INMUSIC FESTIVAL

Jedan od boljih INmusica dosad: Na pozornicu se penju najjače ženske snage britanskog rocka

PJ Harvey
 Getty Images
PJ Harvey, Florence+The Machine i Skunk Anansy najmoćnije su predvodnice europske scene

U dosadašnjih deset godina zagrebački INmusic festival pokazao nam je sva svoja lica. Bilo je izvrsnih izdanja, ali i onih slabijih, kao što se s godinama sam festival mijenjao po pitanju izvođača kako bi se profilirao.

Znao je naginjati k upitnim pop-rock veteranima, kao i specijaliziranim pozornicama s punk i heavy metal izvođačima, no svaka je sezona donosila i nezaboravne koncerte: Nick Cave je to dvaput priredio, jednom s The Bad Seeds, drugi put s Grindermanom, a nezaboravni show The Flaming Lipsa ujedno je bio jedan od najsvjetlijih trenutaka festivala općenito. Iggy Pop je sa Stoogesima prije dvije godine bio kruna festivala, kao što oni koji festival pohode od početka teško da će ikad zaboraviti ozračje koje je vladalo kad su Sonic Youth grunuli s glavne pozornice i podigli letvicu očekivanja za svaki festival koji je slijedio nakon 2007. godine.

Imao je INmusic odličnih trenutaka i izvan miljea gitarskog rocka, sjetimo se samo Kraftwerka ili odličnog prošlogodišnjeg nastupa Britanaca Rudimental koji su iz mrtvih digli i rasplesali publiku koju je cijeli dan nemilosrdno vlažila kiša. Kad smo već kod kiše, najavljena je i ovaj put, no može se reći da je potpuno normalna stvar bar jednom pokisnuti na INmusicu - moraju se i kamperi iz Velike Britanije, kojih je svake godine sve više, osjećati kao kod kuće.

No, okrenimo se programu. 11. INmusic može se smatrati jednim od boljih, s obzirom na to što nudi, bilo da je riječ o jedinstvenom audio-vizualnom spektaklu “Gutterdämmerung” koji će se moći vidjeti ekskluzivno samo ove sezone i nikad više, a Zagreb je jedan od desetak europskih festivala koji će imati tu čast, bilo da je riječ o najjačim ženskim headlinerima koje britanski rock ima u ovom trenutku, kao i jedinstveni trenutak stvaranja upečatljivoga geografskog identiteta festivala gradnjom Teslina tornja.

Prvi dan - 20. lipnja

Već spomenuta projekcija filma “Gutterdämmerung”, uz pratnju live benda kojim će ordinirati legendarni Henry Rollins, definitivno bi trebala biti kruna prvoga festivalskog dana. Jedinstvena je to prilika da se vidi i čuje Rollinsa koji se odavno povukao s pozornica kao frontmen i nakon toga se posvetio brojnim drugim aktivnostima, od stand-up komičara do novinarskog kolumnista.

Dakle, ovdje je riječ o projektu kojim ga je Björn Tagemose, redatelj i idejni pokretač ovoga “najglasnijeg nijemog filma na svijetu”, poput feniksa izdigao na pozornicu. Bit će to također i prilika vidjeti pokojnog Lemmyja Kilmistera na velikom platnu, što će biti utješni moment jer su Motörhead prvotno bili najavljeni kao headlineri ove godine. Drugo jako ime prvoga dana je mladi britanski kantautor Jake Bugg, miljenik legendarnog producenta Ricka Rubina i glazbenik koji je svojim eponimnim prvijencem, na koji je utkao “Dylanovu dušu”, 2012. bacio na koljena i publiku i kritiku. Dozu moderne psihodelije trebao bi donijeti mladi britanski sastav Django Django. Na “must see” listi aduta prvoga dana svakako je i kultna grupa Coral koja je prema mišljenju autora ovoga teksta gurnuta u prerani termin u 18.30 sati, a riječ je o imenu koje je općenito teško dobiti na festivalske nastupe, tako da je INmusic tu jedan od rijetkih festivala koji ih je uopće uspio dobiti.

Zasluženo bolji termin od 21.30 dobio je domaći sastav Chui čiji je album “Third Sun From The Stone” prošle godine najboljim proglasila domaća kritika, što je također određeni presedan u kojemu je jedan jazz sastav koji eksperimentira s glazbom za plesne podije pomeo rock konkurenciju. Publika će imati problema s izborom i u kasnim satima festivala između odavno dokazanih domaćih The Bambi Molestersa i američkih punk rock heroja Pennywisea.

Drugi dan - 21. lipnja

Drugoga dana bi se mogla očekivati najveća posjećenost. Razlog je nastup Florence + The Machine. Florence Welch je prošle godine otkazala nastup zbog ozljede noge. Iako je to nije spriječilo da isporučuje koncerte na američkoj turneji, valjda je osjetila da može “izmigoljiti” u Europi. Ostaje nam samo vidjeti je li se isplatilo čekati je punu godinu dana, no ipak je lijepo od nje što u potpunosti nije otkazala nastup. Moglo se i to dogoditi.

Prije Florence INmusic čekaju dvije koncertne bombe. Prvu će baciti dobri prijatelji hrvatske publike, britanski Skunk Anansie predvođeni Skin, pjevačicom iznimne vokalne snage. Razlog je predstavljanje novog albuma “Anarchytecture”, a druga bomba bit će najrazularenija zagrebačka rock banda Kawasaki 3P.

Eksplozivnost noćnih sati garantira nizozemski blues rave trojac My Baby, koncertna senzacija koju hrvatska publika tek treba otkriti, bend koji je na svome prvome nastupu prošle godine u Tvornici kulture više od dva sata publiku držao u plesnom transu. Ako je netko nerazvikani favorit te večeri, to je svakako My Baby koji su općenito unijeli novu stilsku vizuru u današnju glazbu. Kao i svake godine, INmusic uvijek uvrsti i neke mlade strane izvođače koji tek traže svoje mjesto pod suncem, a drugoga dana festivala to je svakako britanski kantautor Barns Courtney. Također je poželjno pogledati belgijski plesni sastav FùGù Mango i švedske pop elektroničare Anikee. Drugoga dana će se također predstaviti i grupe koje su se natjecanjima izborile za svoje mjesto na festivalu: iz susjedne Slovenije će u ranim popodnevnim satima zasvirati Prismojeni Profesorji Bluesa, tj. Ludi profesori bluesa, pobjednici INmusicMENT natječaja za slovenske grupe, kao i hrvatski pobjednici natjecanja “Zasviraj sa Žujom” - grupa Spleen G. Oni koji dođu na sam početak drugoga dana, svjedočit će zanimljivom “glazbenom dvoboju” grupa Moskva i Moskau.

Treći dan - 22. lipnja

Večer indie rock - tematski bi se mogao nazvati posljednji dan INmusica. Kruna večeri je prvo hrvatsko gostovanje legendarne PJ Harvey. Gledao sam je nekoliko puta i u nekoliko svojih faza, gotovo od početka karijere, i to su uvijek bili koncerti za naježiti se zbog “u lice” plasirane energije i jednako tako poslane poruke. Ona je jedna od rijetkih čija glazba ne služi samo pukoj zabavi. Njezin nedavno objavljeni album “The Hope Six Demolition Project” najbolje govori u prilog tome.

Američki Wilco su već jednom oduševili Zagreb nastupom na Velesajmu, ali otad je prošlo već četiri godine, no situacija je identična kao s Coral kad je satnica u pitanju. Tko hoće vidjeti Jeffa Tweedyja i društvo, morat će se na Jarunu nacrtati u 18.30. Bilo bi idealno da tada, a ne nakon njih, nastupe The Kooks koji su početkom milenija startali kao britanski odgovor na The Strokes. Možda ih ne treba unaprijed otpisivati, ali njihovi albumi ne idu im u prilog.

Zanimljivo će biti pogledati i američki bend Yeasayer koji je prilično dobro raspoložen kad treba zamiješati stilski čušpajz. S domaćim predstavnicima indie rocka nema nikakvih upitnika iznad glave, može se reći da nastupa ono najbolje što se moglo vidjeti i čuti u klupskim okolnostima, stoga bi open air nastupi mogli donijeti i neke pozitivne momente omasovljenja štovatelja. Sveženski bend Žen, koji ima i element videoshowa utkan u svoj nastup, svakako nipošto ne treba propustiti, satnica im je izvrsna (21.45) na OTP stageu, a prije njih nastupaju također izvrsni Sleepyheads, vinkovačko-vukovarski bend smješten u Zagrebu. Dobra je prilika čuti i Dječaka iz vode, bosanskohercegovačku glazbenu dekonstrukciju iza koje stoji talentirani Edin Džambić, dok zatvaranje festivala pripada Gustafima i američkom Shearwateru, što će donijeti posljednju dilemu: još (američkog) indie rocka ili “istarska štala” za kraj.

Ništa bez kiše

Već nekoliko godina za trajanja ovog festivala lijevalo je iz oblaka, a sudeći prema jučerašnjem danu, ista sudbina mogla bi zadesiti In Music i ove godine. Zato treba izvaditi kišobrane, kabanice i gumene čizme da vrijeme ne bi pokvarilo doživljaj.

Kako najbrže do piva

Mnogi posjetitelji na festival dolaze mnogo prije samih koncerata te će vrlo brzo biti žedni i gladni, a pravila su takva da se na festival ne smije unositi hrana i piće. Kako bi se spriječili redovi na štandovima s hranom i pićem, čija ponuda je i ove godine standardni fast food i piva pokrovitelja, organizatori su još prije tri godine uveli bezgotovinsko i beskontaktno plaćanje na festivalu.

Besplatan bus i tramvaj

Ono što mnoge najviše zanima je prijevoz do Jaruna, ali i na samom jezeru.

Kao i svake godine, uz predočenje festivalske ulaznice ili narukvice svi posjetitelji mogu se besplatno voziti tramvajskim i autobusnim linijama do Jaruna, a na jezeru čekaju ih dvije linije posebnih festivalskih autobusa koji će voziti od oba jarunska ulaza do ulaza na In Music.

Pregledi će biti strogi, stoga pazite što nosite u torbama.

Selfie kod Teslinog tornja

Vjerujemo da će najviše selfija biti snimljeno upravo kod Teslinog tornja na kojima će se prikazivati projekcije Teslina i Bowiejeva života. No, osim fotografiranja, mnogi će na festivalu i zapjevati uz film “Tko pjeva zlo ne misli”. Naime, na festivalu su organizirane karaoke, a mjesto gdje će se pjevati organizatori su osmislili kao set legendarnog filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Glazbeni stage za kampere

Jedna od najzabavnijih lokacija na festivalu definitivno je festivalski kamp koji je glavno mjesto druženja do koncerata, a kampere očekuje i poseban glazbeni stage.

Nargilla Chill Out zona

Nakon cjelodnevnih događaja, svi koji se umore moći će se zavaliti u neki od kreveta koji će biti postavljeni u Nargila Chill Out zoni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:40