HT - POST FESTUM (2)

Trgovina dionicama HT-a opisana brojkama

Na krilima uvjerljivo najvećeg prometa u posljednjih pet mjeseci, HT je po prvi puta od sredine veljače skliznuo ispod okruglih 300 kuna, no ima tu još zanimljivih brojki.
 Siniša Sunara/CROPIX

Promet od 41 milijun kuna za HT predstavlja uvjerljivo najbolji rezultat u ovoj godini i za čak 50% je veći od dosadašnjeg rekorda (za ovu godinu, naravno), postavljenog upravo na dan objave poslovnih rezultata (16. veljače), kada je i najavljena dividenda od 34,05 kuna po dionici. Jučerašnji rezultat gotovo je šest puta veći od ovogodišnjeg prosjeka, koji je trenutno ispod osam milijuna kuna dnevno.

Slične relacije vladaju i u kategoriji obujma trgovine, jer vlasnika je jučer promijenilo gotovo 140 tisuća dionica, a najbliži tome je rezultat od 16. veljače, kada je volumen iznosio nešto manje od 88 tisuća dionica. Obje su brojke daleko iznad dnevnog prosjeka za ovu godinu, koji jedva premašuje 25 tisuća dionica.

Dominaciju HT-a zbivanjima na domaćem tržištu kapitala najlakše je ilustrirati podatkom kako je udio prometa dotičnim dionicama u redovnom prometu Zagrebačke burze jučer iznosio čak 77,5%. Opet, najbliže tomu bili smo na dan objave poslovnih rezultata, kada je taj udio dosegao 75,1%, a sve to jako je daleko od ovogodišnjeg prosjeka, prema kojem nešto manje od trećine redovnog prometa otpada na HT. Naravno, već i to dovoljno pokazuje koliko je domaće tržište kapitala uistinu 'plitko' i u kojoj mjeri pati od kronične niske razine likvidnosti.

Redovan promet Zagrebačke burze od 53 milijuna kuna, zabilježen do kraja jučerašnje trgovine, (ipak!) nije ujedno i najbolji ovogodišnji rezultat. Rekord drži brojka od 85,2 milijuna kuna, evidentirana prvog radnog dana nakon Uskršnjih blagdana, no zato je već i prva brojka dvostruko veća od aktualnog prosjeka za ovu godinu.

Nakon što su prodavatelji iz valuacije dionica 'izbili' iznos dividende, donja granica fluktuacijskog raspona (292 kune) predstavlja najnižu razinu još od sredine siječnja, no u odnosu na početak godine HT tek neznatno zastaje za ključnim indikatorom izvedbe domaćeg tržišta kapitala u cjelini. CROBEX je, naime, trenutno u plusu od oko 8,3%, dok HT bilježi rast od 6,6%. Razlika proizlazi iz donekle divergentne izvedbe u minula dva mjeseca. Računajući kretanje u razdoblju od 15. veljače (dan prije objave poslovnih rezultata) do danas, HT je zabilježio pad od 3,2%, dok je ostvario rast vrijednosti od 1,4%.

Klizanje ispod okruglih 300 kuna donijelo je dionica HT-a najveći ikad zabilježen i prvi dvoznamenkasti pad cijene na dnevnoj razini. Najbliže tom rezultatu dionice su bile još tamo sredinom travnja 2008. godine, kada je (uz upola slabiji volumen trgovine) zabilježen pad cijene od 9,5%.

Dio kapitala oslobođenog jučerašnjom rasprodajom ipak nije aktivno tražio nove destinacije. To jasno pokazuje visok udio HT-a u ukupnom (redovnom) prometu Zagrebačke burze, ali i činjenica da su samo Zagrebačka pivovara i Ericsson Nikola Tesla prešli prag od milijun kuna prometa. Toliko puta spominjani IGH nije se okoristio očekivanim razvojem događaja, skupivši tek nešto više od četvrt milijuna kuna prometa (uz pad cijene od 0,2%), dok je Tehnika namaknula rast od 1,5%, ali uz svega 113 tisuća kuna prometa (niti ostali građevinari nisu bili bolje sreće).

* autor posjeduje manju količinu dionica HT-a i Ericsson Nikole Tesle

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:47