ULAGANJA

Španjolci i Iranci grade LNG terminal kod Ploča

Ministarstvo gospodarstva podržava novi energetski projekt, ali traži Studiju utjecaja na okoliš

PLOČE - Tvrtka Gas Natural SDG. S.A. iz Španjolske i National Oil Company iz Irana planiraju gradnju terminala za srednju Europu na lokaciji Sestrun u Rogotinu.

U realizaciju oko 700 milijuna eura vrijednoga projekta ušli bi nakon formiranja grupe tvrtki kojima bi se priključio i zagrebački Berber, tvrtka koja se bavi razvojem poslovnih projekata.

THEP i Plinacro

Lokacija budućeg LNG terminala nalazi se dva kilometra zračne linije od Luke Ploče, a riječ je o 25 hektara zemlje u vlasništvu tvrtke Vebecot. Na projektu se radi godinama, a predstavnici Berbera obavili su niz razgovora u Iranu i Španjolskoj te pozvali HEP i Plinacro da se uključe u projekt. Predloženo je da Gas Natural bude nositelj investicije, a da iranska tvrtka bude suinvestitor koji će garantirati opskrbu.

Vlada Irana neformalno je potvrdila interes da sudjeluje u financiranju projekta i da osigura potrebne količine LNG-a, počevši od 2015. godine. Đuro Popijač, ministar gospodarstva, rada i poduzetništva, “daje potporu svim gospodarskim projektima, pa tako i projektima u području energetike, ako su ekonomski i ekološki prihvatljivi”.

Prenamjena zemljišta

Za ovako velike energetske projekte, kažu, neophodni su Studija utjecaja na okoliš i usklađenost s Prostornim planom. Zatražena je izrada dokumentacije o prenamjeni zemljišta tvrtke Vebecot, čime bi se osigurali uvjeti za gradnju terminala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:26