LOŠA AKTIVA RASTE

Standard & Poor's snizio rejting 15 talijanskih banaka: Nepromijenjen za UniCredito i Intesu SanPaolo

S&P je već u veljači snizio svoj rejting za 34 banke, navodeći tešku financijsku situaciju u Italiji i snižena očekivanja za zaradu
 Wikimedia Commons

Standard & Poor's rejting agencija snizila je rejting 15 talijanskih banaka, no istovremeno je i potvrdila rejting 15 najvećih banaka u Italiji, uključujući UniCredito, u čijem je vlasništvu Zagrebačka banka, i Intesu SanPaolo, koja je vlasnica Privredne banke Zagreb.

Agencija je jučer objavila i da je recesija u Italiji možda dublja i dugotrajnija nego što se mislilo. Usto, loša aktiva samo raste, a banke su smanjile rezerve za kreditne gubitke, zbog čega su sada ranjivije.

S&P je već u veljači snizio svoj rejting za 34 banke, navodeći tešku financijsku situaciju u Italiji i snižena očekivanja za zaradu.

Unatoč toj situaciji, talijanski premijer Mario Monti u nedavnom je intervjuu za njemački Der Spiegel ustvrdio da njegovoj naciji nije potrebna novčana pomoć Njemačke i ostalih stabilnih zemalja eurozone, već njihova "moralna potpora".

Izrazio je i svoju zabrinutost zbog sve češće anti-euro, anti-njemačke i anti-EU retorike u parlamentu u Rimu. Njemačka se dosad uspješno odupirala molbama Italije i drugih posrnulih gospodarstava eurozone za uvođenjem obveznica eurozone, uz objašnjenje da bi one uklonile pritisak koji je potreban da se provedu bolne, ali prijeko potrebne reforme.

Monti se požalio na činjenicu da njemačka javnost izgleda misli da je Njemačka Italiji već dala novčanu pomoć pa je naglasio da Italija nije primila "niti jedan jedini euro financijske pomoći"“.

Ipak, Njemačka je doprinijela oko 400 milijardi eura Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF) i Europskom stabilizacijskom mehanizmu (ESM).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:55