ODLUKA VLADE

NOVI ZAKON HNB će imati veće ovlasti nad cijelim hrvatskim financijskim sustavom

 Foto: EPH

Hrvatska narodna banka (HNB) imat će veće ovlasti nad cijelim hrvatskim financijskim sustavom. Dio je to izmjena koje nosi novi Zakon o HNB-u, kojeg je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

Novim zakonom, o kojem je Jutarnji već pisao , jača se neovisnost središnje banke, čiji se status i djelovanje u potpunosti usklađuje s propisima EU-a. U skladu s tim, središnjoj se baci zabranjuje financiranje javnoga sektora, kao u Hrvatskoj, tako i u EU. Mijenja se i način upravljanja deviznim rezervama: dio pričuva HNB će prepustiti Europskoj središnjoj banci, a HNB će moći ulagati u obveznice koje imaju investicijski rejting. Tako će, kada Hrvatska vrati investicijski rejting, HNB moći ulagati i u hrvatske obveznice.

Novim se zakonom HNB priprema i za ulazak Hrvatske u eurozonu, što je jedan od ciljeva koji su hrvatske vlasti postavile nakon ulaska Hrvatske u EU. HNB će tako dobiti ovlasti i u suzbijanju krivotvorenja eura, što je posebno važno u kontekstu najnovijeg otkrivanja tiskare krivotvorenih eura u Bjelovaru.

Premijer Zoran Milanović podsjetio je da se danas iz SAD-a vraća ministar financija Slavko Linić, koji je „preko bare“ prodao novu hrvatsku obveznicu u iznosu od 1,5 milijardi dolara. Novi je dug namijenjen refginanciranju postojećih dugova i pokrivanju proračunskog manjka. Iako se Hrvatska, tvrdi Milanović, zadužila pod razmjerno povoljnim uvjetima, jedino rješenje vidi u gospodarskom rastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 07:32