MEĐIMURSKA LOZA

OBITELJSKI KORIJENI NOVOG MANDATARA: Ličanin Orešković u potrazi za svojim međimurskim precima Ladićima iz Prhovca

Ljetos se Tihomir Orešković zaputio u Međimurje, u selo Prhovec, nadomak Slovenije, kako bi više doznao o svojim obiteljskim korijenima s majčine strane. Prvo je posjetio groblje gdje su pokopani pradjed i prabaka Ivan i Terezija Ladić...
 Srđan Vrančić / EPH








Već se mnogo saznalo o ličkim korijenima mandatara Tihomira Oreškovića, a novinari Globusa iskopali su ponešto i o Oreškovićevim korijenima po majčinoj strani, koji sežu u Međimurje, baš negdje uz žičane ograde što su ih na obje granice, i uz Sloveniju i uz Mađarsku, postavile države nešto manje sklone migrantima.

Riječ je o mjestašcima Hodošan i Prhovec, zaseocima iz kojih potječu mandatarovi djed i baka po majčinoj strani, Franjo i Marija Ladić (rođena Maltarić).

U Prhovcu i danas iz snijega izvire skromni kućerak bez fasade u kojemu živi Oreškoviću najbliža živuća međimurska rodbina, majčina sestrična Katarina Kolarić rođ. Ladić, koja se s pokojnim suprugom Alojzom u Međimurju bavila krojačkim zanatom, te njezin brat Josip Ladić –bratić Tihomirove majke. Katarina Kolarić i Josip Ladić skromni su ljudi, žive u pristojnim uvjetima, a u kući im visi i crno-bijela fotografija s vjenčanja mandatarova djeda Franje Ladića kojega Tihomir Orešković nije imao prilike upoznati.

Tihomirova majka Đurđica Orešković u mladosti je često obilazila kuću u Prhovcu, redovito posjećivala rodbinu i bila u dobrim odnosima s većinom članova obitelji.

Prema riječima mještana, i novi mandatar prije nekoliko mjeseci sam se zaputio do Međimurja kako bi na grobljima posjetio mjesta gdje mu leže bliski članovi obitelji.

Na groblju u Prhovcu pokopani su mu pradjed i prabaka Ivan i Terezija Ladić, a nešto rodbine počiva i na groblju u Hodošanu, mjestašcu 30-ak kilometara udaljenom od Prhovca, iz kojega potječe Oreškovićeva baka Marija.

Orešković je Međimurje obišao u tišini, nije navratio u kuću u kojoj danas živi majčina sestrična i umirovljenica Katarina, ali je itekako znatiželjan oko svojih međimurskih korijena i podrijetla. O tome je prilikom konstituiranja Sabora kratko razgovarao i s HNS-ovim međimurskim županom Matijom Posavcem koji mu je obećao istražiti detalje oko obiteljskog stabla i doznati sitnice o međimurskoj povijesti Oreškovićeve obitelji.

Najdalje do koga se na temelju podataka iz matičnih knjiga rođenih u kratkom vremenu moglo doći jesu mandatarovi međimurski pradjedovi i prabake.

S djedove strane Tihomir Orešković imao je pradjeda i prabaku Ivana i Tereziju Ladić koji su živjeli u Prhovcu. Imali su četvero sinova – Stjepana, Josipa, Ivana i mandatarova djeda Franju koji je s prvom suprugom Marijom Maltarić dobio dvije djevojčice, prvo Ružicu, mandatarovu tetu, a zatim i njegovu majku Đurđicu Maltarić.

I Oreškovićeva baka Marija te Franjina supruga, otkriva genealogija obitelji, podrijetlom je bila iz Međimurja. Rođena je 1924. godine u Hodošanu, s roditeljima je nedugo zatim odselila u Zagreb i tamo se s nepunih 20 godina, dakle kao još mlada djevojka, udala za mandatarova djeda. Brak nije bio dugotrajan – djed i baka dobili su dvije kćeri i razveli se nakon 11 godina zajedničkog života, a Franjo Maltarić, otac mandatarove majke Đurđice, zatim se po drugi put oženio za stanovitu Doru Polančec i s drugom suprugom dobio još troje djece. To su bile kćeri Božica i Ljubica te sin Ivan, Đurđičine polusestre i polubrat.

Zasad nije poznato u kakvim je odnosima Đurđica Maltarić ostala s ocem Franjom nakon što su joj se roditelji razveli. U to vrijeme, naime, imala je samo deset godina. U intervjuu koji je dala za Gloriju, Đurđica Orešković spomenula je samo kako je u Zagrebu živjela s majkom, sestrom, bakom i djedom, ali oca nije spominjala. Poznato je samo to da je živio u Zagrebu, na adresi Graberje u Kustošiji, te kako je za život zarađivao radeći u trgovini poduzeća Vjesnik. Umro je u prosincu 1996. godine. Đurđičina majka i baka mandatara Tihomira Oreškovića, Marija Ladić, umrla je u veljači 1991. godine te je pokopana u Zagrebu.

Njeni roditelji te mandatarovi pradjed i prabaka Ivan i Jela Maltarić također su međimurskog podrijetla. Pradjed Ivan rođen je 1900. godine u Hodošanu, a prabaka Jela rođena Pahek podrijetlom je iz Goričana te je preminula 1976. godine.

U Hodošanima i okolnim naseljima danas je teško od sumještana dobiti informacije o podrijetlu mandatara Oreškovića. Prezime Maltarić tamo je izumrlo, a mještani pretpostavljaju kako je cijela familija 30-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme kad su selom harale neimaština i glad, preselila u Zagreb trbuhom za kruhom.

Posljednji mandatarovi međimurski rođaci, dakle, obitavaju u skromnoj, ciglenoj kućici u Prhovcu, gdje danas žive majčini bratić i sestrična Katarina i Josip Ladić.

Prije mirovine, Josip je radni vijek proveo u Končaru, a danas s ponosom govori kako je polubratić novog hrvatskog mandatara. Recept za uspjeh, dakle, trebala bi mu biti poznata međimurska radišnost.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus naslovna broj 1305

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 12:36