NEMA LIMITA DUGA

POREZNA UPRAVA O OVRHAMA 'Ne pravimo razliku između malih i velikih poreznih obveznika!'

 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Nema limita duga vezanih uz pokretanje ovršnog postupka za dospjeli, a nenaplaćeni dug, ističu iz Porezne uprave naglašavajući da ne rade razliku između 'malih' i 'velikih' poreznih obveznika u slučaju poreznih nadzora i naplate poreznih dugova.

U priopćenju objavljenom na svojim mrežnim stranicama Porezna uprava pojašnjava kako sukladno odredbama Općeg poreznog zakona redovito provodi prisilnu naplatu poreznog duga temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Postupak ovrhe pokreće se po službenoj dužnosti u slučaju kada porezni obveznik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po opomeni nadležne ispostave Porezne uprave.

Postupak ovrhe pokreće se u nadležnoj ispostavi Porezne uprave donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koji ima na računu kod banke temeljem ovršnih i vjerodostojnih isprava. Rješenje se dostavlja banci kada postane ovršno.

Ističu kako Porezna uprava pokreće ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje dužne obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama, a nema limita duga vezanih uz pokretanje ovršnog postupka za dospjeli, a nenaplaćeni dug.

Podsjećaju kako su u razdoblju od 2012. - 2013. godini u četiri navrata poduzetnicima i građanima dali priliku da uz povoljnije uvjete plate svoja dugovanja za poreze i ostala javna davanja te ističu kako se prema fizičkim i pravnim osobama koje su iskoristile mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe neće krenuti s mjerama prisilne naplate ako poštuju plan otplate.

Prema evidencijama Porezne uprave, oko 75 tisuća subjekata sa dugom od 3,5 milijardi kuna nije iskoristilo mogućnost reprograma ili predstečajne nagodbe.

Podsjećaju i kako temeljem odredbi OPZ-a Porezna uprava objavljuje liste poreznih dužnika od 31. srpnja 2012. U razdoblju od godine dana lista dužnika se smanjila za 10.000 poreznih obveznika te se iznos duga smanjio za 7,5 milijardi kuna.

Učinci liste su uplaćeni porezni dugovi i motivirani obveznici za reguliranje poreznog statusa.

Međutim, naglašavaju da je cilj liste dužnika, osim naplaćivanje poreznih dugovanja, bio i da se javno objave nelojalni poduzetnici koji ne poštuju pravila igre na tržištu. Prema svim dužnicima sa liste dužnika također se provode mjere prisilne naplate.

Porezna uprava ističe kako ne radi razliku između 'malih' i 'velikih' poreznih obveznika u slučaju poreznih nadzora i naplate poreznih dugova. Napominje da su to dva različita tipa poreznih obveznika koji zahtijevaju drukčije pristupe u nadzoru, ali ne i u naplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:02