13 GODINA NAKON SMRTI FRANJE TUĐMANA

NEMA INFOGRAFIKE! FOTO Život Tuđmanovih: Bili su najmoćnija obitelj, a danas...

Gotovo svi poslovi koje je obitelj pokrenula su propali. U biznisu je još Dejan Košutić

Na misi zadušnici za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana bio je veći dio uže Tuđmanove obitelji - supruga Ankica, sinovi Miroslav i Stjepan, kći Nevenka, unuci... Godišnjice su danas jedna od rijetkih prigoda kad se obitelj može vidjeti javno, na okupu. Jer, trinaest godina nakon Tuđmanove smrti, nekad jedna od najmoćnijih obitelji živi povučeno.

- Po svojoj diskreciji i samozatajnosti, to je jedna aristokratska obitelj. Skromni su, možda malo i previše - kaže danas o Tuđmanovima Miroslav Ćiro Blažević, koji im je sve ove godine ostao blizak.

Zatvorena vrata

- Stoički su podnijeli sve nepravde koje su im nanesene i danas se ponašaju upravo onako kako bi Tuđman i priželjkivao - smatra Blažević. Odbacuje primjedbe kako su pojedini članovi obitelji u devedesetima ipak iskoristili privilegij što im je otac i djed bio predsjednik.

- Nitko se od njih nije okoristio. Otac ih je inficirao da je Hrvatska najvažnija i kunem se da Tuđman nije znao razliku između dolara i njemačke marke. Toliko mu to sve nije bilo važno. Dio obitelji počeo je neke svoje poslove, a kada je Tuđman umro i došao Mesić, sva su im se vrata zatvorila. Zato i nisu uspjeli, smatra Blažević.

Kako bilo, poslovno carstvo koje su pojedini članovi obitelji gradili u devedesetima danas je mahom propalo, a oni sami zaziru od medija.

‘Nisam važan’

- Zašto vas ja uopće zanimam? Pa nisam ja netko važan - kazao je prošle godine novinarima Jutarnjeg lista Stjepan Tuđman kad su ga pitali o gašenju njegova ugostiteljskog obrta Lady Šram. Bio je to jedan od posljednjih poslovnih projekata obitelji Tuđman koji je propao. Prijašnje dvije tvrtke Stjepana Tuđmana Domovina d.o.o. i Domovina Holding tada su već bile u blokadi. Njegova supruga Snježana vlasnica je tvrtke Diamant za trgovinu parfemima i kozmetikom. Stjepan i Snježana imaju dvije kćeri - Anamariju i Neru, a Stjepan iz izvanbračne veze s dizajnericom Antonijom Vlatković ima i sina Franju Antona.

I svi poslovi Stjepanove sestre Nevenke također su odavno ugašeni. Svojedobno je Nevenka bila vlasnica nekoliko tvrtki - Netela, tvrtke TNT Plus i Korneta. Vremenom su sve propale, a Nevenka je završila i na sudu zbog pogodovanja u natječajima i provizije.

Danas živi s majkom u vili u Nazorovoj 59. Jedini od Tuđmanovih koji je i danas u poduzetničkim vodama je Nevenkin sin Dejan. U biznis se upustio još kao dvadesetogodišnjak. Osnovao je tvrtku DMD koja je nekada uvozila sokove, bio je i vlasnik streljane Domagojevi strijelci te suosnivač Kaptol banke.

Presahnuli izvori

Do kraja 90-ih sve tvrtke Tuđmanovih dobro su poslovale, okretali su se milijunski iznosi, a ni zaklada “Za djecu Hrvatske” koju je vodila Ankica Tuđman nije loše stajala zahvaljujući donacijama državnih tvrtki i institucija.

No, nakon Tuđmanove smrti sve je to presahlo. Košutić je pokrenuo tvrtku Kvadra u kojoj je direktor i glavni konzultant. U međuvremenu se oženio i razveo, a iz braka s Anom Martinom Bakić, unukom kipara Vojina Bakića, ima dva sina, Frana i Damjana. Njegov brat Siniša, koji se bavio automobilizmom, danas radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori, u sektoru za međunarodne poslove. Oženio se Ivom, kćeri glumice Zoje Odak.

Par ima kćer Rosu i rijetko se pojavljuje u javnosti. Jedini iz obitelji koji nikad nije bio sklon biznisu, niti je posebno koristio svoje prezime najstariji je Tuđmanov sin Miroslav, profesor na Filozofskom fakultetu i bivši šef HIS-a. Oženjen je s Vanjom Morić koja i danas radi u MVP-u. Imaju dvije kćeri, Ivanu i Ninu Tuđman Vuković, profesoricu na Filozofskom fakultetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30