BAUK FISKALIZACIJE

ZAVLADALA JE PANIKA ‘Točno u ponoć 1. siječnja 2013. na svim šankovima dogodit će se totalni kolaps!’

Među ugostiteljima vlada panika zbog činjenice da im je samo desetak dana preostalo do potpune fiskalizacije. Oni 1. siječnja 2013., točno u ponoć, moraju početi izdavati račune iz fiskalnih blagajni. Mjera je to ministra financija Slavka Linića kojom se nastoji iskorijeniti siva ekonomija u gospodarstvu, za početak u ugostiteljstvu.

Ugostitelji se ne bune što Linić želi uvesti red. Ali, kažu, rok od samo mjesec dana otkako je Zakon donesen do njegova stupanja na snagu nerealan je.

- Mi naprosto nismo spremni. Ni trećina ugostiteljskih objekata nije preuzela certifikate, a informatičke tvrtke nisu obradile niti 15 posto zahtjeva klijenata iz ugostiteljstva. Kaska i Fina koja bi nam trebala izdavati certifikate za nove blagajne. Mi naprosto ne znamo što će se dogoditi 1. siječnja.

I nova porezna stopa

Kako sada stvari stoje, bit će to totalni kolaps! A Zakon nije predvidio nikakvu pripremnu fazu. Što ako server Porezne uprave ne bude funkcionirao? Što s onima koji nemaju internet jer im ga operateri još nisu uveli, a trebali su - pita Tonči Glavina, dopredsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja (HIUU).

Vlasnici kafića i restorana trebali bi, naime, minutu nakon Silvestrova početi izdavati gostima račune iz fiskalnih blagajni. Pritom se moraju pripremiti i za izmjenu porezne stope jer će PDV na ugostiteljstvo od tog trenutka, osim na alkoholna pića, umjesto 25 iznositi 10 posto. Dok njihovi gosti budu nazdravljali šampanjcem, ugostitelji će morati stavljati novu blagajnu i početi obračunavati stvari drugačije. Oni koji to ne učine, riskiraju da im već sutradan dođe inspekcija i kazni ih globom od 1000 do čak pola milijuna kuna te zapečati objekt.

Otvoreno pismo

- Razmišljamo o privremenom zatvaranju objekata dok ne posložimo stvari. Ljudi su u strahu, boje se kazni iako nisu krivi što još nisu do kraja proveli fiskalizaciju - kaže Glavina. Stoga je HIUU poslao otvoreno pismu ministru Liniću u kojem ga mole za odgodu fiskalizacije.

Činjenica je da je fiskalizacija ugostiteljskog poslovanja najveća reforma takve vrste u proteklih dvadesetak godina. Napokon će se stati nakraj onima koji oštećuju državni proračun neizdavanjem računa, odnosno prodajom hrane i pića na crno.

Kod s računa

Jutarnji je u više navrata objavljivao ispovijesti ugostitelja koji su otvoreno govorili da njihovi konobari tijekom dana prikupljaju račune koje gosti ne uzmu da bi ih nakon radnog vremena stornirali, popijeno zamijenili robom iz dućana i tako izbjegli platiti porez. Takvo ponašanje više neće biti moguće jer će svaki otkucani račun internetskom vezom odmah biti registriran u Poreznoj upravi.

Ispis računa iz blagajne neće biti moguć nekoliko sekundi, sve dok iz Porezne ne dođe odobrenje. Svaki će gost moći uz pomoć koda s računa SMS-om provjeriti je li njegov račun evidentiran. Ugostitelji sve to podupiru. Slažu se da su pojedinci godinama zlorabili sustav, zbog čega su oni koji su se dosljedno držali zakona i propisa bili znatno financijski oštećeni.

Jedino što oni u ovom trenutku traže je koji tjedan više za prilagodbu novom Zakonu te testnu fazu koja bi jasno pokazala greške i nedostatke u sustavu. Ne omogući li im to ministar Linić, kažu, vrlo je izgledno da će neki objekti biti kažnjeni ili čak zatvoreni samo zato što im dan, dva internet nije radio ili nisu u zadanom roku uspjeli kupiti, instalirati i staviti u funkciju fiskalnu blagajnu.

To je, smatraju, svjetlosnu godinu dalje od stvarne intencije fiskalizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 04:26