STANJE NA BURZAMA

Na Wall Streetu Dow Jones indeks oslabio šesti dan zaredom

Dow Jones indeks oslabio je 0,75 posto, na 12.835 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 posto, na 1.354 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 2.934 boda.
Trader Gerard Farco, center, works on the floor of the New York Stock Exchange Monday, April 23, 2012. Stocks are opening sharply lower with new worries about Europe's health. (AP Photo/Richard Drew)
 AP

NEW YORK - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica pale, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio šesti dan zaredom, jer nestabilna politička situacija u Grčkoj potiče strahovanja od produbljivanja dužničke krize.

Dow Jones indeks oslabio je 0,75 posto, na 12.835 bodova, dok je S&P 500 pao 0,67 posto, na 1.354 boda, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 2.934 boda.

Pad cijena dionica ponajviše je posljedica nestabilne političke situacije u Grčkoj. Nakon što početkom tjedna to nije uspjelo konzervativcima, čelnik radikalne lijeve stranke Syriza Alexis Tsipras jučer je poručio da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

Potom je Evangelos Venizelos, predsjednik grčke socijalističke stranke Pasok, izjavio kako će ga predsjednik države ovlastiti za treći pokušaj uspostave koalicijske vlade.

I dok se u Grčkoj nastavlja politička nestabilnost, malu podršku tržištu pružila je vijest da je Ateni odobrena nova rata međunarodne pomoći od 5,2 milijarde eura. No, to nije osobito ohrabrilo ulagače jer ni iz drugih članica eurozone ne stižu dobre vijesti.

Jučer su prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice ponovno preskočili zabrinjavajuću razinu od 6 posto jer je tamošnja vlada zatražila od banaka da u rezerve izdvoje 35 milijardi eura za osiguranje kredita odobrenih posrnulom građevinskom sektoru.

Golemi gubici španjolskih banaka potiču strahovanja da će i toj članici eurozone, nakon Grčke, Irske i Portugala, zatrebati međunarodna financijska pomoć.

Zbog toga su jučer najveće gubitnice bile dionice banaka. S&P indeks financijskog sektora pao je 1,1 posto. Ni drugi sektori nisu prošli puno bolje. Od 10 sektora S&P indeksa, u osam su cijene dionica pale.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,44 posto, na 5.530 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 3.118 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,47 posto, na 6.475 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:23