Konglomerat HNA u ekspanziji

Kinezi postali najveći dioničari Deutsche banke, najveće investicijske banke u Europi

 REUTERS

Kineski konglomerat HNA pretekao je financijsku kompaniju Blackrock i postao najveći dioničar Deutsche banke, povećavši udjel u tom njemačkom zajmodavcu na približno deset posto, pišu u srijedu britanski mediji.

Kineska kompanija postala je krupni dioničar najveće investicijske banke u Europi nakon akvizicije 4,8 posto udjela u ožujku.

BBC pritom prenosi navode neimenovanih izvora kako financijska podružnica konglomerata HNA Capital ima ambiciju postati globalna investicijska banka.

Deutsche Bank nastoji prikupiti svježi kapital nakon velikih gubitaka povezanih s istragama i velikim naknadama za ulogu koju su odigrali u globalnom financijskom krahu 2008. godine.

Odustali su ipak od planirane prodaje Postbanka i umjesto toga izdali nove dionice, prikupivši time osam milijardi eura.

Kineski turistički, logistički i financijski konglomerat HNA krenuo je pak prije nekoliko godina u niz akvizicija, uključujući kupnju udjela u američkoj hotelskoj grupi Hilton u listopadu prošle godine. Vlasnici su udjela u nizu kompanija, uključujući avioprijevoznika Hainan Airlines i singapursku podružnicu logističke tvrtke CWT. U njegovom je vlasništvu gotovo 2.000 hotela širom svijeta i 1.250 zrakoplova.

Kompanija je osnovana 1993. godine kao regionalni zrakoplovni prijevoznik. U međuvremenu su njihovi godišnji prihodi dosegnuli razinu od 30 milijardi dolara a zapošljavaju oko 200.000 ljudi, uglavnom u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:14