GOSPODARSKI RAST

Na Wall Streetu Dow Jones dosegnuo najvišu razinu u četiri godine

 AFP PHOTO/Stan Honda

U utorak je na Wall Streetu Dow Jones indeks dosegnuo najvišu razinu u više od četiri godine jer je snažniji rast industrijske aktivnosti nego što se očekivalo ublažio strahovanja ulagača od usporavanja oporavka američkog gospodarstva.

Dow Jones indeks ojačao je 0,50 posto, na 13.279 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine. S&P 500 porastao je, pak, 0,57 posto, na 1.405 bodova, a Nasdaq indeks 0,13 posto, na 3.050 bodova.

Ulagače je ponajviše ohrabrio podatak da je indeks industrijske aktivnosti Instituta za menadžere nabave u travnju skočio po najvišoj stopi u 10 mjeseci. ISM indeks porastao je s 53,4 na 54,8 bodova, dok se očekivao njegov pad na 53 boda. To je ublažilo strahovanja ulagača od usporavanja rasta gospodarstva.

Nakon snažnog 3-postotnog skoka u posljednjem lanjskom tromjesečju, u prvom ovogodišnjem kvartalu američki bruto domaći proizvod porastao je neočekivano mršavih 2,2 posto, što je ulagače navelo na oprez. Zbog toga je S&P 500 indeks u travnju oslabio 0,8 posto, što je bio njegov prvi mjesečni pad od studenoga prošle godine.

No, svibanj je počeo ohrabrujućim makroekonomskim podacima, pa su jučer najviše porasle cijene dionica u financijskom, energetskom i drugim sektorima koji su najosjetljiviji na rast gospodarstva. S&P indeks financijskog sektora skočio je 1,1 posto.

Rastu cijena dionica pridonio je i nastavak niza boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih izvješća kompanija.

Dosad je izvješća objavila 321 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, a pritom su rezultati njih 71,3 posto nadmašili očekivanja analitičara.

Na većini europskih burzi jučer se zbog blagdana nije radilo. No, u Londonu je FTSE indeks skočio 1,30 posto, na 5.812 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:37