TO JE BUDUĆNOST

IBAN OD 1. LIPNJA POSTAJE OBVEZAN! Saznajte što je to i kako će vam olakšati plaćanja preko svih računa

 Foto: EPH

Od 1. lipnja IBAN (International Bank Account Number) će postati obvezan za izvršavanje svih plaćanja preko računa, a kreditne institucije otvaraju transakcijske račune isključivo prema IBAN konstrukciji, priopćili su iz HNB-a.

U odnosu na stari transakcijski račun BBAN, koji sadrži 17 znamenaka, od čega sedam brojki označava banku, a deset broj računa koji vam određuje banka, IBAN sadrži maksimalno 34 znaka.

Sastoji se od dva slovna znaka koji su oznaka države u kojoj kreditna institucija ima sjedište, dvoznamenkastog kontrolnog broja koji se računa prema međunarodnoj normi i BBAN-a.

Upotreba IBAN-a bitan je preduvjet za sudjelovanje kreditnih institucija sa sjedištem u Republici Hrvatskoj u SEPA-i (Single Euro Payments Area), navodi Hrvatska narodna banka.

- SEPA je jedinstveno euro platno područje unutar kojega se omogućava građanima, poslovnim subjektima i javnim tijelima da plaćanja u eurima u korist ili na teret transakcijskih računa, bilo u zemlji ili inozemstvu, izvršavaju prema jednakim pravilima, neovisno o tome u kojoj se državi nalaze, pojašnjavaju iz HNB-a. SEPA obuhvaća sve članice Europske unije te Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku i Monako.

IBAN osigurava jedinstvenu identifikaciju (neponovljivost) transakcijskog računa korisnika platnih usluga na razini cijelog sustava i time bitno smanjuje mogućnost unosa pogrešnog broja transakcijskog računa u odnosu na platitelja ili primatelja plaćanja. Naime, postojeća (BBAN) konstrukcija transakcijskog računa osigurava njegovu neponovljivost na razini jedne kreditne institucije. Tako ista partija transakcijskog računa može postojati u različitim kreditnim institucijama te, u slučaju pogrešnog upisa vodećeg broja kreditne institucije, može doći do pogrešne doznake novčanih -sredstava

IBAN briše i razlike između obavljanja međunarodnog i nacionalnog platnog prometa, što bi i građanima i tvrtkama trebalo olakšati plaćanje.

- Kreditna institucija obavijestit će korisnika platnih usluga o datumu od kojega će se koristiti IBAN konstrukcijom svoga transakcijskog računa i u nacionalnom platnom prometu. Od tog datuma transakcijski račun korisnika platnih usluga kreditna institucija vodi prema IBAN-u. Korisnik platnih usluga treba upoznati uplatitelje novčanih sredstava o svom IBAN-u, također napominju.

Što je IBAN?

IBAN je međunarodni broj transakcijskog računa korisnika platnih usluga u kreditnoj instituciji ustrojen radi bržeg i jednostavnijeg izvršavanja prekograničnih platnih transakcija.

IBAN konstrukcija transakcijskog računa u Republici Hrvatskoj sastoji se od 21 alfanumeričkog znaka i izgleda ovako:

HR kk AAAAAAA BBBBBBBBBB

HR - dvoslovna oznaka za Republiku Hrvatsku

kk - dvoznamenkasti kontrolni broj koji se računa prema međunarodnoj normi ISO 7064, MOD 97-10,

slova A - sedmeroznamenkasti vodeći broj kreditne institucije koji određuje Hrvatska narodna banka,

slova B - deseteroznamenkasti broj (partija) transakcijskog računa koji određuje kreditna institucija koja vodi transakcijski račun.

Primjer IBAN konstrukcije za račun Državnog proračuna Republike Hrvatske: HR1210010051863000160

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:00