PRAVNI TROŠKOVI

'UBILE' IH PARNICE Gubitak Deutsche banke dosegnuo 1,9 milijardi eura

 REUTERS

Deutsche Bank je zabilježila neto gubitak od 1,9 milijardi eura u četrvrtom tromjesečju prošle godine jer su troškovi pravnih postupaka zbog prijestupa iz prošlosti nadmašili dobitke od skoka u trgovanju obveznicama.

Najveća njemačka banka zabilježila je veći gubitak nego što su procjenjivali analitičari, koji su očekivali gubitak od 1,19 milijardi eura. S druge strane, ukupni su prihodi u tromjesečju porasli 7,5 posto, na 7,1 milijardu eura.

Banka je podigla svoje rezerve za pravne sporove s 5,9 milijardi na 7,6 milijardi eura, pošto je morala izdvojiti više novca za pravne nagodbe. To se prije svega odnosi na prodaju toksičnih vrijednosnica koje su dovele do globalne financijske krize, kao i povezanost s pranjem novca bančinih klijenata u Rusiji.

Iznos novca koji je stavljen na stranu da pokrije pravne troškove za propuste iz prošlosti porastao je 29 posto, na 7,6 milijardi eura na kraju prošle godine, u odnosu na kraj rujna. Rezervacije za moguće buduće pravne sporove, pak, povećane su za 38 posto, na 2,2 milijarde eura.

"Iako su 2015. i 2016. bile udarne godine za parnice, i 2017. će biti opterećena rješavanjem naslijeđenih pravnih sporova", poručili su iz banke.

Deutsche banka nagodila se krajem prošle godine s američkim ministarstvom pravosuđa, pa će zbog prodaje rizičnih hipotekarnih vrijednosnica, koje su dovele do financijske krize 2008. godine, platiti kaznu od 7,2 milijarde dolara.

Ovih je dana, pak, ta banka kažnjena sa 630 milijuna eura od strane američkih i britanskih regulatora zbog povezanosti s pranjem novca njihovih klijenata u Rusiji.

Na loše poslovne rezultate utjecale su i dugogodišnje niske kamate, što pritišće zarade banaka. Zbog toga su mnoge banke najavile rezanje troškova.

Deutsche banka je u procesu zatvaranja oko 200 poslovnica u Njemačkoj i otpuštanja otprilike 9.000 od ukupno oko 100.000 zaposlenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:19