NAJVEĆI OPEN AIR FESTIVAL

Globusov vodič za INmusic: Što smijete nositi na Otok mladosti i gdje se nalazi Šuma Striborova

A - Anikee
Priznajemo, ne znamo puno o ovom bendu, ali švedska indie-pop elektronika uvijek zvuči zanimljivo.

B - Barns Courtney
Za karijeru britanskog kantautora uvelike su zaslužni glumac Bradley Cooper i producent Harvey Weinstein, koji su njegovu pjesmu "Fire" izabrali za soundtrack filma "Burnt", što je mladog kantautora, koji je dotad radio u jednom londonskom dućanu s kompjuterskom opremom, katapultiralo ravno u Hollywood.

C - The Coral
Iako nisu naš prvi izbor, britanski veterani među prvima će zasvirati na ovogodišnjem festivalu, na kojem, odlučni da više ne sabotiraju svoju karijeru, predstavljaju novi album "Distance Inbetween".

D - Dopušteno/Zabranjeno
Dopušteno je unošenje ruksaka, kabanica, mobitela, upaljača i cigareta, a zabranjeno je unošenje hrane i pića, kamera i profesionalnih fotoaparata i kišobrana. Na festival nećete moći ući biciklom ili s kućnim ljubimcem, a nisu dopušteni ni selfie-stickovi.

E - Europavox
Riječ je o četverogodišnjem projektu posvećenom suvremenoj glazbi, a čini ga sedam partnera iz sedam europskih zemalja, kojima se ove godine priključio i INmusic.

F - Florence and the Machine
Karizmatična kantautorica Florence Welch velika nam je dužnica još od prošle godine i otkazanog nastupa. Oko njezina izvrsnog posljednjeg albuma kruži i jedna anegdota: naime, nakon što je prethodni album "Ceremonials" bio prepun referenci na smrt i vodu, producent Markus Dravs zabranio joj je da ponovo piše o vodi, no ipak se uspjela izboriti za pjesmu "Ship To Wreck", koja je postala jedan od njenih najvećih hitova.

G - Gutterdämmerung

Ovaj "najglasniji nijemi film na svijetu" kombinacija je filma redatelja Björna Tagemosea i live benda koji predvodi svestrani Henry Rollins. U filmu se još pojavljuju i Josh Homme, Grace Jones, Iggy Pop, Mark Lanegan, Lemmy Kilmister...

H - PJ Harvey
Djevojka iz Dorseta za čijim je zelenim očima patio Nick Cave najveća je zvijezda ovogodišnjeg INmusica. Nažalost, repertoar koji svira na ovoj turneji većinom se temelji na njezinu novom albumu, ali bit ćemo jako sretni ako odsvira i neki spontani bis, a na njemu recimo "The Whores Hustle And The Hustlers Whore"...

I - Izleti

Posjetiteljima festivala nude se i organizirani izleti - iskoristite dan za vožnju kajakom po kanjonu Mrežnice, razgled Plitvičkih jezera, biciklističku avanturu niz Medvednicu, šetnju Zagrebom ili degustaciju craft piva u zagrebačkim pivnicama.

J - Jake Bugg
Odrastao je pod utjecajem Oasisa, njegovu kvalitetu prvi je prepoznao BBC, a sa samo 17 godina nastupio je na Glastonburyju. Iako se ponekad ponaša kao razmaženi tinejdžer, 22-godišnji Bugg neprijeporni je talent za kojeg se zainteresirao čak i Mike D iz Beastie Boysa i surađivao je s njim na novom albumu "On My One", koji friško izlazi taman uoči INmusica.

K - The Kooks
Pjevač Luke Pritchard na prvi pogled djeluje vrlo plaho i bojažljivo, no kad usred pjesme "Do You Wanna" upita "Do you wanna make love to me?", ne sumnjamo da će odgovor obožavateljica iz prvih redova biti - da.

L - Liamere
Mračna elektronika, future garage, trip-hop i klasični pop - tako bismo ukratko mogli opisati ovaj slovenski duo koji čine pjevačica Malidah te aranžer i producent Ferguson, kojima se na stageu pridružuje i basist Anej Kočevar.

M - Moskau
Još jedan perspektivan domaći bend dolazi iz Koprivnice, a u svom radu kombiniraju glazbu i vizualne umjetnosti te performans. Basist Ivan Grobenski (ex-Suho Grlo Nos, Lolita, Go No Go) poznato je prezime u glazbenim krugovima - njegov otac Tihomir nekadašnji je basist legendarnog koprivničkog benda Don't.

N - Neke brojke
Festival je u 2015. godini posjetilo 80 tisuća ljudi, noćenja u Zagrebu bilo je 40 tisuća, od čega deset tisuća u kampu. 30 posto festivalske publike dolazi iz inozemstva: među stranim posjetiteljima iz 55 zemalja najviše je onih iz Njemačke, Austrije, Italije, Srbije i BiH, a ove je godine primijećen porast gostiju iz Bugarske, Rumunjske i Velike Britanije.

O - Organizatori
Osnivač INmusica Zoran Marić veliki je zaljubljenik u world music glazbu, a preteča INmusica bile su večeri multikulture koje je organizirao u kultnoj "Rupi" na Filozofskom fakultetu. Nepravedno bi bilo ne spomenuti i ostale uključene u organizaciju, kojih u finalnom stadiju festivala ima oko tisuću.

P - Pennywise
Najvažnija stvar vezana uz ove kalifornijske punk-rokere jest ta da se u bend vratio pjevač Jim Lindberg (jedno vrijeme mijenjao ga je Zoli iz Ignitea), zvijezda filma "The Other F Word", dokumentarca o punk-rock očevima. Pennywise sada djeluje u gotovo originalnoj postavi iz 1988., kojoj nažalost nedostaje samo preminuli basist Jason Thirsk.

R - Rideri
Iako bendovi često znaju pretjerivati u svojim zahtjevima, kad je u pitanju INmusic prilično su skromni. Najtraženiji artikl na listi zahtjeva, tzv. rideru, jest voda pa će tako tijekom tri vruća ljetna dana backstageom procirkulirati čak 4000 bočica vode. Jako su traženi i ručnici, i to pogotovo oni crne boje, a više od 30 posto izvođača su vegani ili vegetarijanci, te je na njihovu popisu organska, lokalno uzgojena hrana.

S - Sleepyheads
Iako su Skunk Anansie poznatiji, jedan drugi bend na slovo S je zanimljiviji. To su Sleepyheads i jedna su od najbolje čuvanih tajni domaćeg indie rocka.

Š - Šuma Striborova
Najradije vam ne bih otkrivala ovu odličnu lokaciju kako bi ona i dalje ostala skrivena, ali ako se zaželite mira i intime, ovo je idealno mjesto za festivalsku romantiku.

T - Tesla Tower
Prva svjetska replika Teslina tornja montažna je konstrukcija visine 30 metara, a posvećena je dvojici genijalaca - Nikoli Tesli i Davidu Bowieju, koji je u jednoj od svojih posljednjih filmskih uloga glumio upravo Teslu. Osim što je prava vizualna atrakcija, toranj će funkcionirati i kao VJ pozornica.

U - Ulaznice
Festivalske ulaznice možete nabaviti po 349 kuna, a prodaju se u više od 100 poslovnica OTP banke diljem Hrvatske te u zagrebačkom Dirty Old Shopu. Za dnevne ulaznice valja izdvojiti 300 kuna, dok je cijena za sedam dana kampiranja 250 kuna i ove ulaznice dostupne su isključivo putem službenog festivalskog web-shopa. Kapacitet kampa je 3000 šatorskih mjesta, a kamperi će na raspolaganju imati toplu vodu, bežični internet, trgovinu te mogućnost čuvanja osobnih stvari, punjenja mobitela i laptopa, kao i poseban glazbeni stage.

V - Valuta
Valuta plaćanja i ove je godine beskontaktna festivalska kartica koja se može kupiti i nadoplatiti na svim lokacijama s oznakom Top-Up, a cijena joj je deset kuna.

W - Wilco
Američki alt-rokeri Wilco i njihov frontmen Jeff Tweedy prošle su godine proslavili 20 godina karijere, a za publiku u Zagrebu ne moraju se brinuti jer su ovdje oduvijek imali velik broj poklonika.

Z - Zagreb
Festivalska lokacija nalazi se na Jarunskom jezeru, na jednom od šest jarunskih otoka - Otoku hrvatske mladeži. Jeste li znali da se na tom otoku nalazi i tzv. zagrebački Stonehenge? Naime, naizgled razbacano kamenje zapravo je instalacija slovenskog umjetnika Marka Pogačnika pod nazivom Solarni pleksus Europe, a u kamenje su uklesani kozmogrami.

Y - Yeasayer

Ako se zna da su ovom američkom bendu uzori MGMT i Beck, preporuka ne može biti bolja, a ako ih ne poznajete, a zanima vas kako zvuči ovaj miks eksperimentalnog rocka, popa, hip-hopa i psihodelije, poslušajte njihov novi singl "I Am Chemistry".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:53