ŠVEDSKI MILIJARDER

OSNIVAČ IKEE POVLAČI SE S ČELA TVRTKE KOJU JE POKRENUO PRIJE 70 GODINA Kamprad (87) carstvo prepušta sinovima

 AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI

Ikein osnivač odlazi s trona najvećeg trgovačkog lanca namještajem i svoje carstvo prepušta sinovima.

Ingvar Kamprad, 87-godišnjak koji je osnovao Ikeu prije 70 godina Švedskoj, odstupit će, a njegov najmlađi sin Mathias postat će šef Inter Ikea Holdinga.

- Ovo je pravo vrijeme da napustim Inter Ikea grupu. Time činimo još jednu promjenu, onu generacijsku - kazao je Kamprad.

Ingvar Kamprad time odstupljuje s gotovo svih mjesta operativnog dijela te švedske grupe. Njegova tri sina, Peter, Jonas i Mathias imaju rukovodeće uloge u tri glavna dijela očevog carstva.

Peter predsjedava grupom Ikano koja upravlja obiteljskim bogatstvom, a u upravi sjede njegova dvojica braće. Srednji brat Jonas, je na čelu humanitarne zaklade Ingke koja podupire inovacije u području arhitekture i dizajna interijera.

Kamprad je ostao aktivan u Ikei čak i kad se povukao iz uprave i 1986. godine otišao u mirovinu.

- Ova ostavka ne znači da ću prestati raditi. Moja strast i vazanost uz ljude i koncept Ikee jači su nego ikad prije. Nastavit ću dijeliti svoje ideje i provoditi vrijeme u dućanima i tvornicama kako bi radio s ljudima i pomogao ostvariti konstani napredak. Neše putovanje tek počinje - kazao je Ikein osnivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:38