PALJBA PO BANKAMA

Udruga Franak upozorava na povećanje kamatnih stopa: 'Zašto ih HNB i Vlada ne spriječe?'

ZAGREB - Udruga Franak danas je upozorila na banke koje zbog promjene statusa klijenata povećavaju kamatne stope građanima na kredite te pozvala Hrvatsku narodnu banku, Ministarstvo financija i Vladu da spriječe banke u daljnjem povećanju kamatnih stopa.

"Hrvatski građani, korisnici stambenih kredita u valutnoj klauzuli švicarski franak, posljednjih su dana suočeni s novim obavijestima banaka o povećanju kamatnih stopa", navodi se u priopćenju Udruge Franak koja, na temelju upozorenja građana, izrijekom proziva Zagrebačku banku da neki građani dobivaju obavijesti te banke koja im "zahvaljuje" na dosadašnjoj uspješnoj suradnji te ih obavještava kako će se temeljem statusa klijenta promijeniti kamatna stopa.

Prilažu obavijest te banke jednom od klijenata kojem su, temeljem promjene statusa klijenta, na stambeni kredit vezan uz franak povećava kamatna stopa sa 5,25 na 6,05 posto.

Iz te udruge napominju kako je slijedom konkretnih primjera i slučajeva utvrđeno kako je povećanje kamatne stope zahvatilo korisnike kredita koji su imali smanjenje primanja, djelomično ili potpuno, uslijed gubitka posla ili prestanka primanja plaće na tekući račun u banci. To je svojevrsno 'kažnjavanje' budući da banka smatra da je korisnik prenio svoj tekući račun u drugu banku. Banka tada smatra da je korisnik izgubio status 'klijenta banke'.

Udruga Franak drži kako je takvo povećanje kamatne stope apsolutno neosnovano i neprihvatljivo, te poziva vladajuće da konačno stanu u zaštitu građana Republike Hrvatske i spriječe svako daljnje povećanje kamatnih stopa.

Ujedno savjetuju svima koji su dobili obavijest o povećanju kamatne stope temeljem promjene statusa klijenta da od banke hitno zatraže vraćanje na prethodnu kamatnu stopu.

Upitani za komentar tvrdnji iz Udruge Franak iz Zagrebačke su banke napomenuli da u sklopu redovite kontrole statusa klijenta sustav ne može automatski prepoznati razlog prestanka priljeva te da je potrebno da ih o tome obavijeste klijenti.

Navode kako Zagrebačka banka već godinama nagrađuje lojalnost svojih klijenata koji uživaju status klijenta i tome odgovarajuće nagradno umanjenje redovite kamatne stope na kredite. U sklopu redovite programske provjere statusa klijenata u studenom je došlo do automatske korekcije anuiteta za prosinac, koji dospijeva od 1. siječnja 2013.

"U slučajevima evidentiranog prestanka redovitih priljeva na tekuće račune te prestanka statusa klijenta, kamatna stopa može usprkos tome ostati nepromijenjena, no sustav ne može automatski prepoznati razlog prestanka priljeva. Potrebno je stoga da klijenti o razlogu prestanka priljeva obavijeste Banku. Svoje klijente u ovakvim situacijama Banka poziva da se jave, kako bi se moglo razmotriti zadržavanje kamatne stope određene ranijim nagradnim umanjenjem", navode iz Zagrebačke banke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:19