ULAGANJA U TURIZMU

'ZA LUKSUZ NAŠIH VILA TREBA PLATITI 14.000 EURA TJEDNO' Raj za bogate kod Primoštena

Agencije koje iznajmljuju luksuzne vile bogatim gostima otkrivaju da se prodaje sve do 2000 eura dnevnog najma, za više od toga Hrvatska još nema što ponuditi
 Stipaničev/CROPIX

Sedam novih luksuznih vila Golden Rays u uvali Tepli bok u Primoštenu, koje su ove sezone prvi put puštene u najam, konačno su obogatile top ponudu srednje Dalmacije koja se guši u apartmanima i masovnom turizmu. I ponovo se potvrdilo: bogati turisti žele doći u Hrvatsku i za to su spremni platiti samo ako im ponudimo više od dosadnih apartmana ili vila koje to ustvari nisu. Nova mirna luksuzna oaza smještena je nekoliko zavoja prije ulaska u Primošten, dakle nekoliko kilometara od poznatih marina Kremik i Frapa te 25 kilometara od aerodroma u Trogiru.

Investitori i partneri Šibenčani Ante Mioč i Zoran Popović cijeli su život u turizmu, graditeljstvu i arhitekturi i poduzetnički san im je bio stvoriti svojevrsni luksuzni resort.

Ukopane u stijene

Sve je krenulo 2007. godine kupovinom zemljišta u Primoštenu, a onda su čak dvije i pol godine čekali na građevinske dozvole.

- Kada smo konačno dobili dozvole, počela je kriza pa smo usporili s cijelim projektom jer je riječ o velikim ulaganjima koja smo financirali dijelom iz vlastitih sredstava, a dijelom iz kredita. U cijeli projekt uložili smo godine našeg rada i ove smo godine u lipnju konačno izašli na tržište. Riječ je o dugoročnoj investiciji u kojoj na povrat računamo u narednih 15 godina - priča Ante Mioč.

Od sedam modernih, luksuznih vila s dizajnerskim namještajem, tri su smještene u prvom redu do mora. Dvije imaju gotovo 350 kvadrata unutarnjeg moderno uređenog prostora na dva kata s tri spavaće sobe, kuhinjom i dnevnom sobom te blagovaonicom, saunom i bazenima s unutarnjim i vanjskim dijelom. U tom dijelu nalazi se još jedna vila s bazenom od 290 kvadrata i četiri spavaće sobe. Premda su ostale četiri vile u drugom i trećem redu do mora, riječ je o gotovo istom luksuzu jer se vile stepenasto uzdižu pa svaka ima pogled na more. Vile su na stražnjoj strani ukopane u stijene koje su se predivno vizualno uklopile u moderan ambijent. I svaki detalj modernog unutarnjeg uređenja pomno je osmišljen u čemu im je, otkrivaju nam, pomogao i brat jednog od investitora, Zorana Popovića, koji radi za najjače tvrtke u Milanu koje su, među ostalim, radile i unutarnje uređenje Cavallijeve vile.

Vlasnici tvrtki

- Budući da smo ove godine u lipnju završili kompletno uređenje, ovo nam je nulta, probna sezona u kojoj smo išli s nešto nižim cijenama najma. Međutim, već ovu godinu radimo s četrdesetak agencija i interes je pokazala i jedna kanadska koja radi sa sjevernim meksičkim tržištem. Do sada smo imali goste iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Češke i Ukrajine. Riječ je uglavnom o vlasnicima tvrtki koji na odmor dolaze s obiteljima - otkriva Ante Mioč.

Cijene za tri vile u prvom redu do mora ove se godine kreću od 6000 eura tjedno početkom godine do 14.000 eura tjedno u špici sezone u kolovozu. Raspon cijena ostalih vila je od 3675 do 11.200 eura tjedno, ovisno o dijelu godine i vili, a te će cijene već u idućoj godini biti znatno veće.

Žele kuhare

U agencijama koje se bave najmom luksuznih objekata potvrđuju nam da je riječ o ponudi koja ima svoje kupce. Štoviše, postoji interes i najvećih svjetskih bogataša, ali za njih u Hrvatskoj još nemamo pravu ponudu jer oni nemaju gdje u jednoj večeri potrošiti svoje milijune.

- Najtraženije luksuzne destinacije u Hrvatskoj su Dubrovnik i dalmatinski otoci, prije svega Hvar. S obzirom na postojeću ponudu u Hrvatskoj, možemo prodati sve do 1500 do 2000 eura dnevne ponude, za sve iznad toga još nemamo dovoljno sadržaja. Postoje ulagači koji su uvidjeli da se isplati ulagati u luksuzni turizam, međutim, da bi neki proizvod prodali ključna je izvanpansionska potrošnja koju još nemamo, osobito u sjevernoj Dalmaciji - pojašnjava vlasnik jedne od prvih hrvatskih agencija za luksuzni turizam.

Takve agencije mogu nabaviti doslovno sve što bogati gost poželi, a najčešće je riječ o efikasnom prijevozu do destinacije i vrhunskim kuharima koji im pripremaju domaća jela. Različita je i praksa bookiranja pa dok su neki bogataši već sada isplanirali svoj odmor i za 2014. godinu, drugi se odlučuju u zadnji čas. I u agencijama nam pritom potvrđuju da smo ove godine u luksuznom segmentu izgubili Ruse kojima se ne da petljati s vizama.

Dubrovnik prvi

Premda investitori ne žele otkrivati svoje investicije u luksuzne objekte, arhitekti procjenjuju kako je riječ o gradnji s uređenjem od najmanje 2000 eura po kvadratu. Drugim riječima, bez troška zemljišta prosječno ulaganje u luksuznu vilu od tristotinjak kvadrata jest oko pet milijuna kuna. Ovisno o lokaciji i željama investitora, taj iznos može biti i višestruko veći pa je jasno da je riječ o ulaganjima koje samo rijetki mogu isfinancirati čekajući zatim dugoročni povrat investicije. Unatoč tome, sve je više onih koji umjesto masovnih apartmana svoj biznis grade na kvaliteti i dugoročnom ulaganju koje podiže ukupnu kvalitetu turističke ponude.

Pritom su gotovo bez konkurencije najljepše hrvatske vile u Dubrovniku koje zbog destinacije drže najveću cijenu. Jedna od najpoznatijih je Vila Šeherezada, za koju dnevni najam treba platiti od 3000 eura na više, dok predivna Vila Agave doseže cijenu od 5000 eura dnevno.

Zahtjevno tržište u segmentu luksuza odlično je reagiralo i na autohtone vile u Istri, među kojima najveću cijenu za dnevni najam od 1100 eura na više drži Stancija Meneghetti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:57