajnu, ne povežu se s Poreznom ili ako od Fine ne nabave digitalni certifikat, mogu biti kažnjeni sa 5000 do 500.000 kuna. No, čini se da inspektori neće baš od prvog dana nove godine krenuti u rigorozne inspekcije. Prema posljednjim najavama Ministarstva financija, inspektori će u siječnu biti tolerantni. Na teren će 750 inspektora izaći tek u veljači. Zadatak će im biti pronaći sve one koji nisu uveli fiskalne blagajne.

Mogu li biti kažnjeni kupci i klijenti?

- Svaka mušterija u trgovinama, kafićima, fizerskim salonima ili cvjećarnicama može biti kažnjena ako ne primi račun od davatelja usluge. Svaki kupac koji ne zadrži račun sve dok ne izađe iz poslovnog prostora ili ga ne pokaže na zahtjev inspektora, bit će kažnjena novčanom kaznom od 200 do 2000 kuna.

Radim u lokalu u kojem nema šanse povezati se s internetom. Kako će me Porezna tretirati?

- Svi ugostitelji koji imaju taj problem nisu dužni nabaviti fiskalnu blagajnu i mogu proći bez kazne, ali će se za to morati prilično pomučiti.

Porezna uprava upozorava da svi oni koji iz svojih poslovnih prostora ne mogu uspostaviti internet vezu s Poreznom upravom moraju od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dobiti potvrdu o tome. Prije podnošenja zahtjeva HAKOM-u, potrebno je pribaviti dokaz da je nemoguće pristupiti internetu iz poslovnog prostora: od dva operatera nepokretne mreže (jedan mora biti Hrvatski telekom), jednog operatera kablovske mreže i od sva tri davatelja usluge putem pokretnih mreža: VIP, HT i Tele2.

Tek ako vas svi ti operateri odbiju jer na toj lokaciji nemogu uvesti internet, možete tražiti zahtjev od HAKOM-a.

Što se događa s računima ako nestane struje ili interneta ili se uređaji jednostavno pokvare?

- Svaki poduzetnik kvar je dužan otkloniti u roku od dva dana, a sve zaostale račune dužan je dostaviti Poreznoj upravi na ovjeravanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 07:49