MINISTAR FINANCIJA NAKON DANA D NA TRŽNICAMA

'ZA MJESEC DANA SVI ĆE IMATI KASU, SVI ĆE SE NAVIKNUTI I SVE ĆE BITI U REDU' Linić o prvom danu fiskalizacije na placu

'Oni koji se bore protiv toga da se kontrolira rad i kretanje gotovine nemaju dobre namjere. Jer problem nije kontrola, nego problem je što oni ne žele plaćati račun. Poreze ne može zadržavati prodavač, to nije njegov novac. On to mora uplatiti za potrebe socijalne politike države", jasno je poručio ministar financija Slavko Linić.
 CROPIX

Ministar financija Slavko Linić je danas, uoči sjednice Vlade, na upit novinara kako ide fiskalizacija na tržnicama, podsjetio da su i ugostitelji u siječnju i veljači govorili kako će biti otpuštanja, zatvaranja i manje konobara, "a sada vidimo 70 posto veći promet i zaposlenih koliko hoćete". "I više reda", istaknuo je.

Linić je u svom gostovanju za RTL Danas ponovno obranio Vladin stav o fiskalnom zakonu. U nastavku pročitajte više...

Ministre, krenimo od poruke ove gospođe - više manje svi kažu da će država više biti na gubitku nego na dobitku?

"Svatko ima svoje priče. Sjetite se, ugostitelji su poručivali da će zatvoriti svoje objekte i da će masu ljudi biti bez posla. Što smo mogli primijetiti poslije toga? Da imamo 60 posto veći promet u ugostiteljskim radnjama. I to za prvih pet mjeseci kad nemamo ni turista ni gužvi. Nemamo manje nego više radnih mjesta. I imamo ubrane poreze. Ista situacija se događa i na tržnicama... Ja tvrdim, za mjesec dana će sve biti u redu, svi će imati kasu, svi će se naviknuti, imat ćemo više prihoda i veću disciplinu", kazao je Linić.

ZBOG SAMO 7 KUNA ZATVORILI POZNATU SLASTIČARNICU U ZADRU! Linićevi inspektori nastavljaju s nemilosrdnim pohodima na moru

"Svi preprodavači imaju robu bez porijekla i sad ćete vidjeti kad počnemo kontrolirati rad veletržnica. Prodaje se iz kombija, bježi se... tome treba stati na kraj. Svatko ima pravo zarađivati, ali se propisi moraju poštivati. Ministarstvo financija je svjesno nedostataka u prometu roba, u problemu gotovinskog poslovanja, našli smo riješenje, provodimo ga i moje je zadovoljstvo što većina ipak radi po propisima".

"Oni koji se bore protiv toga da se kontrolira rad i kretanje gotovine nemaju dobre namjere. Jer problem nije kontrola, nego problem je što oni ne žele plaćati račun. Poreze ne može zadržavati prodavač, to nije njegov novac. On to mora uplatiti za potrebe socijalne politike države", jasno je poručio.

Zar se zaista mora zatvarati objekt zbog sedam kuna viška?

"23.000 kontrola u sedam mjeseci ove godine gdje nisu bile uključene ni tržnice. Od toga 2.600 nepravilnosti, 509 zatvorenih objekata. Da li je takav omjer rigoroznost? Nije, dapače, to znači da su mnogi shvatili ovaj zakon ozbiljno te su se prilagodili. Strogoća mora biti prisutna. I pet kuna znači da posao nije rađen po propisu", odgovorio je ministar.

Što kažete na prigovore o razlici između velikih i malih riba?

"To je nešto što su stvorili novinari. Nema tu razlike... Kod fiskalizacije kad se utvrđuju ovakve stvari, zakon predviđa zatvaranje. Kad govorimo o velikim trgovačkim lancima, većina kontrola je obavljena zbog prometa loba, prometa falsificirane robe i sličnog. Kazne su daleko rigoroznije nego zatvaranje objekta. Nema jednakijih, postoje propisi, prema njima postupamo. I same brojke govore pokazuju koliko je bilo kontrola, pregleda i koliko je kazni naplaćeno, a to što sad netko pokušava poslati poruku - 'iživljavamo se na malima, a štitimo velikima', to je čista laž koju ja ne mogu razumijeti jer očito postoji problem što netko ne želi čitati zakone".

Zašto je porezna tajna stanje u trgovačkim lancima - a u nekom kafiću u Zadru nije?

"I to je tajna. Svaki zatvoreni kafić i svaki kažnjeni sudionik nigdje se ne objavljuje. Mijenjamo zakon, a javno objavljujumo porezne dužnike, one koji ne plaćaju radnicima plaću, to su javne liste. To što pojedinac kad je nezadovoljan izlazi pred medije pa govori o svojem iskustvu, to nije porezna rekla. Prema tome nemojmo slati krivu poruku građanima".

Je li Vam neugodno što na tom popisu i dalje stoji ministarstvo znanosti s dugom od 12 milijuna kuna?

"To samo pokazuje koliko dugo traje sređivanje poslovnih knjiga koje nismo sredili. Zašto? Jer po starom običaju treba otpisati jer su to bili propusti bivše vlade, krivo se plaćalo i to su dugovi koji su registrirani. Kako ćemo to riješiti? Najvjerojatnije povećanjem javnog duga i otpisivanjem potraživanja. Dok se to napravi, to će biti unutra. Nek se zna kako se radilo u državnoj upravi, da su to troškovi koji su stvoreni i da će građani Republike Hrvatske to svojim porezima i platiti", za kraj je rekao ministar financija, rekao je Linić za RTL Danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:49