KAPETAN KUKAVICA

Schettino prvi put dobio riječ: Za havariju okrivio vlasnika broda

 AP

Kapetan Francesco Schettino, pod čijim je zapovijedanjem putnički velekrstaš Costa Concordia sa 4200 ukrcanih osoba razbijen o hridi otoka Giglia u noći 13. siječnja, prvi put je dobio riječ otkako je u obližnjem Grossetu u ponedjeljak počeo uvodni dio suđenja za smrt 32 osobe, silnu materijalnu štetu i ekološku katastrofu .

Ispunjavao naredbe?

Zapovjednik čiji je nesmotren manevar prouzročio nesreću krenuo je u frontalan napad protiv brodovlasničke tvrtke Coste Crociere i protiv vještaka koje je imenovala sutkinja za prethodnu istragu, a osobito protiv njihova šefa, admirala Giuseppea Cava Dragonea.

Osnovni Schettinovi prigovori brodovlasniku sadržani su u dvjestotinjak opaski i upita koje su Schettino i njegov branitelj odvjetnik Bruno Leporatti podastrli sutkinji. Ključno je pitanje je li približavanje Gigliu na suludu blizinu, takozvani “naklon”, naredio brodovlasnik da bi povećao atraktivnost krstarenja i omogućio turističku atrakciju otočanima. O tome ovisi odgovor na pitanje je li Schettino samovoljno promijenio rutu broda, ili je stradao udovoljavajući ludosti brodovlasnika.

Zauzimanje pozicija

Oko toga će se lomiti koplja i na glavnoj raspravi pred sudskim vijećem, a okršaji pred sutkinjom za prethodnu istragu služe za zauzimanje boljih pozicija pred to suđenje, koje bi se moglo rastegnuti kao televizijska sapunica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:27