BRIFING S BIVŠIM MUFTIJOM

ŠEVKO OMERBAŠIĆ: 'To neće biti skoro, ali islam se mora odvojiti od države'

Najbolji dokaz su zajednice na Zapadu u kojima islam bez politike izvanredno egistira

Na prošlotjednom simpoziju o odnosu islama i medija, govorili ste da je islam u krizi. Kakvoj krizi?

– Naše društvo je u krizi, pa onda i islamska zajednica kao njen dio. Moramo preispitati neke naše odnose prema islamu. Očito je da neke poruke Kur’ana nismo shvatili kako treba.

Snalazi li se islam u demokraciji?

– Na početku tranzicije vrlo teško, ali danas bolje. Demokracija je velika obveza. Puno je onih koji u borbi za svoja prava ugrožavaju prava drugih. Zato je nužno da na čelu zajednice budu oni kojima je demokracija bolja strana osobe.

Treba li joj neki novi pristup u radu?

– Svakako, jer samo tako može odgovoriti svojim obvezama. Na žalost, u vjerskim zajednicama previše se važnosti pridaje starim, požutjelim rješenjima. Često čujemo konstataciju da su prošla vremena bila bolja. No, oni koji poznaju povijest religija znaju da u svim vremenima ima dobrih, ali i loših. Protivnik sam preživjelih rješenja.

Može li islamska zajednica izlaz pronaći u tome da opet postane neka vrsta moralnog korektiva, u smislu opozicije prema vlasti?

– Puno je muslimanskih autoriteta uvuklo islam u politiku pa mnogi tvrde da je islam uz ostalo i političko rješenje. Zbog toga što tako shvaćaju islam, on postaje sve više politička stranka. No, želimo li stvarnu obnovu islamske zajednice, trebamo više dijaloga i kur’anskoga duha koga je na žalost sve manje.

Ima li islamska zajednica problem s privlačenjem vjernika?

– Bili smo u problemu za vrijeme bivšeg režima, ali danas bogoštovni prostori nisu dovoljni da prime sve vjernike. Primjer je zagrebačka džamija koja petkom može primiti na obred 1200 osoba, a sada je postala tijesna.

Česte su kritike na račun toga da je islam protiv radosti i uživanja. Je li to zbilja srž islama?

– Kritiziraju samo oni koji su na nezakonit način stekli bogatstvo pa bi sada htjeli u miru voditi svoj lagodan život. Islam inače zagovara skromnost, ma koliko imali. Bogati su posebna pozornost islama koji ih upozorava da se ne uznose bogatstvom.

Otkud onda takva slika u javnosti?

– Ta slika dolazi od onih koji bi izbjegli obveze prema svojoj vjeri, posebno one materijalne. Nedavno je Forbes objavio listu milijardera u svijetu. Među njima ima preko stotinu muslimana i to u svim muslimanskim zemljama osim Bangladeša. Takvi govore da je islam vjera koja straši i potiskuje radost i nadu.

Kako se islam nosi sa zapadnjačkim vrijednostima kao što su sklonost prema novcu i ležernom životu?

– Nosimo se kao i sve ostale religije. U tome smo svi jedinstveni u vrijeme najteže svjetske gospodarske krize. To bi nam u ovom trenutku trebalo biti glavna zadaća.

Govorili ste da bi se islamska zajednica trebala povući iz javnog života i pročistiti svoje redove. Na što ste točno mislili?

– Mnogi koji su na čelu zajednica u svijetu i kod nas izgubili su na autoritetu pa su u ime vjere svašta dopuštali. Ne zaboravite da je vrlo malo časnih koji nisu podlegli napasti posezanja za bogaćenjem i imovinom drugih.

Je li to zapravo zaokret prema postupnom razdvajanju religije od države?

– Nisam ni prvi ni zadnji koji misli da je izdvajanje islama od države nužno. Naravno da se to neće skoro dogoditi, ali jednoga dana hoće. Najbolji dokaz su muslimanske zajednice na Zapadu gdje islam bez tog obilježja izvanredno egzistira, i ni malo nije u podređenom položaju u odnosu na ostale religije.

Vi zapravo zazivate obnovu i vjernika i vođa?

– Obnova se mora odvijati na dva nivoa, na vjerskom i duhovnom. U protivnom nema smisla započinjati je. Treba stvarati novu generaciju imama, ali i muslimana.

Jesu li vjerski vođe, ne samo islamski, izgubili autoritet?

– Kada su u pitanju islamski vođe, meni se čini da je veliki broj njih izgubio narodno povjerenje. Ovo je vrijeme postmoderne u kome ništa nije skriveno, sve je dostupno javnosti.

Ima li i u vašoj zajednici onih lijenih, koji misle da su nezamjenjivi?

– A koja zajednica u društvu ne boluje od tih bolesti? Ja sam se protiv takvih borio kako sam znao i umio. Mogu odmah reći da na tom polju nisam zadovoljan učinjenim. Nadam se da će novi muftija učiniti više.

SADRŽAJ JE PREUZET IZ JEDNOG OD PROŠLIH BROJEVA GLOBUSA. DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Globus_naslovnica1290

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 11:11