NAJBOLJIH POLA GODINE U POVIJESTI HRVATSKOG TURIZMA

Samo Nijemci Hrvatskoj mogu donijeti željenih 7 milijardi eura

Ovo je jedno od najboljih polugodišta u povijesti hrvatskog turizma - izjavio je ministar turizma Veljko Ostojić na predstavljanju rezultata sezone u prvih šest mjeseci.

Prema podacima Ministarstva turizma, u tom je razdoblju ove godine ostvareno pet posto više dolazaka i noćenja nego u istom prošle godine, što je rezultat veći od očekivanog. Hrvatska je u pola godine zabilježila 3,58 milijuna dolazaka i 14,77 milijuna noćenja. “To je najbolji pokazatelj kvalitete i konkurentnosti hrvatskog turizma”, kazao je Ostojić.

Domaćih je manje

Prema Borisu Žgombi, predsjedniku Udruge hrvatskih putničkih agencija i Europskog udruženja nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora, rast od pet posto dobiva dodatno na težini kada se u obzir uzme da je i u prošloj godini zabilježen rast dolazaka i noćenja.

I dok inozemni gosti bilježe rast dolazaka od 7,59 posto, u isto vrijeme se domaći gosti u sve izraženijoj besparici manje odlučuju na ljetovanje pa ih je u pola godine 5,5 posto manje putovalo u turističke destinacije nego lani. Najbrojniji gosti i dalje dolaze iz Njemačke, odakle je zabilježeno 538.193 dolazaka, što je devet posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Nijemci su zabilježili i 3,4 milijuna noćenja, što je također trend rasta od devet posto. “Njemačko tržište najvažnije je i najveće ne samo za nas nego i za cijeli svijet”, objasnio je Ostojić.

Istri, ali i Dalmaciji jednako je važno talijansko tržište s kojega će doći manje gostiju nego prošle godine, a to će se sigurno odraziti i na ukupne turističke prihode. U prvih je šest mjeseci u Hrvatsku stiglo sedam posto manje Talijana, a nimalo ne ohrabruju procjene da će zbog gospodarske krize čak 24 posto, odnosno šest milijuna manje Talijana odlučiti na putovanje za vrijeme godišnjih odmora.

“Ta odluka talijanskih državljana da zbog krize ne odlaze na godišnji odrazit će se i na naše finalne financijske rezultate”, kazao je Ostojić. Njegove procjene dolaze do izražaja kada se tome pribroje i Slovenci koji su u prijašnjim anketama najavili da će ih osam posto manje putovati izvan zemlje za vrijeme godišnjih odmora. Usprkos tome, Ostojić očekuje da će prihodi od turizma ove godine biti veći od tri do pet posto.

Financijski rezultati

“Naš je cilj barem ponoviti prošlogodišnji broj dolazaka i noćenja uz rast prihoda. Svjesni smo da broj noćenja nije najmeritorniji za ocjenu uspješnosti turističke sezone, ali ćemo se za financijske rezultate još trebati strpiti”, rekao je Ostojić, koji je otkrio da su ugostitelji u šest mjeseci ove godine zabilježili rast prihoda od 4,9 posto.

“Već dulje znamo da će manji broj Talijana putovati, pa smo se u skladu s tim i pripremili, pojačavši svoju nazočnost na drugim tržištima kao što je njemačko”, objasnio je Žgomba. Istaknuo je da se u posljednje vrijeme povećava broj dolazaka talijanskih turista te da će trebati pričekati za konačnu ocjenu o manjem broju dolazaka Talijana.

Najveći rast dolazaka od 25 posto bilježe gosti iz Velike Britanije, a slijedi Nizozemska sa 22 posto te Češka sa 18 posto više dolazaka. Najveći rast od čak 12 posto bilježi Indija te Kina od 64 posto, ali kako su u pitanju tržišta s kojega je ranije dolazio zanemariv broj gostiju, tako i ti rezultati ne govore o nekom značajnijem dolasku.

Udarni mjeseci

Gotovo sve jadranske županije, uz izuzetak Šibensko-kninske, zabilježili su rast broja gostiju, a po broju i dalje vodi Istra koja je zabilježila i 4,9 milijuna noćenja u prvih 180 dana ove godine. Najveći rast noćenja od 15 posto bilježi Dubrovačko-neretvanska županija. Međutim, kao što su naglasili Ostojić i Žgomba, srpanj i kolovoz ipak su udarni mjeseci koji će odrediti godinu. Turistički sektor za sada trlja ruke, a za konačne brojke trebat će pričekati kraj godine, kada će se znati i koliko su turisti bili spremni potrošiti.

Domaći turisti, kao i Talijani i Slovenci, izjasnili su se da su spremniji na štednju, nego na trošenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 05:13