DRŽAVA U DUGOVIMA

ITALIJA PLANIRA TUŽITI AGENCIJE ZA DODJELU REJTINGA Tražit će odštetu u visini 234 milijarde eura

U Standard & Poor'su su prema pisanju londonskog dnevnika kazali da su obaviješteni da bi talijanski revizorski ured mogao podnijeti takav zahtjev, između ostalog zato što agencija navodno pri sniženju rejtinga nije uzela u obzir talijansko kulturno nasljeđe

RIM - Talijanski državni ured za reviziju razmišlja o podizanju tužbe protiv tri najveće svjetske agencije za dodjelu rejtinga i o zahtjevu za odštetom zbog sniženja talijanskog državnog rejtinga 2011. godine, prenosi danas agencija ANSA pisanje londonskog Financial Timesa.

Najviša državna revizorska instanca u Italiji mogla bi tražiti od agencija Standard&Poor's, Moody's i Fitch odštetu u visini 234 milijarde eura zbog smanjenja rejtinga, čime je potaknuta zabrinutost za financijsko stanje u Italiji. Odluke su također pridonijele rastu troškova zaduživanja Italije na vrhuncu dužničke krize eurozone, piše FT.

U Standard & Poor'su su prema pisanju londonskog dnevnika kazali da su obaviješteni da bi talijanski revizorski ured mogao podnijeti takav zahtjev, između ostalog zato što agencija navodno pri sniženju rejtinga nije uzela u obzir talijansko kulturno nasljeđe.

"S&P nikad u svojim rejtinzima nije isticao talijansku povijest, umjetnost ili krajolik koji su - kao što je opće priznato - osnova ekonomske snage", citira FT navode iz talijanskog prigovora.

U S&P-u odbacuju takve optužbe, ocjenjujući ih "neozbiljnima i neutemeljenima", piše FT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 07:35